Jablíčkářův koutek: kdyby iPad měl výřez v displeji, byl by to šunt?

Jablíčkářův koutek: kdyby iPad měl výřez v displeji, byl by to šunt?
2018-08-05T18:41:37+02:00
• 15. 6. 2018

Vytvořili jsme zcela novou rubriku pod názvem Jablíčkářův koutek. V této rubrice se budeme věnovat pouze Apple produktům – od softwaru až po hardware. Rádi bychom se s vámi podělili o náš názor, respektive o názor jednoho z našich redaktorů, který Apple používá denně a má k určitým věcem lehce odlišný názor.

Jablíčkáři, tedy tzv. iOvce, mají často problém připustit si některé chyby, které Apple napáchá. A je to vcelku logické, někdy podobný pocit mám i já. Přeci neutrácíme takové peníze, abychom pak říkali, že je to takové a makové. Jablíčkář si vždy rád prosadí to své. Ale na tom není nic špatného, dělá to takřka každý. Uživatelé jiných platforem zase prosazují své názory, a tak je to v pořádku.

Ovšem rád bych se s vámi podělil o své názory a zkušenosti, které se často liší od těch ostatních. Nyní bych se velmi rád rozepsal o budoucnosti iPadu, která není úplně jistá.

iPad a jeho budoucnost s Face ID

Je více než pravděpodobné, že se brzy dočkáme nového iPadu s technologií Face ID, nebo alespoň modelu bez fyzického domovského tlačítka. Otázkou však zní, kdy se jej dočkáme. Podle informací buď v tomto roce, anebo příští rok. 

Potvrzují to mimo jiné novinky v operačním systému iOS 12 pro iPad, kde se tablet od Applu dočkal mnoho změn, včetně řady gest, které najdeme na aktuální vlajkové lodi iPhone X. Tak či onak se známý analytik Ming-Chi Kuo domnívá, že nadcházející modely iPadu Pro skutečně nabídnou technologii Face ID. 

Proč iPad nepotřebuje výřez v displeji?

Pokud bychom se bavili o chytrých telefonech, zjistili bychom, že výřez v displeji není jen kosmetickou volbou, ale je zde hlavně z důvodu, aby účelně sloužil, tedy minimálně u iPhonu X. V podání této vlajkové lodě jde o to, že se ve výřezu nachází několik technologií najednou, včetně infračervené kamery, iluminátoru, snímače blízkosti, snímače okolního světla, reproduktoru, mikrofonu a přední kamery. 

Jedná se přesně o osm senzorů, které Apple dokázal implementovat do tak malého prostoru. Pokud by však měl Apple přinést Face ID i do iPadu, potřeboval by pouze čtyři tyto senzory. Navíc iPad je mnohonásobně větší zařízení, než iPhone X. 

V praxi to znamená, že by výřez musel být ještě menší, než je nyní u vlajkové lodě s logem nakousnutého jablka. Myslím si tedy, že výřez by Apple implementoval ve chvíli, kdy by minimalizoval rámečky, neboť by pro fotoaparát a další hardwarové vychytávky nebyl prostor. 

A úplně si nemyslím, že by Apple zrušil rámečky u iPadu Pro, minimálně ne tak extrémně, jako u iPhonu X. Už jen ta představa mne děsí. iPad Pro bez rámečků, super, bude vypadat skvěle. Ale jak jej budeme držet? Navíc, Apple by pravděpodobně musel implementovat také OLED displeje, což by zvýšilo výrobní náklady. 

Je třeba se na iPad dívat jako na zařízení, které ovládáme dvěma rukama. A nějaké ty rámečky zkrátka potřebujeme, abychom jej pohodlně dokázali držet. Pokud bychom se tedy dočkali podobného designu, jako je nyní u iPhonu X, přineslo by to akorát více potíží než užitku. 

Je zde však ještě jedna možnost. Pokud by Apple skutečně nasadil Face ID a minimalizoval rámečky, mohl by nasadit pokročilou technologii, která by odmítala nechtěné dotyky. V praxi by to znamenalo, že bychom mohli iPad používat i s více prsty na displeji. 

Jak to vidíte s iPadem vy, dočkáme se Face ID a minimalizace rámečků? Dejte nám vědět do komentářů!

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat