Android Q zřejmě získá funkci na „downgrade“ aplikací

Android Q zřejmě získá funkci na „downgrade“ aplikací
2019-01-28T09:39:59+02:00
• 28. 1. 2019
1

Máme zde další náznak nové funkcionality v rámci nadcházejícího Androidu Q. Za objevem stojí tým XDA Developers, který má k dispozici uniklou verzi tohoto systému a postupem času objevují vychytávky, na které se nyní můžeme těšit. Dnešní novinka je „downgrade“ aplikací.

Downgrade jako nativní a omezená funkce?

Možná jste se již setkali s aktualizací aplikace, která zapříčinila nestabilitu, nebo obsahovala nedoladěné funkce. Pokud patříte mezi málo zkušené uživatele, museli jste si počkat, až vývojář vydá opravu, což někdy může trvat delší čas. Zkušenější mohou využít odinstalování stávající verze a nainstalování dřívějšího APK balíčku, což přináší riziko infikování. Taktéž se nabízí možnost vrácení aktualizace, pokud je na zařízení root a jsou dostupné další aplikace k tomu určené.

Dle zdrojového kódu Androidu Q se ale asi bude nabízet jiná možnost, konkrétně přeinstalování na původní verzi aplikace, tzv. „downgrade“. Funkce jako taková by měla být omezená jen pro nativní aplikace jako je například Obchod Play. Nebude k dispozici pro aplikace třetích stran, aby se zvýšilo zabezpečení, nebo případně se předešlo problémům.

V tuto chvíli asi celá implementace není hotová, jelikož se XDA Developers nepodařilo funkci zpřístupnit. Zatím se neví, jak celý systém bude přesně fungovat. Google asi neumožní jen tak dělat downgrade aplikací. Dá se předpokládat, že to bude aspoň z části závislé na vývojářích aplikací. Případně zde bude omezení, že půjde po nějakou dobu se vrátit na jen předchozí verzi aplikace.

Funkcionalita jako taková by měla být dostupná i pro výrobce mobilů, kteří budou moci využívat u svých obchodů. Také se nabízí možnost v byznys sféře, zejména u správců mobilů, kteří by takto mohli jednoduše vrátit předchozí verzi aplikace.

Budeme si muset počkat na vyjádření Googlu, co vlastně s touto funkcionalitou zamýšlí a pro koho je určená. Bude také zajímavé, jak celý systém bude fungovat a jak budou nastaveny podmínky pro vrácení se na předchozí verzi aplikace.

Zdroje: androidpolice.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Sepp Winkler

29. 1. 2019, 11:48

Nechápem, prečo tu táto funkcionalita už dávno ne je, vyriešila by množstvo problémov a pritom by jej implementácia bola extrémne jednoduchá na strane obchodu Play pre akékoľvek zariadenie. Stačilo by, ak by obchod ku každej aplikácii držal aj jej poslednú predchádzajúcu verziu a umožňoval sa k nej vrátiť. Riešiť to cez OS je podľa mňa zložitejšie a nešikovnejšie.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat