OnePlus – možná se zpomalí vývoj komunitních verzí Androidu

OnePlus – možná se zpomalí vývoj komunitních verzí Androidu
2018-11-27T20:40:51+02:00
• 27. 11. 2018
1

OnePlus je i z dnešního pohledu velmi mladou společností, která se nenechala zlákat jako jiné značky. Stále produkuje v danou chvíli jen jedno zařízení. Zákazníky láká maximálně na různí konfigurace operačních pamětí, úložišť, materiálů či barev. Kromě toho bylo OnePlus vždy zadobře s komunitou vytvářející modifikované verze Androidu pro smartphony této značky. Nyní je tomu ale konec.

OnePlus ukončuje program na podporu komunity

Společnost již delší dobu provozovala program na podporu vývojářů komunitních verzí Androidu i kernelu. Nejednalo se jen o zveřejňování zdrojových kódů, firma OnePlus doslova zdarma zasílala zařízení, aby se urychlil vývoj. Například vývojář franciscofranco dostal smartphony OnePlus 2, OnePlus X, OnePlus 3, OnePlus 3T, OnePlus 5, OnePlus 5T a OnePlus 6, jak uvádí XDA Developers. Bohužel je těmto časům konec.

OnePlus oficiálně ukončilo tento program a pokud budou chtít vývojáři pokračovat ve vývoji na aktuálních strojích, budou si je muset zakoupit z vlastních prostředků. Jelikož se nejedná o výnosný byznys pro vývojáře, tak se může celý proce modifikací a vytváření komunitních verzí operačního systému zpomalit. Pro vývojáře bude nyní finančně náročnější držet vývoj s dobou, respektive vytváření úprav pro nové modely.

Do jisté míry se tato novinka dotkne i bezpečnosti, jelikož právě komunita pomohla objevit některé bezpečnostní díry v Androidu nejen od společnosti OnePlus. Stále může napomáhat výrobci, ale vzhledem k současné situaci se celý proces zpomalí nebo zkomplikuje. V tuto chvíli můžeme ubezpečit, že OnePlus neuzavírá další programy a nebude například zamykat bootloader nebo nezveřejňovat zdrojové kódy, jako to udělaly jiné firmy.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Richard Fabián

28. 11. 2018, 19:08

Snad vývojáři pochopí, že vydáním nového HW by neměla skončit podpora o generaci staršího kusu. Aktuální rozdávání nových telefonů vývojářům vede jen k tomu, že vždy ukončí vývoj ostatních projektů pro starší zařízení a prakticky tím nutí uživatele ke koupi stejného stroje jako oni dostali v případě, kdy člověk chce mít jejich kus kódu….

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat