Google odstranil několik špionážních aplikací z Obchodu Play

Google odstranil několik špionážních aplikací z Obchodu Play
2019-07-18T19:58:35+02:00
• 19. 7. 2019

Dalo by se říci, že každý měsíc se objeví nějaký bezpečnostní problém s aplikacemi pro Android. Někdy se jedná o malware, jindy uživatelům znepříjemňuje život adware. Nyní zde máme ale případ aplikací, které neobsahují škodlivý kód, ale i tak došlo k jejich odstranění. Důvodem je funkcionalita a zaměření.

Škodlivé aplikace

Společnost Avast detekovala sedm aplikací, které se dají hodnotit jako neetické. Jejich hlavním smyslem bylo sledování zařízení a odesílání dat do e-mailové schránky. V podstatě stačilo, aby vám kdokoliv nějakou z aplikací nainstaloval do mobilního telefonu bez vašeho vědomí a mohl vás sledovat.

Aplikace měly přístup k velmi citlivým údajům, přičemž dokázaly sledovat například i zabezpečenou komunikaci ve službách WhastApp a Viber. Umožňovaly sledovat nejrůznější historie procházení, volání, nebo také zaznamenávat polohu. Konkrétně se jedná o tyto aplikace:

  • Track Employees Check Work Phone Online Spy Free
  • Spy Kids Tracker
  • Phone Cell Tracker
  • Mobile Tracking
  • Spy Tracker
  • SMS Tracker
  • Employee Work Spy

Všechny aplikace měly v součtu přibližně 130 000 instalací a pocházely od ruských vývojářů. U nich byla velká pravděpodobnost zneužití jak v soukromí, tak i například v zaměstnání. Avast nahlásil tyto aplikace ve středu společnosti Google, která ihned zasáhla a odebrala je z Obchodu Play. Vzhledem k tomu, že navíc uměly maskovat svou přítomnost v zařízení, nelze se divit, že Google tak rychle zasáhl. Spíše je otázkou, proč se vůbec dostaly do Obchodu Play. Je zjevné, že by měl Google zapracovat na kontrole, aby se podobné případy neopakovaly.

Pokud máte podezření, že by vám někdo mohl nainstalovat takovou aplikaci, měli byste se podívat v nastavení v seznamu aplikací. Pokud jednu z takových aplikací naleznete, měli byste se jí zbavit.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat