Chytré hodinky NO.1 G5 za tisíc korun minirecenze

Chytré hodinky NO.1 G5 za tisíc korun [minirecenze]
2016-10-13T18:09:03+02:00
• 12. 10. 2016
10

Chytré hodinky jsou stále populárnější mezi uživateli chytrých telefonů. O vyšší prodeje se perou s prodejci chytrých náramků. V nižší cenové kategorii nabízí chytré náramky stejné, ba lepší funkce než hodinky. U dražších modelů jsou schopnosti zařízení nesrovnatelné. Testované hodinky G5 od čínského výrobce NO. 1 překračují cenově hranici nejlevnějších modelů, avšak kvalitativně zůstávají na jejich úrovni.

dsc_8946

G5 pořídíte za necelých čtyřicet dolarů, skoro tisíc korun českých, a za tyto peníze dostanete hodinky, které můžete propojit s mobilním telefonem a využívat funkce, jako například přijímání telefonních hovorů, čtení notifikací, měření tepu, kroků a spánku. Pro synchronizaci dat s mobilem slouží aplikace FunDo, která je však z části nefunkční. Přeposílání notifikací do hodinek funguje zcela bezchybně a rychle, avšak synchronizace dat o krocích, spánku a tepu nefunguje.

Provedení

Konstrukce hodinek je bytelná. Plastové tělo doplňuje plastový řemínek. Barvené části kolem ciferníku vypadají kovově, jedná se však o tvrzený plast. U levnějších modelů bývá zvykem, že řemínek nedrží pevně a při používání se zlomí. U těchto hodinek je však velice pevný a ohebný. Na plastovém ciferníku jsou napsány světové směry, ty však jsou zde zcela zbytečné.

Stejně tak je nepotřebné nakreslení minut, protože ani jedny hodiny nenabízí čistě analogové zobrazení času. Kryt baterie je taktéž plastový a je popsán hlavními funkcemi. Taktéž je zde čidlo na měření srdečního tepu. Na boční straně napravo jsou tři tlačítka. Vrchním se dostanete do stopek, prostředním zapínáte/vypínáte a spodním se dostanete rovnou do krokoměru.

1hodinky

Software a funkce

Hodinky mají vlastní proprietární systém (uzavřený), který nabízí standardní funkce jako konkurenční hodinky v podobné cenové relaci. Nachází se zde možnost propojení s telefonem přes bluetooth, následné zobrazení notifikací, přijímání hovorů, odesílaní sms a prohlížení kontaktů.

dsc_8951

Bez bluetooth lze využívat i následující funkce, jako již zmíněný krokoměr, který kroky počítá poměrně dobře (porovnáváno s Xiaomi MiBand). Je tu též měření spánku, které se automaticky zapíná v 22 hod. a vypíná v 8 hod., takže zcela nepřesné a navíc vám to ukazuje třeba sedm hodin hlubokého spánku, ačkoli hluboký spánek trvá u dobrého spánku do tří hodin.

Co zcela nefunguje?

Nejhorší funkcí je měřič srdečního tepu, který neustále měří jednu a tu samou hodnotu 84 BMP (beats per minute). Vyzkoušeno na třech desítkách pokusů. Jednou mi to naměřilo 71 BMP, to jsem však hodinky neměl ani na ruce. Stejně tak nefunguje BT kamera. Ta by měla uživateli ukázat to, co snímá kamera jeho telefonu.

Vyzkoušel jsem na několika zařízeních a ani jednou to nefungovalo. Nachází se zde QR kód, který by vás měl odkázat na stahovací stránku aplikace FunDo. QR kód však v sobě žádnou url nemá. Taktéž je zcela nefunkční hledání ztraceného mobilního telefonu.

Co funguje?

Zcela a bezchybně fungují stopky, kalendář, budík, kalkulačka, gesta na ovládání hodinek (třeba otočíte zápěstí a displej se okamžitě rozsvítí), vibrátor (nesmyslná aplikace, která jen zapíná/vypíná vibrace na hodinkách), funguje změna jazyka či změna pozadí (skoro nepoznáte změnu). Jen mírné problémy jsem zaznamenal s funkcí Power mode (úspora baterie), která občas zůstane v šetřícím módu a odmítne se vrátit do původního stavu. Zde pomohl reset zařízení. Poslední aplikací je možnost změny jazyka. Jazyků je zde sedm, čeština se zde neobjevuje.

Ovládání

Hodinky mají několik způsobů, jak mohou být ovládány. Primární jsou tlačítka na boku, jak již bylo zmíněno, a displej, který je dotykový a ovládá se swapnutím doprava a doleva. Položky na displeji reagují na kliknutí jen někdy. Taktéž je zde možnost ovládání podle gest, která zaznamenává gyroskop. Celkem jsou zde čtyři možnosti: ukončení hovoru a budíku otočením zápěstí a rozsvícení obrazovky pomocí otočení zápěstí. Poslední možnost nelze přečíst, protože displej je malý a text se sem celý nevleze a není zde žádná možnost, jak ho celý zobrazit. I po zapnutí funkce jsme nepřišli na to, k čemu je to dobré.

2hodinky

Konektivita

Zařízení se připojuje k mobilu přes bluetooth a spojení je stabilní přibližně do pěti metrů od zařízení.

Baterie

Baterie má kapacitu 380 mAh. Bez připojeného bluetooth je výdrž do tří dnů, se zapnutým je baterie vybitá během jednoho dne. Nabíjení je skrz standardní usb na levé straně hodinek. Plné nabití zabere necelou hodinu.

dsc_8949

Závěr

Co se týče materiálu a zpracování, není zde možné skoro nic vytknout. Horší situace nastává při využitelnosti hodinek. Nejvíce mě nepotěšila nefunkčnost měření srdečního typu, protože to byla funkce, kterou se výrobce pyšnil při propagaci hodinek. Abyste měli dobrý přehled o notifikacích, je to skvělé zařízení, s přesným měřením denních aktivit však nepočítejte.

Chytré hodinky NO.1 G5 každopádně nejsou žádný propadák, ale k tomu, aby měly cenovku nastavenou na 40 amerických dolarů, mají ještě daleko. Uvidíme, jak si se zmíněnými mouchami poradil výrobce u nově chystaného modelu G6.

no1g6

Hodinky na recenzi poskytl samotný výrobce NO. 1.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Jiří Devoux

29. 6. 2018, 21:00

Absolutně zavádějící recenze, hodinky mám koupené v ČR za 999Kč i s DPH které jak čtu asi nikdo platit nehodlá při dovozu zboží! Nicméně na to že záruka je dva roky atd. cena narozdíl od jiných prodejců normální a přijatelná. Po 4 měsíčním použivání hlavně v terénu a prachu jsem spokojený maximálně, takže si myslím, že ty vaše asi nebudou přímo od výrobce a pokud ano názav výrobce značky NO.1 je zcela jiný :). Hodinky jsem kupoval na depagelectronics.cz za 999 Kč.

Hodinky mám, kupoval jsem je za 24.99$. Vaše cena není nikde tak vysoko. Netuším jestli máte vadný kus nebo je příčina někde jinde. Měřič tepu funguje jak má, tělo hodinek je z kovu, dýnko je plastové. Vyhledávání telefonu funguje jak má, tj. Stisknu na hodinkách a telefon začne vyzvánět. Reakce na dotyk jsou ok. QR kod samozřejmě funguje též, otevře odkaz na stažení Fundo aplikace, jen je třeba si vybrat jestli pro droid nebo IOS. Baterie má kapacitu 380mAh, kontrolováno měřičem při nabíjení. Samozřejmě je přítomno i čistě analogové zobrazení času, tedy velká a malá ručička a velká vteřinovka, která využívá hodnoty okolo ciferníku.
Menu lze posunovat tahem prstu, vždy jsou položky k přečtení, poslední položka slouží k přijetí hovoru zatřesením, proč se vám zdála nefunkční je nejspíše pro to, že jste vůbec nezmínil použití jako HF k telefonování.
Opravdu nefunguje zachytavání obrazu kamery telefonu.
Závěrem musím konstatovat, že hodinky možná nejsou úplný ideál, ale rozhodně nejsou tak špatné, jako vaše recenze, která na mě působí jako když jste hodinky měl v ruce 20min a bylo to první zařízení tohoto typu, zbytek jste zřejmě čerpal z YT. Takto tedy opravdu raději ne, doporučuji věnovat se recenzím něčeho méně náročného.

Karel Čapka

VIP 13. 10. 2016, 14:57

Drahy pane, hodinky jsem testoval 3 tydny. Zadny YT review jsem nevidel jak tvrdite. Veskere zminene prvky nefungovaly ani pri mnoha pokuseh behem onech 3 tydnu. jediny, v cem jsi nejsem zcela jist, zda je to kov, nebo plast, to jde tezko poznat.

Drahý redaktore, asi jste měl smůlu a šlo o vadu kusu, i když třeba v QR kódu a v posunu menu je vada kusu těžko představitelná. HF ve vámi testovaném exempláři také nebyla? Anebo jste ji za ty tři týdny nestačil objevit? Můžete se rozčilovat jak chcete, ale v řadě věcí se buď mýlite, nebo záměrně lžete. Například kapacita baterie je všude uváděna a pro redaktora odborného webu by neměl být až takový problém ji změřit.

Karel Čapka

VIP 13. 10. 2016, 17:39

Než se pustíme do další debaty, můžete mi, prosím, laskavě vysvětlit logiku toho, že jsem záměrně lhal v recenzi, když mi hodinky byly na recenzi poskytnuty výrobcem?

Karel Čapka

VIP 13. 10. 2016, 17:41

A ještě prosím, čtěte.
A funkci volání jsem tu psal… -_-

To o té baterii, je moje chyba. Doplním do článku.

Takže znovu a poooomalu, věci které zmiňujete fungují, menu jde posunout, takže i poslední položka je čitelná, měřič tepu funguje, synchronizace s Fundo taktéž, stejně jako QR kód pro její získání, vyhledávání telefonu funguje též. Pokud tedy nelžete a skutečně jste měl tyto problémy, bylo by dobré zjistit proč, osobně se domnívám, že vadou kusu to nebude… Více už k tomu nemám co říci.

Vypadá to jako negativní reklama, ale i negativní reklama je reklamou. Alespoň vím, co si nekoupit a třeba se jim povede zlepšení u nového modelu.
Uvítal bych recenzi levných hodinek, u kterých měření tepu bude fungovat.

Karel Čapka

VIP 12. 10. 2016, 20:16

Nejedna se o negativni reklamu, nejedna se vubec o reklamu. Vyrobce nas pozadal o vytvoreni recenze, a tu jsme udelali podle nejlepsiho svedomi. ;)

Jiří Devoux

29. 6. 2018, 21:04

Můžete k článku přidat dopis ve kterém zrovna vás žádá výrobce o recenzi ??? Asi ne to je tak velká lež že je to neskutečné a ano funguje vše možná máme jiné hodinky a možná jste si předtím něco dal a testoval jiné .-) hmm

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat