Google Mapy – AR navigace je nově dostupná na většině mobilů aktualizováno

Google Mapy – AR navigace je nově dostupná na většině mobilů [aktualizováno]
2019-08-08T16:29:25+02:00
• 8. 8. 2019

Zdroj: Google

9

Aktualizováno 8. 8.

V březnu jsme se dočkali testování nové možnosti, jak využít aplikaci Google Mapy pro navigování. V tomto případě se jedná o využití rozšířené reality, kdy aplikace Google Mapy využívá informace skrze kameru mobilu pro identifikování okolí, na jehož základě dokáže lépe informovat o trase nebo místech v okolí.

Do této chvíle byla novinka dostupná jen pro Pixel smartphony v rámci uzavřenějšího testování. Dnešním dnem je dostupná na všech zařízení, která podporují ARCore nebo ARKit. Stále se ale jedná o beta verzi, takže lze očekávat menší nestabilitu, nepřesnost nebo slabší optimalizaci.

Google mění název u ARCore

Google Mapy: Objevuje se nový vzhled navigace

Aktualizováno 1. 3.

Minulý měsíc jsme vás informovali, že Google začne s testováním Map AR, tedy speciální verzí využívající rozšířenou realitu. Novinka míří mezi první testery a je docela možné, že mezi ně patříte i vy. Google nový způsob navigace zpřístupnil pro všechny místní průvodce, kteří dosáhli minimálně úrovně 5.

Navigování v rozšířené realitě se vám zpřístupní, jakmile zapnete navigaci a držíte mobilní telefon ve svislé poloze. V dolní části se zobrazí nové tlačítko Spustit rozšířenou realitu. Následně se zobrazí několik potvrzení, kde jste mimo jiné informováni, abyste se chovali bezpečně.

 

Pro navigování je nutná kamera, aby systém identifikoval, kde se vlastně nacházíte. Je tedy nutné být na nějakém prostranství. Zde Google varuje, že tento systém navigace nemusí správně fungovat v noci. Po ukončení AR navigace, respektive po jejím vypnutí ji můžete kdykoliv aktivovat skrze výše uvedené tlačítko nebo skrze krychli v dolním levém rohu.

Jak si můžete všimnout, funkce je označena jako alfa, tedy Google stále testuje. S největší pravděpodobností se jedná o dočasný test a není známo, jako dlouho poběží. Otestujte, jestli patříte mezi testery a dejte nám vědět, jak hodnotíte tuto novinku.

Původní článek 11. 2.

Na vývojářské konferenci Google I/O 2018 se nám dopřálo ukázky, jak budou vypadat Google Mapy ve spojení s rozšířenou realitou. Do této chvíle jsme nevěděli, v jaké fázi vývoje se nachází očekávaná novinka a ani kdy se jí dočkáme. Nyní konečně Google promluvil a odstartoval testování.

Google Mapy AR jako budoucnost v navigování

Google Mapy AR bude jen funkcí navíc v rámci standardní navigace a bude sloužit převážně chodcům. Google implementoval ARCore pro zobrazování navigace skrze obraz ze zadního foťáku. Nejde zde ale jen o jiný pohled. Data z foťáku jsou používána také pro přesnější určení polohy. Systém od Googlu se snaží rozeznat budovy a jiné vztyčné body, aby určil polohu naprosto přesně. Kromě toho systém zvládá určit přesněji kam jdete a po které straně cesty například.

Mezi prvními, kdo si mohli novinku vyzkoušet, byli reportéři Wall Street Journal. Ačkoliv se stále jedná o beta verzi, tak si novinku pochvalovali, i dodatečné funkce. Mezi ně například patří i upozornění, že byste neměli neustále používat tuto funkci, abyste nevyčerpali baterii.

V tuto chvíli Google rozešle novinku jen několika málo testerům, respektive lokálním průvodcům, kteří se aktivně zapojují do vylepšování Google Map. Bohužel jsme se nedozvěděli, kdy by se okruh testerů mohl rozšířit, případně kdy se dočkají všichni uživatelé.

Zdroje: 9to5google.com, androidpolice.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Roman Dokoupil

16. 8. 2019, 8:50

Na všech zařízeních tedy nefunguje, Note 9, nemám v mapách ani k dispozici. Místní průvodce úroveň 5, AR core instalován, tak nevím kde je chyba.

Alfons Václavík

5. 3. 2019, 1:28

Možnost navigovat v AR je v nabídce ale bohužel Huawei se rozhodlo nepodporovat u p20 pro arcore, takže po spuštění navigace se aplikace vypne.

Tak mám úroveň 6 a nic.

Prisel mail ze me to zapinaji a na OP5 bez problemu jede.

Taky to mám, ale můj mobil to nepodporuje. Oukitel K6000plus.

Martin Kastner

1. 3. 2019, 10:13

Ahoj,
V mapách Google tuto funkci sice mám a jakmile projdu „tutoriálem“ tak mi to napíše vaše zařízení není podporováno to bude asi kvůli tomu, že na mém honoru 9 nefunguje ani Google lens nebo AR core takže škoda :-/

Na iOS funkci nevidim, zřejmě level průvodce neni jediná podmínka.

jaroslav melena

1. 3. 2019, 7:34

Funguje a až na náročnost na baterii to vypadá opravdu zajímavě.

Přemysl Vaculík

VIP 1. 3. 2019, 7:59

Google i sám upozorňuje, že je to jen na chvilkové použití, ne na trvalou navigaci. V podstatě na zorientování.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat