Instagram usnadňuje zrakově postiženým používání aplikace

Instagram usnadňuje zrakově postiženým používání aplikace
2018-12-02T09:14:07+02:00
• 2. 12. 2018

Instagram se po vzoru svého většího bratra Facebooku rozhodl pomoci slepým či zrakově postiženým osobám, aby mohli lépe využívat Instagram. Facebook již má delší dobu popis obrázku pro zrakově postižené a Instagram v týdnu oznámil, že tuto funkci implementuje i on-

Alternativní text k možnosti „prohlížení“ obrázků

Instagram na svém blogu uvedl, že do aplikace přichází nová funkce pojmenovaná jako alt text, což v překladu je alternativní popisek k fotografii, kterou uživatel nahraje na zmíněnou sociální síť. Tento text je možné napsat při vkládání obrázku po jeho upravení. Položka je dostupná před posledním krokem při přidávání obrázku. Pokud uživatel ještě před kliknutím na „sdílet“ zmáčkne „rozšířená nastavení“, dostane se do části nastavení příspěvku, kde může vypnout komentáře, přidat příspěvek na Facebook (pokud je spárováno) a nově i napsat alternativní popisek.

Instagram Alt text

Zmíněný alternativní popisek se nebude zobrazovat běžnému uživateli, tedy nebude nijak zobrazen a je možné ho „přečíst“ je pomocí čtečky obrazovky, kterou používají zrakově postižené osoby. Čtečka následně obrázek přečte. Stačí, aby v alternativním textu byl zaznamenán popisek, který krásně nevidomému představí, co se na daném obrázku nachází. Funkce bude dostupná při prohlížení feedu, vyhledávání, či když je osoba přímo na profilu. Instagram uvádí, že na světě je přes 258 miliónů osob se zrakovým postižením, takže dosah a využitelnost může být poměrně značná. Novinka bude dostupná v jedné z brzkých aktualizací.

Na videu vidíte, jak pomocí čtení obrazovky mohou nyní zrakově postižené osoby používat Instagram. Změní se to k lepšímu.

Zdroje: instagram-press.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat