AMD grafika ve smartphonech Samsung až za dva roky aktualizováno

AMD grafika ve smartphonech Samsung až za dva roky [aktualizováno]
2019-08-06T13:29:56+02:00
• 6. 8. 2019
8

Aktualizováno 6. 8.

Před dvěma měsíci jsme se dozvěděli, že společnosti Samsung a AMD zahájí novou spolupráci. Konkrétně se máme dočkat nových SoC (mobilních procesorů), které mají nabídnout grafické čipy s technologiemi od AMD. Odhadovali jsme, že se novinek dočkáme v dohledné době, ale nyní se dozvídáme bližší informace.

Dle oficiálního vyjádření bude trvat dva roky, než budou nové SoC připraveny pro komerční použití. Jinak řečeno, vývoj je teprve na začátku a teprve až v roce 2021 se objeví smartphony, tablety a zřejmě notebooku s procesory Exynos, které budou mít grafické čipy s technologiemi od AMD. Cena celé spolupráce nebyla zveřejněna, ale má se jednat o licenční a jiné poplatky. Pro AMD by se mohlo jednat o významný finanční příjem.

Původní článek 3. 6.

Svět mobilních telefonů je různorodý, ale pokud se podíváme na nejvýkonnější zařízení, najdeme určité podrobnosti. Co se týče grafických čipů, tak máte v mobilním telefonu Mali, PowerVR nebo Adreno. Nyní jsme se ale dočkali poměrně zásadního oznámení, které může zahýbat s touto částí trhu. Důvodem je spojení sil společností AMD a Samsung.

Radeony v mobilu?

AMD již před lety odkoupilo společnost ATI, díky čemuž se již nějakou dobu věnuje tato společnost i vývojem grafických karet nejen pro počítače. AMD zatím nijak nepůsobilo na trh smartphonů, ale to se do jisté míry mění. Dnes jsme se totiž dočkali oznámení, že firmy Samsung a AMD uzavřely strategické partnerství v oblasti grafických karet, které mimo jiné zamíří i do mobilních telefonů.

Konkrétně se dohoda týká intelektuálního vlastnictví společnosti AMD. Samsung tak využije zkušenosti a technologie AMD, přičemž cílem je vytvoření grafických karet s velmi nízkou spotřebou. Ve své podstatě Samsung vytvoří pro své smartphony specifické grafické karty, díky čemuž bude moci nabídnout další součástku ze své dílny.

Dohoda je na mnoho let a zatím není jasné, kdy se dočkáme prvního Samsung smartphonu s grafikou vytvořenou ze spojení sil s AMD. Jedno je ale jasné, AMD technologie se objeví jen u smartphonů s procesory Exynos. U verzí se Snapdragony se nadále bude používat Adreno.

Oficiální oznámení spolupráce nezmiňuje částku, kterou bude muset zaplatit Samsung společnosti AMD, ale je uvedeno, že dohoda obsahuje licenční poplatky. To znamená, že čím více Samsung prodá mobilů s grafikami založenými na technologii AMD, tím více odvede peněz. Je docela možné, že dnešní oznámení je spojeno s příchodem Galaxy Note 10 nebo Galaxy S11. Na bližší informace si budeme muset počkat do představení prvního grafického čipu pro mobilní telefony.

Zdroj: fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Pavel Sladek

3. 6. 2019, 22:52

a bude to stejné topení jako výrobky AMD pro notebooky :D ? už dlouho nehořel žádnej samsung co :D ? je načase asi vybrat jinou značku telefonů :D

Martin Novák

3. 6. 2019, 20:04

“ AMD zatím nijak nepůsobilo na trh smartphonů, ale to se do jisté míry mění. “

Tim, ze koupili ATI, tak nejakou chvilku pusobili.

Martin Novák

3. 6. 2019, 20:05

Adreno presmycka Radeon

Janek Fanek

3. 6. 2019, 18:47

Docela si dovedu představit, že firma Samsung pracuje na vlastním systému, který nebude závislý na náladě politiků a který žádná jiná firma nebude moci ovlivnit. Už aby to začalo fungovat a aby se připojili i další subjekty. Pokud to je cesta, kterou se Samsung vydal, pak mu přeji úspěch v dalším podnikání. Je zřejmé, že řada firem je politický ovládaná a to zcela určitě do obchodních vztahů nepatří.

Přemysl Vaculík

VIP 3. 6. 2019, 18:54

Samsungu nehrozí to co Huawei.

Janek Fanek

4. 6. 2019, 13:19

Kde bere autor jistotu, že takto nemůže dopadnout jiná firma tzn í firma Samsung?

Přemysl Vaculík

VIP 4. 6. 2019, 18:44

Samsung je z Jižní Koreje, tedy spojenci USA.

Janek Fanek

4. 6. 2019, 13:21

Kde bere autor jistotu, že podobně nemůže dopadnout i jiná firma tzn í firma Samsung?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat