Google končí s virtuální realitou na smartphonech

Google končí s virtuální realitou na smartphonech
2019-10-16T10:00:40+02:00
• 16. 10. 2019
2

V roce 2014 Google vstoupil do světa virtuální reality se smartphony s projektem Cardboard. Jednalo se o velmi laciné příslušenství kartonového papíru a dvou čoček, do kterého jste vložili svůj smartphone, díky čemuž jste získali velmi levné a přesné virtuální brýle. Dva roky na to došlo na představení projektu Daydream, přičemž Google uvedl i vlastní příslušenství s ovladačem. Po pěti letech pokusů přišel čas na zásadní rozhodnutí. Google končí s virtuální realitou u smartphonů.

Google Pixel Buds jsou nová sluchátka

Google a virtuální realita

Zahraniční redaktoři si všimli, že na včerejším představování hardwarových novinek nebyla ani jedna zmínka o virtuální realitě. Dokonce ve specifikacích nově představených smartphonů Pixel 4 a Pixel 4 XL není uvedeno, že by mobily podporovaly platformu Daydream.

virtuální realita

 

Tiskový mluvčí společnosti Google nakonec odpověděl na dotazy kolem Daydream. Konstatoval, že Google zaznamenal postupný úpadek v používání virtuální reality u smartphonů. Uživatelé byli dosti omezení tím, že nemohli používat své oblíbené aplikace v tomto specifickém prostředí. Jinými slovy, chyběly aplikace jako takové a vývojáři se vlastně nikdy moc nezapojili do vytváření obsahu.

Pixelbook Go oficiálně představen – levnější a stejně výkonný

Ostatně před nějakým časem jsme se dočkali zrušení Play Movies & TV pro Daydream. Jednalo se vlastně o náznak blížícího se konce, jelikož sledování obsahu ve virtuální realitě bylo lákadlem Googlu.

Google ukončil prodej vlastního příslušenství Daydream View a ukončuje podporu pro nová zařízení. Dokonce byl ukončen i certifikační program pro ostatní výrobce. Základní aplikace pro tuto platformu zatím zůstávají dostupné, ale zřejmě se v dohledné době dočkáme ukončení. Google se nyní soustředí jen na rozšířenou realitu, která se zdá být přínosnější. Stačí uvést příklad využití v Google Mapách, kde najdeme krásné a praktické využití v běžném životě bez nutnosti vlastnění nějakého dodatečného příslušenství.

Google představil Nest Wifi, kombinuje v sobě Nest Mini

Google ale neříká, že by virtuální realita neměla cenu na současném trhu. Jen dochází k závěru, že nemá takové využití ve spojení s mobilními telefony.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Petr Komárek

17. 10. 2019, 17:45

Bylo na čase

Přemysl Vaculík

VIP 17. 10. 2019, 17:47

Ono to bylo celkem jasné. Prostě další pozdvižení jako v případě 3D displejů u mobilů.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat