Prohlížeč od Seznamu výrazně zrychlil a přináší spoustu nových funkcí

Prohlížeč od Seznamu výrazně zrychlil a přináší spoustu nových funkcí
2017-07-17T20:40:29+02:00
• 12. 7. 2017

Zdroj: Seznam

Seznam ve středu dopoledne aktualizoval svůj webový prohlížeč. Ten je nyní od základu přepsaný a důkladně optimalizovaný, díky čemuž je zhruba dvakrát rychlejší. Přináší navíc spoustu nových funkcí, například z hlediska bezpečnosti. Ve velké míře jsou funkce cílené na pohodlnější používání nejen prohlížeče, ale celkově způsobu, jakým procházíme webové stránky.

Kromě samotné aktualizace se Seznam pochlubil i s několika zajímavými čísly. Například jen během května použilo denně prohlížeč skoro půl milionu lidí. Přesněji šlo o zhruba 400 000 unikátních uživatelů na mobilních zařízeních a 70 000 na desktopu. Oproti loňskému roku si tak polepšil o 51 %.

Seznamácký prohlížeč navrhujeme tak, aby lidem pomáhal při brouzdání po internetu, a proto jej chytře propojujeme se Seznamem a jeho službami všude tam, kde to dává smysl. Čísla ukazují, že se to daří,“ uvádí Lukáš Kovač, produktový manažer prohlížeče od Seznam.cz. Podle něj je důležité, že prohlížeči se daří hlavně v mobilních zařízeních. „Celosvětový trend ukazuje, že lidé dnes internet navštěvují z mobilů stále častěji než z desktopů a tento trend bude posilovat. Proto zde chceme mít silnou pozici. V květnu na služby Seznamu přes náš prohlížeč přišlo z mobilu už více než 15 % návštěv, které vytvořily přes 16 % page views. Tři a půl roku od první testovací mobilní verze tak náš prohlížeč za sebou nechal všechnu mobilní konkurenci s výjimkou Chrome Mobile,“ vysvětluje Kovač.

Bezpečnost na prvním místě

Seznam se stále drží toho, že do prohlížeče nelze instalovat jakékoliv doplňky třetích stran. Nová verze ale přichází s poměrně unikátními bezpečnostními prvky, které ochrání uživatele před jinými nebezpečnými nástrahami internetu dnešní doby.

Společnost nově spolupracuje s velkými českými bankami, aby tak ochránila uživatele před podvodnými phishingovými stránkami. Ty napodobují skutečné přihlašovací stránky bank a lákají tak z uživatelů přihlašovací údaje. Novinka funguje tak, že v případě zjištění výskytu takovéto stránky banka skutečnost ohlásí Seznamu, který ji v řádu několika málo minut zablokuje na všech platformách. Aktuálně se takto spolupracuje s Raiffeisenbank, Fio a Air Bank. Spolupráce s ostatními bankami je v jednání.

Hybridní a částečně nativní domovská stránka

Domovská stránka se dočkala několika zajímavých vylepšení. Je částečně nativní, tedy integrovaná v aplikaci, díky čemuž je rychleji a jednodušeji přístupná skrze „esko“ ve spodní liště. Velmi šikovnou inovací je spojení vyhledávacího políčka s adresním řádkem. Mnoho méně zkušených uživatelů má ve zvyku zadávat třeba i celou URL adresu do vyhledávacího pole a až poté ve výsledcích klikat na požadovanou stránku. To již není nutné a vyhledávací pole dokáže adresu rovnou zpracovat a přejít na ni. K dispozici je samozřejmě našeptávač historie.

Mobilní verze plná novinek

Mnoho chytrých funkcí přináší prohlížeč pro mobilní platformy, a to skrze pomocného psa Krastyho. Pokud si například prohlížíte nějaký produkt na eshopu, nabídne vám recenze na českých webech. Naopak pokud si už čtete nějakou recenzi, ukáže vám Krasty srovnání cen na českých eshopech.

Integrovaný je taktéž překladač, který samozřejmě umí přeložit klasicky celou stránku. Pokud však jazyku webu rozumíte a potřebujete pomoci jen s některými slovíčky, není nutné cel web překládat či přecházet do aplikace pro překlad. Jednoduše kliknete na dané slovo a zobrazí se překlad. Překladač také poslouží u cizojazyčných emailů, kde však lze přeložit jen celou zprávu najednou.

Dále Krasty umí dle kontextu vyhledat třeba aktuální články k nejrůznějším heslům na Wikipedii. Automaticky dále najde otevírací doby, adresy a další praktické informace na stránkách úřadů či restaurací. K umělcům, hudebním skupinám a divadlům umí přiřadit jejich aktuální program, či vše, co se o nich v poslední době psalo. Nezapomnělo se také na českou politickou scénu. K jednotlivým politikům ukáže prohlížeč pravdivost a důvěryhodnost jejich výroků dle serveru Demagog.cz.

Redakce Seznamu má rovněž v případě mimořádných událostí možnost přímo poslat uživatelům speciální notifikaci. Pokud se doma či ve světě stane něco závažného, prohlížeč formou notifikace upozorní a nabídne odkaz na zpravodajské weby Seznam Zprávy nebo Novinky.cz. Nová verze je k dispozici pro macOS, Windows, Android a iOS. Na prohlížeč pro Windows 10 Mobile se nezapomnělo, bohužel však od nynějška bude o všechny nové funkce, včetně těch zde popsaných, ochuzen. Přešel totiž do režimu údržby.

logo-app Seznam.cz Seznam.cz, a.s. Zdarma ANDROID

logo-app Seznam.cz Seznam.cz Zdarma iOS

Zdroj: tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat