Proč byste nikdy neměli používat USB stanice na letišti

Proč byste nikdy neměli používat USB stanice na letišti
2019-05-29T16:30:47+02:00
• 29. 5. 2019
7

Pokud částo létáte, jistě se vám někdy stalo, že jste museli dobít svůj mobilní telefon. Na letišti máte vlastně dvě možnosti, jak doplnit energii do telefonu. První možností je připojit vaše zařízení k přenosné powerbance, přičemž druhou možností je připojit telefon k USB stanici přímo na letišti. A právě tato stanice může být velmi riziková pro váš mobilní telefon. Proč? To vysvětlíme o pár odstavců níže.

USB stanice na letišti vás může stát hodně

Dle zahraničního serveru Forbes mohou hackeři tyto USB stanice zneužít pro svůj vlastní prospěch, a to poměrně jednoduchým způsobem. Hackeři dokážou totiž stanici modifikovat a instalovat do vašeho zařízení malware či ze zařízení stahovat data bez vašeho vědomí. 

„Připojit svůj mobilní telefon do veřejného USB portu je jako najít zubní kartáček na straně silnice. Nemáte ponětí, kde všude kartáček byl. Nezapomeňte také, že USB port může stahovat vaše data,“ prohlásil Caleb Barlow, viceprezident X-Force Threat Intelligence společnosti IBM Security. 

Mnohem bezpečnější cesta je, když vezmete běžnou nabíječku a připojíte ji do zásuvky ve zdi, nebo využijete přenosné powerbanky. Pokud ale trváte na použití veřejných USB portů, Caleb Barlow doporučuje investovat zhruba 10 dolarů (tj. 220 Kč bez DPH) do produktu pod názvem Juice-Jack Defender. Jedná se o malý dongle, který můžete umístit před nabíjecí kabel. Velmi jednoduše řečeno blokuje veškerá data, která by mohla kabelem projít. 

Zdroj: forbes.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

„Mnohem bezpečnější cesta je, když vezmete běžnou nabíječku a připojíte ji do zásuvky ve zdi“

Mnohem bezpečnější ?? Snad jediné bezpečné – nebo ne ? Co ještě může být bezpečnější než galvanicky oddělená nabíječka ze sítě?

souhlas!

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

30. 5. 2019, 17:14

No nevím, ale moje Xiaomi se při nabíjení ptá, jestli se má zařízení jen nabíjet, přenášet fotky, nebo přenášet data, takže to je docela nanic ;) Pokud nejste Eplák a nepotřebuje speciální iKabel

Ono to jde u microUSB zabezpečit i levným kablíkem (20 Kč u větví?) kterej má zapojen jen první a čtvrtý pin (90% asijských kablíků k nabíječce má jen „dva dráty“). Datové jsou ty dva v prostřed.
U toho nového konektoru nevím, jsem línej Googlit.

Ladislav Polický

29. 5. 2019, 22:16

Aha, pardon, teď vidím, že článek se týká milovníků Apple. Pak ano, ti si na to koupí iUdělátko.

Přesně! :) S uzlem na kabelu :-D

Ladislav Polický

29. 5. 2019, 22:14

Možnosti pro vývojáře – Výběr konfigurace USB – Pouze nabíjení. Solved.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat