První dojmy z Huawei P30 a P30 Pro

První dojmy z Huawei P30 a P30 Pro
2019-03-26T14:30:19+02:00
• 26. 3. 2019

Huawei dnes v Paříži představil nový  je nový top model s názvem P30 Pro. Ten navazuje na předchůdce, jímž byl model P20 Pro a přináší v první řadě inovovaný fotoaparát. Jelikož jsme měli možnost vyzkoušet si novinku pár dní předem ve Stockholmu, přinášíme vám již nyní naše první dojmy z tohoto zařízení. Zhlédnout můžete naše video níže a nebo pokračovat ve čtení.

Huawei P30 Pro

Začneme asi největší chloubou tohoto zařízení. Tou jsou celkem čtyři fotoaparáty na zádech. Oproti loňskému roku došlo k vcelku razantní obměně. Zcela nový je snímač s 5násobným optickým zoomem, což zde konkrétně odpovídá ohnisku 125 mm. Ten nabízí rozlišení 8 MPx se clonou f/3,4. Technické řešení je neméně zajímavé, jedná se o takový malý periskop.

Hlavní fotoaparát s rozlišením 40 MPx má zcela nový senzor a také nabízí konečně optickou stabilizaci. Senzor jako takový nyní používá jinou Bayerovu masku. Ta má obvykle kombinaci jeden modrý, jeden červený a dva zelené pixely snímající světlo příslušné vlnové délky. Nyní zelené pixely nahradily žluté.

Třetí snímač nahradil vcelku zbytečný černobílý. Tím je 20MPx ultraširokoúhlý snímač s úhlem záběru 16 mm. Poslední snímač je schovaný vedle blesku a jedná se o malý TOF (Time-Of-Flight) snímač sloužící pro dokonalejší tvorbu portrétních snímků a efektů virtuální reality.

Dosáhnout lze celkově 10násobného hybridního přiblížení a až 50násobného digitální přiblížení. Velkou novinkou je též možnost nastavit ISO až na hodnotu 400 tisíc. Variabilita různých ohnisek se nám moc líbí a těšíme se, až si s telefonem pohrajeme při testování.

Noční snímky tak budou zase o kousek lepší a fotoaparát kandiduje na nejlepší fotomobil. Pořídili jsme již prvních pár testovacích snímků v předpřipravené místnosti (tzv. dark room), které můžete vidět na konci článku. Pětinásobné optické přiblížení se nám velmi zamlouvá a bude dobré nejen pro špehování sousedů. Vylepšení se dočkalo také nahrávání videa, což jsme v rychlosti také otestovali. Oproti loňskému modelu je stabilizace o řád lepší díky kombinaci OIS a AIS.

Design

Samotné tělo navazuje na loňský model P20, avšak máme tu menší výřez. V tom je integrovaný pouze přední fotoaparát s rozlišením 32 MPx využívající tzv. pixel binning. Nové a líbivé jsou také barevné varianty. My jsme měli možnost podívat se na zelenomodrou (tzv. Aurora) a bílo-růžovo-modrou barvu (s názvem Breathing Crystal).

V prodeji bude také klasická černá a také červená Amber Sunrise. Barevné přechody jsou to moc líbivé, přesto se těším nejvíce na červenou. Ta bude totiž v prodeji až později. Přístroj pak nabízí voděodolnost s certifikací IP68.

Do ruky padne P30 Pro stejně jako předchozí Mate 20 Pro nebo Samsungy Galaxy S posledních generací. Zaoblený displej či zaoblená záda jsou zde přítomna. Displej oproti předchůdci povyrostl na 6,47 palce, a tak se jedná o vcelku velký telefon. Zajímavostí je, že oproti modelu Mate 20 Pro si novinka zachovala rozlišení „pouze“ FullHD+ a nenabízí 2K+. Rozdíl při běžném pozorování ale poznat není.

Čtečka v displeji

Čtečka otisků prstů je integrovaná v tomto zobrazovacím panelu, avšak oproti modelu Mate 20 Pro je umístěna níže. Stále se však jedná o optickou čtečku stejně jako u Mate 20 Pro (recenze). Co jsme čtečku v rychlosti zkoušeli, funguje zhruba stejně jako na právě zmíněném modelu z podzimu.

 

Systémem je jak jinak než Android verze 9.0 Pie s nadstavnou EMUI ve verzi 9.1. Uvnitř tepe nejvýkonnější Kirin 980 a RAM začíná na 6 GB. Samozřejmostí je zde bezdrátové nabíjení nebo velmi rychlé nabíjení 40W adaptérem.

Menší model Huawei P30

Představen byl také model Huawei P30. Pojďme si spíše shrnout rozdíly, jelikož mnoho klíčových vlastností oba modely sdílejí. V první řadě je celý telefon menší s úhlopříčkou 6,1 palce, naštěstí se jedná stále o OLED (vloni měla P20 jen LCD panel). Displej pak není zaoblený a tak trochu mi přijde, že klasická P30 jde po modelu S10e (recenze) od Samsungu.

Foťáky na zádech máme tři, všechny ale s horšími parametry. Hlavní snímač nemá optickou stabilizaci, trochu horší světelnost a chybí 5x optický zoom. Místo něj tu máme 3x optický zoom. Obrázek níže zobrazuje oba modely vedle sebe (P30 – bílá, P30 Pro – modrá). Naopak potěšující zprávou pro některé může být přítomnost 3,5mm jacku pro sluchátka, který P30 Pro nemá. Baterie je samozřejmě menší s kapacitou 3650 mAh.

Na vyzkoušení menšího modelu P30 nám nezbylo tolik času, přesto můžeme již nyní říci, že za prodejní cenu půjde o velmi zajímavý kousek.

Huawei P30 Pro se bude prodávat za cenu od 22,5 tisíce korun, což je za takto vybavený telefon velice příjemná cenovka. Klasický menší P30, který je tak trochu vylepšený loňský model P20 Pro, pak bude stát 16 tisíc, což je velmi dobrá cena.

Jak se vám novinky líbí? Podělte se s námi o tom v diskuzi.

Ceny

Huawei P30 – 15 990 Kč

Huawei P30 Pro

  • 6 GB RAM + 128 GB úložiště – 22 490 Kč
  • 8 GB RAM + 256 GB úložiště – 24 990 Kč

První testovací snímky

Všechny fotky ulice níže jsou focené z jednoho místa z okna místnosti. Na nastavení ISO 409 600 bylo v místnosti přesto moc světla a proto si to ukážeme až v recenzi. Poslední dva snímky dole . vlevo je 5násobný zoom, vpravo pak 10násobný hybridní.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat