LG G6 – taková evoluce se mi líbí recenze

LG G6 – taková evoluce se mi líbí [recenze]
2017-05-14T11:00:46+02:00
• 14. 5. 2017
6

V roce 2016 chtělo LG uchvátit svět modulárním smartphonem, ale model G5 byl zklamáním. Výměnné příslušenství bylo spíše na obtíž a nebylo ani domyšleno. Dalo by se říci, že v tomto ohledu bylo LG poraženo Motorolou se smartphony Moto Z (Play), kde modularita dává smysl a je celkem praktická. Naštěstí se LG vzpamatovalo a letos vsadilo na standardní a bytelnou konstrukci. LG G6 kromě toho nabízí evolučně zakomponovaný displej a také duální foťák se specifickým využitím.

LG G6

Nový top model se mohl bezproblémově ucházet o pozici nejlepšího smartphonu na trhu, ale nutné ústupky jej podráží. Konkrétně se bavím o hardwarové výbavě, která je z loňského roku. Jestli je to mínus nebo plus, se dočtete níže.

Bytelná konstrukce

Po prvním uchopení jsem měl pocit, jako bych držel „tank“, zařízení, o kterém budu vědět, že ho mám v kapse. Důvod je jednoduchý, hmotnost se zastavila na 163 gramech, což je více než u Galaxy S8. Mnoho kolegů potvrdilo, že se jedná o těžší mobil, zejména s ohledem na rozměry a úhlopříčku. Tuto vlastnost neberu jako mínus, spíše to navozuje pocit, že LG G6 něco vydrží.

Design mobilu není nijak narušován. Jediné výrazné prvky najdete na levé straně, kde jsou umístěna tlačítka pro ovládání hlasitosti. Pro jejich výrobu LG použilo kov stejně jako pro rám smartphonu. Stisknutí je pevné a přesné, byť tlačítka mají trochu vůli, ale toho si nevšimnete při používání. Bohužel nejsou podle mého vkusu umístěna dobře. Spíše bych je uvítal na pravé straně na dosah palce.

Pravá strana obsahuje šuplíček (ten je z větší části plastový, viditelná část je kovová) pro microSD a nanoSIM kartu. Je mírně zapuštěn do rámu, tudíž ho můžete po troše trpělivosti nahmatat. Více tlačítek není po stranách.

Dolní strana obsahuje zdířku na mikrofon, USB C konektor a tři otvory pro reproduktor. Horní strana pak nese konektor pro sluchátka a druhý mikrofon. Kovový rám je jen na několika místech přerušen plastovými proužky kvůli anténám.

Na zadní straně jsou všechny důležité prvky umístěny v horní části. Dominují zde dva foťáky, mezi kterými se nachází LED světlo. Pod touto trojicí je logicky umístěna čtečka otisků prstů, která zároveň slouží jako tlačítko pro zapínání/vypínání zařízení/displeje. Díky mírnému zapuštění jej lze celkem dobře najít pohmatu. K čtečce mám ale menší výtku, respektive k použitému materiálu. LG se rozhodlo pro plast, což nebudí dojem luxusu, ale to je asi jediné mínus.

Co se týče umístění foťáků, tak je celkem škoda, že nejsou chráněny nějakým vystouplejším rámem nebo nejsou zapuštěny do konstrukce. Jelikož lícují se zadní stranou, měl jsem obavy, že poškodím krycí sklo, když budu pokládat mobil na záda. Naštěstí se během mého testování neobjevil ani jeden škrábanec.

Jak jsem již nejednou napsal, hlavní rám je z kovu. Je dobře zpracován a mírné zkosení po hranách, neřeže do dlaně. Zadní strana je tvořena sklem Gorilla Glass 5. Při delším používání se pravděpodobně začnou objevovat škrábance, ale těch si asi ani nevšimnete, jelikož podkladem pro sklo je textura připomínající broušený kov. Proto bude detekce poškození trochu obtížnější. Zde bych spíše doporučil obal nebo nějakou fólii pro zachování hladkého vzhledu.

Přední strana je vybavena Gorilla Glass 3, což je trochu matoucí. Proč LG nepoužilo nejnovější sklo i na přední stranu? Díky tomu je náchylnější na poškození, ale zřejmě se ve firmě zamysleli a rovnou nanesli ochrannou fólii. Ta se sice poškodí jednodušeji, ale jde vyměnit. Jen je škoda, že LG nepoužilo takovou fólii, která by měla i oleofobní vrstvu. Jakoukoliv mastnotu na ní uvidíte a budete muset leštit pokaždé, pokud budete chtít lepší obraz.

Model G6 se drží současných trendů, disponuje certifikací IP68, takže se nemusíte bát vody nebo prachu. Co již není obvyklé, je certifikace MIL-STD 810G (vojenský standard). Mobil tedy prošel ještě náročnějšími testy – vystavení vysokým a nízkým teplotám a teplotním šokům, déšť (včetně deště s větrem a mrznoucího deště), vlhkost, plísně, solnou mlhou pro testování odolnosti vůči rzi, vystavení písčitému a prašnému, výbušné atmosféře, rázům a vibracím při přepravě, vibracím při střelbě, náhodným vibracím atd.

Zpravidla po dni objevím nějakou část konstrukce, která nevyhovuje nebo není zcela dokonalá. U LG G6 jsem nic takového ale nenašel, což mě mírně zarazilo. Že by první dokonalý mobil? Bohužel ne. Nejslabším článkem je podle mého názoru kvalita zadního tlačítka, v kterém je zakomponována čtečka otisků prstů. Použité materiály působí lacině.

Displej ve jménu evoluce

Konkurence se chlubí displeji bez rámečků nebo nekonečnými displeji, ale to není případ LG. Zde nenajdeme nějaká superlativa, což je dle mého názoru dobře. LG G6 zaujme především ty, kteří chtějí na přední straně maximální displej s přiznanými rámečky.

Při prvním pohledu na mobil je vidět, že nemá moc prostoru nad i pod displejem. Zobrazovací panel je takřka na 80 % přední strany. To si vyžádalo použití i jiného poměru stran – 18:9. Zde jsem se obával nejvíce, že bych si nezvykl nebo by se jednalo o značně nepraktický formát, ale mile jsem byl vyvrácen z omylu. Po delším používání mohu konstatovat jedno. Právě takové displeje jsou budoucností mobilů. Nejsou moc široké, mají dostatek prostoru pro obsah a také je pohodlnější pro běh dvou aplikací najednou.

Úhlopříčka 5,7 palců by mi jednoduše naznačovala, že budu muset pro kompletní zvládnutí mobilu použít obě ruce, ale díky maximálnímu využití přední strany je konstrukce menší. Zde se nelze tedy rozhodovat jen na základě velikosti displeje, je nutné brát rozměry konstrukce.

LG G6 jsem si zvykl ovládat jednou rukou, přičemž jsem dosáhl palcem i na stažení notifikační lišty. Díky skleněným zádům je mobil dostatečně přilnavý, což přispělo k ovládání jednou rukou.

Stále rozsvícený IPS panel?

Výrobce se rozhodl, že nepoužije notifikační diodu. Místo toho použil technologii Always On Display. To znamená, že panel neustále zobrazuje základní informace – čas, datum, ikony notifikací a stav baterie. Díky tomu je jakákoliv notifikační dioda zbytečná, když je vše zobrazeno na displeji.

Tuto technologii bych očekával zejména u AMOLED panelů, ale LG se podařilo vše vyladit tak, že to nemá příliš velký dopad na spotřebu energie. Navíc jde Always On Display vypnout plánovaně třeba v nočních hodinách, tudíž vás nebude nic rušit.

Pokud se za tmy zadíváte na rozsvíceny displej s Always On Display, lze vypozorovat, že hlavní zdroj světla jde ze spodní strany panelu.

Nevyužitý poměr stran

V dnešní době se objevují filmy v nejrůznějších formátech, bohužel mezi ně nepatří 18:9. To nejvíce pocítíte u aplikace Youtube, která poskytuje obsah zpravidla v 16:9. Ve výsledku nebudou využity strany panelu. Kuriozitou se stávají taková videa, která obsahují černé pruhy na horní a spodní straně. Výsledek můžete vidět níže – ještě více nevyužitého prostoru.

Snímek obrazovky s videem přes aplikaci Youtube

Prozatím je málo aplikací kompatibilních s tímto poměrem stran, ale například Google Play Filmy mají funkci, která umí roztáhnout obraz do všech stran.

Výkonu tak akorát

Největším mínusem LG G6 v porovnání s jakýmkoliv letošním top modelem je rozhodně procesor. V útrobách najdeme loňský Snapdragon 821. Nabízí taktovací frekvenci 2,35 GHz (maximum), což by bylo porovnatelné se Snapdragonem 835, ale má jen polovinu jader.

Konkrétně výkon zajišťují 4 jádra – 2x 2.35 GHz Kryo a 2x 1.6 GHz Kryo. To je již podstatný rozdíl a jednoznačně poukazuje na fakt, že v benchmarcích nebude LG G6 stačit na Galaxy S8, Xperii ZX Premium a pravděpodobně na OnePlus 5 a HTC U 11. Dále výbava LG G6 zahrnuje 4 GB RAM a grafický čip Adreno 530.

Když opomenu výsledky benchmarků a srovnání specifikací v nejsurovější podobě, nemám námitky k výkonu. Vše je plynulé, nikde jsem nezaznamenal nedostatky a nemohl jsem si stěžovat, že by LG G6 bylo pomalé zařízení. Jestliže budu srovnávat rychlost spouštění aplikací, dají se najít rozdíly, ale nejsou tak markantní.

Konektivita

V rámci konektivity zde najdeme další nedostatky, zejména u Bluetooth, jelikož byla použita verze 4.2. Novější Bluetooth 5.0 poskytuje lepší funkce – například možnost připojení a streamování hudby do dvou zařízení současně. Naštěstí se zde LG zamyslelo a vybavilo G6 jednou celkem užitečnou funkcí.

Můžete připojit dvě zařízení současně – jedno pro poslech hudby, druhé pro běžné připojení. Praktičtější využití jsem našel při zapojení sluchátek a bezdrátového reproduktoru. Jelikož jsou obě zařízení připojena současně, tak při přehrávání hudby lze v notifikační liště jednoduše přepínat, kam se má hudba vysílat. Díky tomu můžete při příchodu domů jedním kliknutím přeposlat zvuk do reproduktorů v domácnosti.

 

Další nedostatek lze najít například v absenci geolokačního systému Galileo. Budete si muset vystačit jen s A-GPS, GLONASS a BDS. Co se týče Wi-Fi, je zde plná podpora 802.11 a/b/g/n/ac. Menším překvapením byla aktualizace systému, která aktivovala VoLTE v síti Vodafone.

Specifikace LG G6

LG prezentovalo G6 jako zařízení nabízející lepší převodník zvuku 32-bit Hi-Fi Quad DAC a bezdrátové nabíjení. Bohužel se na český trh dodává model, který nemá ani jedno z toho ve výbavě. Budete se muset spokojit s mírně osekanou verzí. Navíc je k nám dodáván jen model s 32GB úložištěm.

  • displej: 5,7 palců (1440 × 2880 pixelů), LCD, 18:9, 564 ppi
  • procesor: Quad-core Snapdragon 821 + Adreno 530 GPU
  • 4GB LPDDR4 RAM
  • úložiště: 32 GB (UFS 2.0) + microSD
  • Android 7.0 (Nougat) + LG UX 6.0, Google Assistant
  • Foťáky:
    • zadní – 2x 13 MPx, LED, OIS 2.0, 4K
    • přední – 5 MPx
  • čtečka otisků prstů
  • certifikace IP68
  • Dolby Vision
  • rozměry: 148,9 x 71,9 x 7,9 mm, 163 gramů
  • 4G LTE, WiFi 802.11 ac (2.4GHz + 5GHz), Bluetooth 4.2 LE, GPS, NFC, USB Type-C
  • baterie: 3300 mAh + Quick Charge 3.0

Energie dostatek

Zařízení dodává energii baterie o kapacitě 3300 mAh, což je v dnešní době průměrná velikost. Naštěstí vystačí LG G6 na jedno nabití vydržet náročnější pracovní den. Samozřejmě jsem vyzkoušel střídmější používání mobilu a dostal jsem se na dva dny použití. Smartphone mě v podstatě ani jednou nezklamal a vydržel celý den.

Nijak výrazně jsem nepocítil zvýšenou spotřebu díky funkci Always On Display, ale i tak jsem u ní nastavil, aby se v noci tato možnost vypnula.

Nabíjení smartphonu je také na dnešní dobu průměrné, zejména mezi top modely. LG se nemůže chlubit nabitím do jedné hodiny, ale na druhou stranu se nemusí stydět za dlouhé čekání. Během testů jsem naměřil, že se baterie nabije z 13 % na 100 % za jednu hodinu a 35 minut. To není špatný výsledek.

Jen bych očekával, že se LG G6 nabije rychleji aspoň na úroveň 50 %. Jak je vidět z grafu, nabíjení se zpomaluje až u vyšší hodnot, přičemž v začátku je průběh spíše lineární.

Přebarvený Android

Smartphone je vybaven upraveným systémem Android 7.0. Nejvíce se LG vyřádilo v notifikační liště a pak v nastavení. Barvami se rozhodně nešetřilo, přičemž právě nastavení poskytuje dva typy zobrazení. V základu je zde možnost třídění do záložek, které je matoucí pro ty, kteří jsou zvyklí používat čistý Android. Naštěstí lze vše přepnout do standardního uspořádání.

V základu jsou k dispozici dva launchery přímo od LG. V jednom chybí klasické menu aplikací, v druhém již je obsaženo. Výrobce se pokusil imitovat Google Now, ale vzhledem k omezeným funkcím je nevyužitelné pro ty, co chtějí právě Google Now. Na druhou stranu oba podporují dvojité poklepání pro vypnutí displeje.

Osobně jsem je nahradil Google Launcherem, kde není k dispozici zmiňované vypnutí displeje, ale je zde naštěstí jedno místo, kde lze docílit tohoto úkonu – stačí dvakrát tapnout na horní stavovou lištu a displej se vypne.

Úpravy od LG nabízejí například spuštění poznámek nebo foťáku při vypnutém displeji skrze tlačítka pro ovládání hlasitosti. Najdou se zde i gesta pro přijmutí (dáte mobil k uchu) nebo nepřijmutí hovoru (otočíte mobil displejem dolů). Také se zde najdou chytré funkce – například se vám doma aktivuje specifický profil a podobně.

Trochu se myslelo i na atypický poměr stran displeje. U aplikací lze nastavit, jak se mají zobrazovat (v jakém formátu). Bohužel LG nešlo dál. Uvítal bych funkci roztažení obrazu při přehrávání videí, pokud to aplikace neumí sama.

Uvítal jsem taky možnost změny uspořádání dolních ovládacích tlačítek. Zároveň si lze zvolit, jestli mají být na bílém nebo tmavém podkladu.

Celkově je Android v podání LG výrazně laděn do bíla a nabízí hodně barev, zejména v nastavení, ale nemám k němu silnější výhrady. Vše běhá plynule, nic se neseká a spotřeba je také rozumná.

Zábava s foťákem

V současnosti jsou v módě duální foťáky na zadní straně a pomalinku se přesouvá tento trend i na přední stranu mobilů. LG není na tomto poli nováčkem a i tentokrát vsadilo na dva hlavní foťáky. Oproti konkurenci se nechlubí bokeh efektem nebo zoomem. Základní foťák má běžný úhel 71°, ale druhý nabízí již 125°, díky čemuž můžete zachytit více informací.

 

Tato funkce se hodí zejména tehdy, pokud se nechcete zdržovat vytvářením panoramat z několika fotografií. Výsledné snímky jsou opravdu povedené a konkurenceschopné. Navíc se lze chlubit netradičními fotkami pořízenými smartphonem.

Bohužel zde došlo na ústupky. Zatímco běžný foťák nabízí optickou stabilizaci obrazu, autofokus a další zajímavé možnosti, tak širokoúhlý nemá nic z toho. Při focení lze nastavit jen vyvážením bílé. Zaostřování na konkrétní objekt u širokoúhlých snímků není možné a i absence stabilizace je znát. Navíc je světelnost f/2.4, což neposkytuje nejlepší výsledky za zhoršených podmínek. Hlavní foťák má f/1.8.

Hlavní aplikace pro focení nabízí i manuální režimy pro focení i natáčení videí. Lze zaznamenávat i stero zvuk díky dvěma mikrofonům, přičemž je k dispozici i HiFi záznam zvuku.

Další fotografie si můžete prohlédnout v galerii.

Mezi bonusy lze najít časosběrné snímání a slow-motion natáčení. K němu mám největší výhradu. LG G6 v tuto chvíli umí jen 120 snímků za sekundu v HD rozlišení. Když vezmu v potaz, že Nexus 6P zvládne 240 snímků za sekundu v HD, tak je to menší zklamání. Na druhou stranu jsem uvítal u LG G6 možnost záznamu ve Full HD s 60 snímky za sekundu.

Přední kamera má 5 MPx se světelností f/2.2. Nabízí základní úhel 82°, ale lze ji přepnout i na 100°, byť zde není druhý foťák.

Mírně mě zklamal HDR režim, který se zapíná v základu automaticky. Pro jeho zapnutí nebo vypnutí je nutno jít do nastavení, což není příliš praktické. Navíc někdy může až příliš zasáhnout, což se odrazí na výsledných snímcích.

Potěšila mě rychlost focení. Člověk se nemusí nikterak výrazně soustředit. Lze fotit od boku a výsledek je dostatečně ostrý. Málokdy jsem měl fotku rozmazanou, pokud opomenu rychle pohybující se objekty. Stabilizace obrazu je výborná, ale při pořizování videa není příliš účinná, byť je vidět její práce.

Zhodnocení LG G6

LG G6 ve mně zanechává mnoho emocí, ale musím se ptát, proč vlastně LG nepředstavilo tento model už před rokem. Mohlo si odpustit experiment nazvaný LG G5 a rovnou vydat tuto bestii. G6 je neskutečně bytelný smartphone, který mnohé předčí certifikacemi a vlastnostmi. Zejména se zalíbí těm, kteří chtějí tradiční dílenské zpracování bez zakřivených stran displeje, možností zmáčknutí a podobně. Disponuje dvěma klíčovými novinkami, které by byly před rokem absolutním trhákem – displej a foťák.

Ačkoliv má LG G6 loňský hardware, není to moc znát při běžném používání. Vše je dostatečně plynulé a výkonu je dostatek na kdejaké hry a náročné aplikace. Trochu jsem se obával displeje s poměrem 18:9, ale LG mě přesvědčilo, že je to ta správná cesta a budoucnost následujících mobilů. Budu si velmi těžce zvykat na 16:9 nebo 16:10.

Pakliže bych měl vypíchnout hlavní nedostatek, nebo součást, která mi nejvíce chyběla, jsou to jednoznačně stereo reproduktory. Displej přímo láká na sledování videí, ale zvuk se line jen z jednoho reproduktoru. Když k tomu připočítáme možnost nahrávání zvuku ve stereu (případně v HiFi kvalitě), tak je to vyloženě škoda, že byl použit jen jeden hlasitý reproduktor. Ten navíc postrádá hloubku a o basech ani nemluvě. Naštěstí je mírně vyladěn a při sledování videí není výrazně znát, že zvuk jde jen z jedné strany mobilu.

Top model nabízí hodně předností, ale vzhledem k výbavě je v současnosti cena příliš vysoká (cca 18 000 Kč). Naštěstí začíná klesat, a pokud půjde pod hranici 15 000 Kč (asi před Vánocemi), bude velmi lákavým mobilem. Mohu jen doufat, že příští rok půjde LG s dobou a použije aktuální komponenty a nabídne něco navíc.

Klady

  • displej nabízející poměr 18:9 – neskutečně návykový
  • Always On Display jako náhrada za notifikační diodu
  • odladěný systém
  • IP68 a MIL-STD 810G
  • širokoúhlý displej

Zápory

  • absence stereo reproduktorů
  • jen Quick Charge 3.0
  • Gorilla Glass 3 na přední straně
  • starší hardware
  • použité materiály pro čtečku otisků prstů

Za zapůjčení LG G6 pro účely této recenze děkujeme obchodu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit.

alza

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Erik Bezeréti

6. 9. 2017, 13:11

Tak mám telefon už pár dní doma a jsem s ním maximálně spokojený. Telefon je rychlý, skutečně nádherný (subjektivní), skvěle se drží i ovládá. Displej s poměrem stran 2:1 je úžasný.

Erik Bezeréti

6. 9. 2017, 13:16

PS: našel jsem na YouTube návod, jak upravit prostředí, aby vypadalo jako čistý android. Nutno podotknout, že je teď telefon subjektivně ještě rychlejší. A mě se líbí ještě víc :-)

https://youtu.be/h-6dHKR9Vi4

Karel Čapka

VIP 25. 5. 2017, 0:00

stereo reproduktory jsou, dle mého, neskutečně zbytečné. Cokoli, co pocloucham na mobilu, tak jedině do bluetooth repraku, nebo do sluchátek, jen minimum věci poslouchám přímo a na to nepotřebují stereo

Milan Strnadel

15. 5. 2017, 19:12

Proč výrobce nepoužil gorila glass 5 i na přední straně? Protože 3 je odolnější vůči poškrábání, 5 se lehce poskrabe ale je odolnější vůči prasknutí… Bože

„jen Quick Charge 3.0“ …?!?! a co ma ako mat? 4.0 este neni ani dostupna a taka S8 ani nema Quick Charge od Qualcommu…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat