OnePlus 5 – skutečný nástupce Nexusů recenze

OnePlus 5 – skutečný nástupce Nexusů [recenze]
2017-07-18T11:22:43+02:00
• 1. 7. 2017
10

OnePlus je stále poměrně mladá společnost, která se snaží každý rok zaujmout pouze jedním smartphonem, pokud nepočítám pokus s modelem OnePlus X. Nedávno došlo na uvedení mobilu OnePlus 5, který přišel krátce po OnePlus 3T. Ten se již nyní oficiálně neprodává skrze výrobce, najdete jej jen u přeprodejců a eshopů. Nedivte se, že nikdy nebyl uveden OnePlus 4. Důvod je poměrně jednoduchý – čínská pověrčivost.

Samotné představení OnePlus 5 bylo doprovázeno silnými slovy a mnohými sliby. V některých ohledech se dá říci, že se to výrobci podařilo dodržet, ale v jiných se jedná o dost nadnesené marketingové sliby, které se nesetkávají s realitou.

Známá podoba

Už dlouho před představením se začalo vyčítat firmě, že zkopírují design iPhonu. Není to poprvé, co jejich mobil připomíná produkt jiné společnosti. Letošní podoba je vcelku výrazná, přičemž CEO společnosti celou situaci nevidí tak černě. Myslí si, že na problém s podobou se brzy zapomene a OnePlus 5 se stane úspěšným. Zatím se nemýlí, jelikož prvotní prodejní čísla jsou velmi povzbudivá.

Přední strana novinky neprošla výraznou změnou v porovnání s modelem 3T. Uspořádání je takřka totožné a ničím nepřekvapí. Pod displejem se nachází čtečka otisků prstů, která slouží jako domácí tlačítko. Po stranách jsou umístěna senzorová tlačítka doplněná o drobná LED světýlka. Ta nejsou příliš výrazná, ale v noci poskytují dostatečnou viditelnost.

Čtečka otisků prstů je velmi přesná a hodně rychlá. Za celou dobu používání jsem se nesetkal s tím, že by špatně přečetla můj prst, ač jsem jej přikládal různě. Ihned po přiložení prstu dojde k odemknutí zařízení – je to takřka okamžité. Srovnatelné s nejlepšími top modely na trhu.

Na horní straně se nachází standardní složení. Úplně vpravo, poblíž rohu mobilu se nachází LED dioda, která informuje o nabíjení, slabé baterii a také notifikacích. V nastavení ji lze vypnout, pokud ji nechcete požívat. Vedle se dále nachází přední kamerka, senzory a uprostřed je reproduktor. V levé části nic není.

Horní strana mobilu je zcela hladká, není zde ani mikrofon. Dolní pak obsahuje konektor na sluchátka, mikrofon, USB C a hlasitý reproduktor. Ten je velmi výrazný a dokonce umí poskytnou mírné basy, pakliže se zaposloucháte. Je jen škoda, že OnePlus nepoužilo druhý reproduktor pro vytvoření sterea – snad příště.

Pravá strana smartphonu obsahuje zapínací tlačítko, které je dostatečně vystouplé a nabízí jistý stisk. Jednoduše jej naleznete a je umístěno ve správné poloze. Není ani příliš blízko středu, ani příliš vysoko. Nad ním je jen šuplíček pro dvě SIM karty. Nehledejte zde slot na microSD, výrobce jej neimplementoval.

Levá strana je na tlačítka bohatší. Nachází se zde kolébka hlasitosti a tlačítko pro přepínání režimů – Vyzvánění (normální), Nerušit a Tichý. Jako jediné má odlišný povrch, díky čemuž jej nahmatáte velmi jednoduše.

Zadní strana mobilu zaujme duálním foťákem, který je vystouplý, tudíž při položení mobilu zadní stranou se stává zařízení nestabilní. Vedle této sestavy je druhý mikrofon a pak jen duální LED světlo. Ve středové části zad se nachází jen výraznější logo výrobce.

Celokovové tělo je v horní a dolní části narušeno plastovými kryty, které slouží pro umístění antén. V horní části je tento kryt jakoby spojen nebo propojen s ochranou foťáků, což může někomu připadat jako nedokonalost, ale je to záměr. Dle mého zjištění se zde nachází NFC.

Díky zakulaceným okrajům se mobil drží velmi příjemně a zatím mi ani jednou nevyklouzl. Jelikož je mezi kovovou konstrukcí a displejem umístěn plast, přechod prstem není zcela hladký. Ucítíte hranu, která může působit nedokonale, ale díky tomuto prvku displej vydrží trochu horší zacházení. Například při prohnutí mobilu, čehož není jednoduché docílit, displej jen tak nepraskne.

Hned po rozbalení byl OnePlus 5 vybaven ochrannou fólií, abyste se s tím nemuseli trápit. Bohužel trochu kazí luxusnější dojem (nejsem příznivce těchto ochranných prvků). Sice chrání displej, ale přitahuje prach. Ostatně je to na preferencích každého uživatele.

Ač mnozí vyčítají podobnost s iPhonem, mě nevyjímaje, po delším používání nevidím nějakou bližší spojitost s mobilem od Applu, jestliže nepočítáte tlačítko na přepínání profilů. Jak se říká, nesuďte podle obalu.

Konstrukčně se jedná o velmi dobře zpracovaný mobil, který postrádá pozlátko evolučních displejů současných top modelů jako Galaxy S8, LG G6 nebo Essential Phone. Ale nelze očekávat ty nejžhavější technologické novinky u mobilu, který se snaží jít cestou dobrého poměru ceny a výkonu. Osobně to nevidím jako velké mínus.

Stejný displej, jiný „problém“

Při představení novinky byli mnozí zklamáni, že ani letos OnePlus nevsadil na 2K rozlišení displeje nebo bezrámečkový trend. Oproti jiným top modelům vypadá Full HD chabě nebo nedostatečně. Otázkou je, jestli je zapotřebí vyšších hodnot. Jestli jste milovníci virtuální reality, nepořizujte si OnePlus 5. Displej nebude postačovat kvůli nízké hustotě pixelů.

Pro ty, kteří zatím nenašli praktické využití VR, bude zobrazovací panel tak akorát. Ač se jedná „jen“ o Full HD rozlišení, je dostatečně jemné (401 ppi). Jednotlivé pixely nerozpoznáte, byť se budete snažit.

Jakmile OnePlus 5 dorazil k prvním testerům, bylo objeveno, že současný zobrazovací panel je totožný s tím, který byl použit u OnePlus 3T. Nabízí se tedy technologie Optic AMOLED od Samsungu. Barvy jsou živější a černá nespotřebovává energii. Svítivost je velmi dobrá a na přímém slunci nebudete mít problém s čitelností.

Jedinou nevýhodu vidím u softwaru, který z nějakého důvodu občas sníží svítivost na úplné minimum, ale to jen v noci. Zde bych rád viděl aktualizaci zaměřenou na optimalizaci.

Jelly Scrolling

Ani letos se displej neobešel bez komplikací. Minulý model trpěl na lagování a trochu slabší odezvu, letos se našel problém, kterému se říká „Jelly Scrolling“. V podstatě jde o nedostatek, který uvidíte zejména při rychlém skrolování obsahu s textem. Jakmile gestem táhnete obsah dolů, mezery mezi řádky se protáhnou. Jakmile změníte směr, zmenší se.

Tento problém je následně viditelný i při posouvání obsahu, když máte mobil horizontálně. Jestliže je v obsahu rovná linka, je při posouvání vidět, že jeden konec se posunuje pomaleji – konkrétně v části blíže k přední kamerce.

Efektu jsem si všiml hned první den při běžném používání (při vertikální poloze). Přisuzoval jsem to nějaké animaci, kterou si výrobce nastavil. Pochybnosti se dostavily, když jsem tento efekt viděl při horizontální orientaci, přičemž se nacházel ve stejné části displeje.

Abych řekl pravdu, dokud mě neupozornily články na zahraničních webech, nedával bych tomu příliš velkou pozornost. Dokud tedy nejste upozorněni, asi si toho nevšimnete (omlouvám se).

Výrobce se k tomuto problému již vyjádřil se slovy, že se jedná o běžné chování a není to výrobní chyba. Z tohoto důvodu asi neuspějete s reklamací. Zatím to ani nevypadá na opravnou aktualizaci, ale to se ještě může změnit.

Na výkon si nelze stěžovat

Málokdy se vidí taková hardwarová výbava v cenové kategorii pod 14 000 Kč u nového mobilu. Snapdragon 835 byl zprvu k vidění jen u několika mobilů. Někteří výrobci raději zvolili starší Snapdragon 820, aby nemuseli čekat na dostatečné množství kusů nového procesoru.

Není pochyb, že díky němu zapadá OnePlus 5 mezi nejvýkonnější mobily na trhu. Bohužel i zde se objevil menší problém. Výrobce upravil systém k docílení lepších výsledků při použití benchmarků. Tento trik dříve používaly i jiné firmy, ale neočekávali jsme jej od OnePlus v roce 2017. Takto si firma mírně zavařila u nadšenců a kritiků. Kdyby tuto úpravu přiznali již v marketingu s odkázáním na to, že je to jen ukázka, čeho se dá dosáhnout, asi by se nejednalo o velký problém.

Základní model nabízí 64GB úložiště a 6 GB paměti RAM (aktuálně testovaný model). K dispozici je také verze s 8 GB RAM a 128GB úložištěm. 6 GB není dnes neobvyklá hodnota a některým se bude zdát zbytečná. Přecházíte-li mezi větším množstvím aplikací, zajisté oceníte tuto specifikaci. Obnovování aplikací bylo bleskurychlé a nebylo potřeba opětovného spuštění.

U OnePlus 5 je zbytečné řešit nějaké benchmarky, jelikož výrobce „podvádí“,  i tak jsem jeden spustil, abyste viděli, jak je na tom například s teplotou, spotřebou nebo frekvencí.

Mezi hlavní přednosti se dá dále zařadit široká podpora LTE frekvencí (u nás nebudete mít absolutně žádný problém) a Bluetooth 5.0.

Specifikace OnePlus 5

  • Displej: 5,5″ Full HD (1920 x 1080 pixelů), Optic AMOLED, Corning Gorilla Glass 5, DCI-P3
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 835, 64-bit, osmijádrový (4 x 2.45 GHz, 4 x 1.9 GHz)
  • Paměť: 6/8 GB RAM LPDDR4X
  • Úložiště: 64/128 GB, UFS 2.1
  • Fotoaparát
    • zadní: 16 MPx (f/1.7) + 20 MPx (f/2.6), DCAF, PDAF
    • přední: 16 MPx, FullHD video
  • Operační systém: Android 7.1.1, OxygenOS
  • USB 2.0 (Type-C), Bluetooth 5.0 (aptX, aptX HD), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2×2 MIMO), NFC
  • 4G LTE, VoLTE a WiFi volání, GPS, GLONASS, Galileo, BeiDou
    • FDD LTE: Band 1/2/3/4/5/7/8/12/17/18/19/20/25/26/28/29/30/66
    • TDD LTE: Band 38/39/40/41
    • TD-SCDMA: Band 34/39
    • UMTS(WCDMA): Band 1/2/4/5/8
    • CDMA EVDO: BC0
    • GSM: 850/900/1800/1900 MHz
  • rozměry: 152,7 x 74,7 x 7,25 mm, 153 gramů
  • Čtečka otisků prstů, akcelerometr, gyroskop, kompas, proximity senzor
  • Baterie: 3300 mAh, Dash Charge

Nabíjení a propojení mobilu s počítačem budete realizovat skrze konektor USB C. Výrobce implementoval starší technologii USB 2.0, což je velká škoda. Nepodporuje přenosové rychlosti jako USB 3.1, nabíjení dalšího zařízení a podobně.

Hardware tohoto mobilu je na špičkové úrovni a s nedostatkem výkonu se ještě dlouho nesetkáte. Možná vás napadne, že se s výkonným procesorem bude OnePlus 5 zahřívat, ale nemusíte se toho obávat. Pro výraznější zvýšení teploty se budete muset snažit – doporučuji velmi náročnou hru nebo aplikaci pro převod videa, případně něco podobného.

Android s třešinkou

S hardwarem a výkonem úzce souvisí software. Zde výrobce odvedl dobrou práci. Nepustil se do těžkých úprava a v podstatě zachoval čistou esenci Androidu doplněnou o několik zajímavých funkcí. Při prvním používání si budete myslet, že se jedná o čistý Android. Po bližším prozkoumání lze vidět několik změn zaměřených na modifikace.

Ihned jsem si například změnil chování dolních tlačítek. Dvojí poklepání domácího tlačítka mi přepne mezi dvěma naposledy použitými aplikacemi. Delší podržení spustí seznam naposledy spuštěných aplikací a delší podržení senzorového tlačítka zpět mi aktivuje Google Now karty. Levé tlačítko nepoužívám vůbec.

Dále jsem si aktivoval probuzení pomocí dvojitého poklepání na displeji. Ambientní zobrazování informací na obrazovce jsem tentokrát vynechal, byť jsem na něj zvyklý z Nexusu 6P. Zde si náramně vystačím s poklepáním na displeji a spárovanými chytrými hodinkami.

V nastavení Androidu (Oxygen OS) dále najdete možnost úpravy tlačítka pro přepínání profilů, gesta, změny pro stavový řádek a další pokročilá nastavení.

Od spuštění mobilu přišly celkem dvě aktualizace, které napravovaly některé nedostatky a přinesly zejména optimalizaci.

Smartphone jsem zatěžoval, používal jsem mnoho aplikací, různě jsem ho úkoloval, ale ani jednou jsem se nesetkal se zaváháním nebo se zásekem systému. OnePlus odvedlo skvělou práci. Chvílemi jsem měl pocit, že používám Nexus.

Vydrží dlouho

Největší slabinou mobilu může být výdrž na jedno nabití. Jestliže systém není dobře optimalizován a jste nuceni nabíjet několikrát za den, ani nejlepší kamera nebo procesor nevyrovná tento nedostatek. Naštěstí to není problém OnePlus 5.

Sice došlo na snížení kapacity baterie v porovnání s OnePlus 3T, ale výdrž na jedno nabití je výborná. Neočekávejte, že by OnePlus 5 vydržel několik dnů, byť dosáhnout na dva dny není nemožné. Při běžném používání pokryje potřeby běžného i náročnějšího uživatele po celý den. Mobil jsem nešetřil a používal jsem ho jako běžný pracovní nástroj. Dosáhl jsem jednodenní výdrže, přičemž zapnutí displeje (SOT) dosáhlo na hodnotu 4 hodiny a 54 minut. Jestliže bych šel dál, zbylých 10 % kapacity baterie by udělalo jednu hodinu navíc u SOT.

Při jiném testovacím dnu jsem se dostal na cca 6 hodin SOT. Takových hodnot lze dosáhnout díky Full HD AMOLED panelu a dobré efektivní práci procesoru Snapdragon 835.

Je pravdou, že hodně záleží na používaných aplikacích, které mohou občas zapříčinit zvýšenou spotřebu. U mě takový moment nastal, když Google Play Services vyžadovalo více energie. Naštěstí jsem nemusel ihned vyhledat nabíječku a mobil zvládl celý pracovní den. Zde byla chyba na straně Googlu.

Nabíjení rychlostí blesku

OnePlus používá pro nabíjení technologii Dash Charge, která předčí konkurenci. Samotné doplňování energie je bleskurychlé a jde pozorovat, jak procento nabití stoupá „po sekundách“. Z minimální hodnoty nabití se dostanete na 100 % za cca 1 hodinu a 15 minut, přičemž start je skutečně nejrychlejší. Zajímavé je, že se mobil po celou dobu výrazně nezahřívá, což mě opravdu překvapilo.

 

Foťák uspokojí

Při představení OnePlus 5 se věnovalo hodně času fotografickým schopnostem duálního foťáku na zadní straně. Jako by se jednalo o mobil, který se vyrovná iPhonu 7 Plus nebo Samsungu Galaxy S8. Bohužel tomu tak není. V této oblasti se jednoduše nemůže vyrovnat mobil s takřka poloviční cenou. Na druhou stranu umí OnePlus 5 poskytnout velmi dobré fotografie.

Hlavní kamera nabízí 16 MPx a světelnost je f/1.7. Druhá disponuje senzorem s 20 MPx a světelností f/2.6. Konkrétně se jedná o teleobjektiv, který umí dodat 1,6násobné optické přiblížení. Ano, OnePlus na tiskovce uvedlo, že je 2násobné, ale toho se dociluje následným digitálním přiblížením. Pakliže chcete jen optický zoom, musíte jej manuálně nastavit ve foťáku.

Běžný snímek a 2x zoom

Běžný snímek a 2x zoom

Běžný snímek a 2x zoom

Běžný snímek a 1,6x zoom

Běžný snímek a 1,6x zoom

Zoomování nemusíte požívat jen pro objekty v dálce. Lze s ním fotit i makro snímky, kde přiblížení je povedené.

Další funkcí této duální sestavy je samozřejmě bokeh efekt, jak to bývá zvykem. Bez jakéhokoliv čekání pořídí mobil fotografii (portrét) s rozmazaným pozadím. Zde je nutné upozornit, že potřebujete dostatek světla, jinak aplikace odmítne pořídit portrét – vyfotí se běžný snímek (na to jste patřičně upozorněni).

Třetí využití dvou foťáků je v rychlosti ostření. OnePlus ve spolupráci se Sony docílilo vlastnosti, kde se druhý teleobjektiv použije pro rychlejší doostření. Zde musím uznat, že jsem byl mile překvapen a musím pochválit tuto vlastnost.

Pro mnohé je asi zklamáním, že OnePlus 5 nedisponuje optickou stabilizací obrazu. Místo toho se zde využívá elektronická (EIS) ve spojení s gyroskopem. Při běžném focení si ani neuvědomíte, že mobil něčím podobným disponuje. Nejvíce si jí všimnete u natáčení videa. Pakliže si nastavíte záznam do Full HD s 30 snímky za sekundu, dojde k aktivaci EIS. Bohužel není dostupná u Full HD s 60 snímky a 4K videa.

Ukázka aktivní stabilizace EIS u Full HD

Ukázka Full HD s 60 FPS – neaktivní stabilizace

Ukázka 4K – neaktivní stabilizace

Pozitivní zprávou může být to, že se připravuje aktualizace systému, která přinese stabilizaci 4K natáčení. OnePlus se totiž nepodařilo dokončit tuto funkci do dne uvedení mobilu na trh, proto přijde o něco později.

Samotná aplikace pro focení od OnePlus nenabízí například možnost nastavení rozlišení u focení. Místo toho je zde jen volba poměru stran, kde 4:3 nabídne nejvyšší rozlišení – na to ale nejste nikde upozorněni. Dále se nabízí režim Pro, kde si můžete nastavit přiblížení, ISO, dobu expozice nebo využít histogram, vodováhu a podobně.

 

Pro mód – nastavení delší expozice.

Použití duálního foťáku je odvážný krok, ale OnePlus zatím zcela nedocílilo svých slibů z keynote. Je zapotřebí ještě zapracovat na softwaru. Za zhoršených světelných podmínek pocítíte absenci optické stabilizace obrazu. Celkově hodnotím fotografické schopnosti za velmi dobré, avšak náročnějším uživatelům budu muset doporučit dražší top modely jako třeba Galaxy S8 nebo iPhone 7 Plus. Osobně jsem spokojen s tím, jak OnePlus 5 fotí. Dá se docílit pěkných fotek, jen zde chybí „wau“ efekt.

Ukázky fotografií

          

OnePlus 5 jako náhrada za Nexusy

Vždy jsem používal Nexus smartphony od Googlu jako hlavní pracovní zařízení. Ještě nedávno platilo, že tyto mobily byly cenově dostupnější a nabízely zajímavý poměr ceny a výkonu. Poslední model Nexus 6P již byl dražší, ale o poznání lépe vybavenější. Nyní si Google razí novou cestu s Pixely, které se mohou rovnat těm nejlepším zařízením na trhu. Bohužel jsou ve vyšší cenové kategorii, což odradí mnoho zájemců. Pakliže hledáte cenově dostupnou alternativu Nexus linie, mohu s klidným svědomím doporučit právě OnePlus 5.

OnePlus 5

Stejně jako Nexusy, ani OnePlus 5 není dokonalé zařízení. Jestliže opomenete mírný nedostatek displeje, který se projevuje jen u rychlého skrolování, nabízí se smartphone s dobrým poměrem ceny a výkonu. Jako hlavní přednost vidím v takřka čistém systému Android, který je doplněn o drobná vylepšení. Výkonu je nadbytek a výdrž na jedno nabití dokáže uspokojit i náročnějšího uživatele. Co se týče nabíjení, nazval bych v tomto ohledu OnePlus 5 přímo bestií.

Výrobce se dopustil několika marketingových přešlapů a slíbil něco, co ještě není dostupné. Vyšší cena v porovnání s předchozími modely tomu nenapomohla. I přes nedostatky si rozhodně OnePlus 5 najde spokojené uživatele. Lze jen doufat, že následující aktualizace softwaru přinesou vylepšení v oblasti focení a natáčení.

Už neplatí, že by OnePlus nabízelo „zabijáka top modelů“. Na druhou stranu ve své cenové kategorii konkuruje mobilů jako Huawei P10 či Honor 9. U nich se nabízí obdobný poměr ceny a výkonu. Pakliže nechcete těžce upravený systém, skleněná záda nebo si nejasné specifikace, je OnePlus 5 vhodným kandidátem. Samozřejmě se zde nabízí i možnost pořízení staršího top modelu jiné značky, ale již nelze počítat s dostatečnou softwarovou podporou.

Klady

  • výdrž na jedno nabití
  • rychlost nabíjení
  • výkon
  • čtečka otisků prstů
  • operační systém Android s možnostmi úprav

Zápory

  • Jelly Scrolling u displeje
  • neosobitý design
  • absence optické stabilizace obrazu pro focení za zhoršených světelných podmínek

Pakliže si chcete zakoupit OnePlus 5, doporučuji oficiální stránky výrobce. České eshopy nabízejí tento mobil za značně vyšší cenu.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ve specifikaci je uvedeno, že telefon umí VoLTE a VoWIFI….zkoušeli jste, zda VoWIFI funguje(bez nainstalování aplikace) u Vodafone CZ?
VoWIFI používám mimo EU a je to super věc. Jen bych potřeboval tlf., který už má továrně zpřístupněné VoWIFI a šly odesílat i SMS.Díky

Přemysl Vaculík

VIP 12. 7. 2017, 16:32

Ono to hodně záleží na domluvě operátora s výrobcem. U Vodafonu zatím nefunguje.

http://www.androidcentral.com/oneplus-5-accused-cheating-benchmarks-carl-pei-responds

autor článku by si měl přečíst vyjádření od oneplus ke kauze cheating benchmark

Přemysl Vaculík

VIP 3. 7. 2017, 18:19

Ano, četl jsem. Také jsem si prostudoval zprávu z XDA Developers.

Mám tohoto mazlíka od čtvrtku a s názory Přemka se zcela ztotožňuji. Jen ten „Jelly scrolling“ jsem nějak nezaznamenal. A co bych hodně vyzdvihl, je přesnost a rychlost GPS. Zatím nejlepší ze všech telefonů, které jsem měl v ruce. Pro mne, jako hráče geocachingu, je to klíčový parametr. A shodneme se i na hodnocení fotek – ano, jsou dobré. Hodně dobré. Ale tak skvělé, jak deklarovaly reklamy, zase ne. Ale na mobil jsou hodně pěkné.

Přemysl Vaculík

VIP 2. 7. 2017, 6:54

2. 7. v 11 hodin budeme živě streamovat na http://youtube.dotekomanie.cz o OnePlus 5.

wil hermes

2. 7. 2017, 6:24

velké sliby OP umí, ale vydávat včas aktualizace nebo je vydávat vůbec (jako Nexus) už jim nejde

Přemysl Vaculík

VIP 2. 7. 2017, 6:36

Od uvedení OP5 byly vydány již dvě aktualizace.

wil hermes

3. 7. 2017, 4:18

pokud jim toto tempo vydrží aspoň dva roky, budu jedině rád překvapen. na OP2 už hodili bobek

Jiří Peterka

2. 7. 2017, 0:41

Přesná, výstižná a objektivní recenze, díky.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat