Chrome 80 bude ve znamení jarního úklidu

Chrome 80 bude ve znamení jarního úklidu
2019-12-22T19:17:41+02:00
• 23. 12. 2019

Není to tak dávno, co jsme se dočkali webového prohlížeče Chrome 79. Sice se objevily menší problémy s první verzí, ale problémy byly rychle vyřešeny. Nyní zde máme ochutnávku novinek, které se objeví v Chromu ve verzi 80. Konkrétně je k dispozici v rámci beta testování.

Chrome 80 Beta

Google se rozhodl odebrat podporu webového FTP, ale zatím jsme nevěděli, kdy se toho dočkáme. Právě Chrome 80 Beta již nebude plně podporovat FTP, ale o neznamená, že jej nebude možné využívat. V základu je vypnutá podpora, ale skrze experimentální funkce lze aktivovat. Google si jen tak nemůže dovolit vypnout podporu u tohoto protokolu, který se využívá několik dekád. V podstatě Chrome 80 je začátkem konce.

Chrome zcela přijde o podporu FTP

Dříve se testovalo jiné ovládání prohlížeče. K dispozici byla experimentální funkce nabízející horizontální gesta pro přecházení, ale vzhledem k ovládání Androidu 10 se jednalo o nepoužitelnou novinku. Takže došlo k rozhodnutí, že tento typ gest v Chromu nebude. Dále došlo na odebrání horizontálního zobrazení tabů. Google také odebral speciální čtecí režim, kdy byla webová stránka zobrazena bez grafiky, v podstatě se nabízel jen text.

Naštěstí to nebude jen o odebírání funkcí a experimentů. Dočkáme se vylepšení v rámci zabezpečeného přenosu dat skrze HTTPS. Chrome bude vynucovat zabezpečené spojení u více prvků. Cookies dostanou zabezpečení navíc, aby nedocházelo ke čtení v rámci cross-site. Dojde k zablokování vyskakovacích oken při zavření konkrétní stránky.

Webové stránky budou moci zjistit, jakou dekódovací metodu budou moci použít pro média na daném zařízení, aby nedocházelo ke zbytečnému přetěžování zařízení. Dojde k možnosti využití SVG obrázků jako favicon.

Chrome 80 Beta obsahuje další změny, ale ty se zpravidla týkají samotných vývojářů. Dá se předpokládat, že stabilní verze bude k dispozici v lednu příštího roku.

logo-app Chrome Beta Google Inc. Zdarma ANDROID

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat