Sony Xperia X Performance – smíšené pocity z top modelu Recenze

Sony Xperia X Performance – smíšené pocity z top modelu [Recenze]
2017-02-16T19:15:11+02:00
• 9. 8. 2016
1

Sony spustilo před pár týdny v České republice prodej letošního top modelu – je jím Xperia X Performance. Přístroj se v mnohém inspiruje v předcházející řadě Z. V době uvedení se dá nový model zakoupit za téměř 20 000 Kč. Jak Xperia X Performance dopadla v našem testu? To se již dozvíte v následujících kapitolách.

DSC_0735-4608x3072x

Balení a výbava – nutný základ

Samotné balení přístroje není rozhodně ničím, co by jej označovalo za top model společnosti. Zařízení vám dorazí v tradiční krabičce s vytisknutým logem série. Pod víkem se nachází pouze to nejnutnější, co uživatel k provozu přístroje potřebuje.

IMG_20160720_184839

Nalezneme v ní tak samotný přístroj, adaptér na dobíjení, microUSB kabel a brožurky týkající se záruky. Pokud čekáte alespoň sluchátka nebo nějaké první seznámení s přístrojem, čekáte marně. Na druhou stranu, uživatel má velká očekávání především od telefonu, nikoliv od balení. Zároveň musím druhým dechem dodat, že i balení by mělo majiteli nového přístroje navodit dojem, že má doma prémiový kus.

V případě Sony Xperia X Performance tomu tak není, což je škoda. Pojďme se proto podívat na tu nejzajímavější, a rozhodně nejočekávanější, část této recenze – samotný mobilní telefon.

Design – aneb stále to samé

Sony Xperia X Performance rozhodně není žádnou designovou evolucí v řadě Xperia. Přístroj vychází přímo ze svého předchůdce, řady Xperia Z. Nejvýraznější změnou řady X je výměna skla na zadní straně přístroje za broušený kov. To napomohlo tomu, že na zádech přístroje ulpívá méně otisků prstů než u předchůdce.

Záda telefonu jsou vybavena jako u všech předcházejících xperií. Nalezneme zde 23MPx fotoaparát s LED bleskem a logo Xperia. Za pouhé 2 týdny testování jsem na zadní části vypozoroval menší škrábance. Pokud chcete mít klid v duši, rozhodně sáhněte po obalu.

DSC_0722-4608x3072x DSC_0724-4608x3072x

Podobné příslušenství ale zároveň umocní dojem toho, že máte v rukou skutečného cvalíka. Xperia X Performance oproti Z5 narostla v tloušťce na 8,6mm. A skutečně, i během používání máte pocit, že držíte pořádný kus hardwaru.

To samo o sobě nemusí být nic špatného. Záleží, zda jste zastánci ultratenkých zařízení, nebo máte spíše v oblibě silnější přístroje. Váha testovaného zařízení dosahuje 165 gramů. I zde Xperia X Performance oproti Z5 mírně přibrala.

Na přední straně zařízení naleznete již tradiční výbavu. Vlevo od horního reproduktoru se nachází 13MPx přední fotoaparát a NFC snímač. Napravo především snímač pro regulaci jasu. V prostoru pro reproduktor je ještě umístěna LED dioda, která svítí dostatečně, a o žádná upozornění tedy rozhodně nepřijdete.

DSC_0710-4608x3072x

Následuje 5palcový displej, pod nímž se nachází rovněž reproduktor. Přístroj má tedy stereo reproduktory, jejichž zvukový výstup je velmi solidní. Během sledování videí se jedná o příjemné zpestření. Zároveň se mi líbí krycí Gorilla Glass 4 sklo, které je po stranách zaoblené. Jedná se o velmi příjemný detail.

DSC_0718-4608x3072x

Pro co bohužel nemám moc pochopení, jsou velké rámečky okolo displeje. Je sice pravdou, že se přístroj mnohem lépe drží při sledování videí, zároveň jsme ale v roce 2016 a Sony se mohlo s tímto bodem poprat výrazně lépe. Pomohlo by to především k lepšímu každodennímu ovládání zařízení. Během testování se mi mockrát stalo, že mi telefon málem vyklouzl při přehmatávání.

Na pravé straně přístroje nalezneme vypínací tlačítko, které je doplněno o snímač otisků prstů. Aby zařízení zaznamenalo váš otisk, musíte tlačítko nejprve zmáčknout. Samotná přesnost snímače má své mouchy a několikrát se mi stalo, že telefon prst nerozpoznal. Pod vypínacím tlačítkem se nachází ještě tlačítko na ovládání hlasitosti a také spoušť fotoaparátu.

Umístění tlačítka ovládání hlasitosti je trochu nerozumně umístěno pod vypínacím tlačítkem. V okamžiku, kdy chcete upravovat zvuk, opět musíte přehmatávat. Na levé straně by navíc bylo pro toto tlačítko dostatek prostoru. Zde se totiž nachází pouze šuplík pro nanoSIM kartu a microSD kartu.

DSC_0717-4608x3072x-1 DSC_0739-4608x3072xDSC_0745-4608x3072x

Horní část přístroje je vybavena 3,5mm jack konektorem a mikrofonem. Na spodní straně zařízení nacházíme microUSB konektor a rovněž mikrofon. Sony tedy u letošního top modelu ještě nesáhla po novém USB C konektoru.

DSC_0738-4608x3072x DSC_0741-4608x3072x

Xperia X Performance tedy sází na již prověřený vzhled, včetně jeho nedostatků. Zároveň však musím podotknout, že konečné zpracování je na velmi vysoké úrovni. Rozhodně se nesetkáte s vrzáním či obdobnými nedostatky. Vyzdvihnout pak musím zvýšenou odolnost proti vodě i prachu (IP68).

Displej – kvalitní práce Sony

Jak jsem již zmínil v předcházející kapitole, Sony Xperia X Performance disponuje 5palcovým TRILUMINOS displejem s Full HD rozlišením. Při této konstelaci se dostáváme na hustotu pixelů 441. Sony se vzdalo honby za vyšší rozlišením a myslím si, že rozhodně neudělalo špatný krok.

Obrazovka nabízí dle mého názoru dostatečné rozlišení, pixelů si rozhodně nemáte šanci všimnout. Barevné podání je na můj vkus mírně přepálené. Zde to ale výrobci nevyčítám, záleží pouze na preferenci každého uživatele.

Vadilo mi však trochu podání bílé barvy. Ta je v základním nastavení poměrně nažloutlá. Sony ale na tyto možné výtky uživatelů myslelo a do softwaru zabudovalo možnost upravit si vyvážení bílé barvy. Po chvilce hraní se tak můžete dostat na vámi očekávané hodnoty.

Screenshot_20160801-182512

Musím velmi ocenit čitelnost obrazovky na přímém slunci a pozorovací úhly. Obě zmíněné vlastnosti jsou skutečně na jedničku. Na přímém slunci jsem během letních dnů neměl sebemenší problémy s čitelností. Zde bych vypíchnul i citlivou regulaci jasu, která mi u Xperia X Performance vyhovovala snad nejvíce z mnou testovaných zařízení.

DSC_0736-4608x3072x

Hardware a jeho výkon

Co se hardwarové stránky týče, je rovněž Sony Xperia X Performance na velmi dobré úrovni. O dostatečný výkon se stará procesor Qualcomm Snapdragon 820. Jeho výkon je doplněný o 3 GB operační paměti. Přístroj se do prodeje dostává s 32 GB interní pamětí, z čehož po prvním spuštění má uživatel k dispozici 20 GB.

Uživatel má dále možnost rozšířit si interní paměť pomocí microSD karty až o dalších 200 GB. Z dalších vlastností nemohu opomenout podporu Bluetooth ve verzi 4.2. Přístroj zároveň podporuje v naší síti důležité LTE sítě. Nechybí ani velmi kvalitní GPS modul.

Z hlediska výkonu tak není moc, co bychom mohli Xperii X Performance vytýkat. Samozřejmě jsme telefon podrobili benchmark testům. V rámci AnTuTu přesáhl přístroj lehce přes 106 000 bodů. V GeekBench 3 pak v testu Single Core 1569 a v Multi Core 4234. Výsledky rozhodně nelámou žádné rekordy. Sám však zastávám názor, že čísla jsou pouze orientační, nikoliv vše říkající.

Screenshot_20160721-175821 Screenshot_20160729-232254

Telefon si hravě poradí s nejnovějšími hrami a i v uživatelském prostředí jsem nezaznamenal sebemenší problém. Z hlediska výkonu se tedy jedná o model, který mezi konkurencí nijak nezapadne.

Systém a jeho zajímavé vlastnosti

Stejně jako ostatní výrobci, tak i Sony používá nad operačním systémem Android nadstavbu. Mobilní telefon je dodávaný s Androidem ve verzi 6.0.1. Jedná se téměř o to nejaktuálnější, co majitelé tohoto operačního systému mohou na svých telefonech mít.

Ačkoliv je nad systémem použita vlastní nadstavba, tak se Sony nesnaží za jakoukoliv cenu odlišit od toho, co vídáme u čisté verze Androidu. Jako příklad mohu uvést rozložení prvků nastavení, které jsou téměř totožné jako u čistého Marshmallow. Velice se mi zamlouvala sada tipů a triků po prvním spuštění. Zde si uživatel pouze zvolí, z jakého systému přechází, a podle toho mu nabídka ukazuje jednotlivé tipy a pomůcky.

Sony si dalo velmi záležet i na kompletní odladěnosti systému. Během používání jsem se nesetkal se záseky, či byť jen sebemenším zaváháním. Jediný výraznější problém, na který jsem během používání narazil, byla citlivost doteku při psaní na klávesnici. Za celou dobu, co vlastním dotykový telefon, jsem snad nezaznamenal tolik překlepů jako v případě Xperia X Performance. Problém, zdá se, nebyl pouze u mého modelu. S podobnými stížnostmi jsem se setkal i v jiných recenzích.

Nadstavba nad operačním systémem má samozřejmě od čisté verze Android několik změn. Zamlouvala se mi možnost sestavit si notifikační prvky dle svých vlastních preferencí. Čistá verze Android by s touto možností měla přijít až u verze 7 Nougat. Zároveň mi vyhovovala možnost vymazat všechny spuštěné aplikace na pozadí pouhým jedním kliknutím. Rovněž bychom se této novinky měli dočkat v nové verzi OS Android.

Screenshot_20160721-213214 Screenshot_20160721-213226 Screenshot_20160725-161659 Screenshot_20160726-200709

I předinstalované aplikace mohou být zajímavé

Stejně jako u ostatních výrobců, i Sony se nevyhnulo předinstalování několika aplikací. Nechybí napojení na multimediální zařízení PlayStation. Sony zabudovalo možnost spárovat si s telefonem ovladač od PS4. Po spárování můžete celý systém pomocí tohoto ovladače také ovládat. Na můj vkus je celý tento způsob trochu šílený pro využití v samotném prostředí telefonu, při využití v mobilních hrách nebo Remote Play je to ale rozhodně užitečná vlastnost.

Z předinstalovaných aplikací musím vypíchnout Lifelog. Jako majitel Nexus zařízení jsem dosud preferoval Google Fit. LifeLog se mi však zalíbil detailností celého reportu o aktivitě v kombinaci s pěkným uživatelským prostředím.

Druhá zajímavá aplikace se jmenuje Video. Tato aplikace vám nabízí kompletní televizní program televizních stanic, včetně těch českých. Každý den vás pomocí notifikace upozorní na zajímavý pořad ten konkrétní večer. Navíc umožňuje nastavit televizní kanály podle operátora. Tím tak ušetříte čas zbytečným ručním vyhledáváním programů, které vám váš poskytovatel nabízí.

Screenshot_20160721-185107 Screenshot_20160721-173423

Je pravdou, že většinu aplikací zřejmě nevyužijete. Sony stále do svých telefonů nechává předinstalovat třeba hudební přehrávač. Je však velmi obtížné v této oblasti držet krok se zavedenými službami jako Google Music či Spotify. Zároveň se Sony snaží zkvalitnit váš poslech skrze optimalizaci pro sluchátka.

Screenshot_20160511-095641 Screenshot_20160727-211113 Screenshot_20160722-081009

Jako velmi užitečnou vlastnost shledávám v možnosti nastavení si blízkého kontaktu v případě nouze. V okamžiku, kdy máte nějaký zdravotní problém, záchranáři mohou pohodlně najít kontakt na vámi blízkou osobu. Sice se jedná o skutečně jednoduchou funkci, přesto si myslím, že právě v jednoduchosti je síla.

Fotoaparát – když marketing nestačí

Sony u svého top modelu láká jak na zadní 23MPx fotoaparát, tak i na vlastnosti předního 13MPx fotoaparátu. Zadní fotoaparát se má kromě kvalitních fotografií pyšnit třeba velmi rychlým ostřením a pořizováním snímků. A to skutečně mohu potvrdit. Xperia X Performance rozhodně nemá v této oblasti sebemenší problém a snímek pořídí během krátkého okamžiku.

Než se pustím do samotného hodnocení fotografií, chtěl bych věnovat pár vět také samotné aplikaci. Ta nabízí kromě plně automatického režimu také režim manuální. V něm máte kontrolu nad vyvážením bílé barvy, expozicí, ISO a přepínáním do HDR režimu. Většinu času jsem ale trávil v automatickém režimu.

Kromě něj Sony již tradičně nabízí celou řadu efektů pro fotografie. Problém je, že každý z těchto režimů vnímá přístroj jako samostatnou aplikaci. Po zapnutí každého režimu musíte schválit požadovaná práva.

Screenshot_20160726-201451

Samotná aplikace je poměrně intuitivní a nevyžaduje nějaké složitější úpravy. Samozřejmě si můžete nastavit rozlišení snímků nebo způsob ostření. Jediný znatelný softwarový problém v oblasti fotoaparátu jsem spatřil po vyfocení snímku, kdy jsem si chtěl fotografii prohlédnout. Aplikace špatně reaguje na okamžité přiblížení fotografie. Trvá několik vteřin, než se vám snímek vůbec podaří přiblížit. Předpokládám, že Sony tento problém odstraní v další z mnoha aktualizací.

DSC_0719-4608x3072x

Samotné snímky jsou dle mého názoru na přístroj této cenové kategorie průměrné. Mnohdy se mi stalo, že pořízená fotografie byla po okrajích mírně rozmazaná. Co mi ale vadilo více, bylo přepálení barev u nebe. To je až nepřirozeně světlé, nebo naopak ztmavené. Fotografie je tak ve výsledku velice kontrastní. Zároveň musím podotknout, že detaily předmětů v pozadí mnohdy splývají s okolím. Sony zároveň umožňuje softwarovou úpravu snímků. Při testování jsem však u jednotlivých režimů nenarazil na výraznější rozdíly v barevném podání.

Xperia X Performance zároveň ustoupila od možnosti natáčení v 4K rozlišení. Uživatel může natáčet videa ve Full HD buď s 30, nebo 60 snímky za sekundu. Telefon nemá ani volbu pořizovat slow-motion videa. V tomto případě tak za konkurencí Xperia zaostává. Přední fotoaparát je na druhou stranu kvalitní i v horších světelných podmínkách. Milovníci selfie nebo videohovorů budou s největší pravděpodobností spokojeni.

Uživatelé však rozhodně nemohou být spokojeni s tím, že se přístroj v prostředí fotoaparátu výrazně zahřívá. Častokrát na mě vyskočila hláška, že jsou kvůli tomu vypnuty některé funkce fotoaparátu. Při delší zátěži (např. pořízení videa) byl přístroji fotoaparát dokonce i zastaven. To není dobrá vizitka pro telefon v této cenové relaci.

Screenshot_20160726-132845

Ukázka fotografií

DSC_0007 DSC_0027 DSC_0029  DSC_0033 DSC_0039 DSC_0051 DSC_0045 DSC_0011 DSC_0021

Baterie – jeden den není problém

Baterie dosahuje kapacity 2700 mAh a zapomenout můžeme na to, že je vyjímatelná. To již v dnešní době nepovažuji za nevýhodu, nicméně některým uživatelům by tato vlastnost vadit mohla. Při běžném denním vytížení si Xperia řekne o nabíječku až večer v pozdních hodinách. Běžným vytížením myslím zapnutá trvale data, včetně synchronizace, psaní sms zpráv, několik hovorů, přehrávání muziky.

V případě, že se rozhodnete telefonu zatopit, pro jistotu bych vám doporučil si brát nabíječku s sebou i do práce. Výdrž na jedno nabití není špatná, ale zároveň vás nenadchne. Pokud však nejste nuceni být celý den připojeni k internetu a neřešíte kouzlo synchronizace, tak můžete využít režim STAMINA. S ním se již dostanete na úctyhodné dva dny výdrže. Rozhodně však nevěřte údajům zmiňovaným v nastavení u baterie. Přístroj zde udává přibližnou výdrž, která se však od reality výrazně liší.

Screenshot_20160801-161541

Samotné nabíjení přístroje je poměrně rychlé. Dobití celého přístroje se pohybuje na rozmezí 2 hodin. Na prvních 60% se díky rychlému standardu dobíjení můžete dostat mezi 30-45 minutami.

Xperia X Performance – Finální verdikt

Xperia X performance jako top model od Sony zamířila do našich končin s cenovkou za bezmála dvacet tisíc korun. Za tuto cenu obdržíte přístroj s dostatečným výkonem, kvalitním displejem nebo zvýšenou odolností proti vodě a prachu.

To jsou dle mého názoru největší klady přístroje. To ale není vše, co se přiklání na stranu Xperia X Performance. Mohu zmínit i kvalitní stereo reproduktory, téměř dokonale odladěný operační systém a kvalitní dílenské zpracování.

DSC_0704-4608x3072x

Naproti tomu bych u zařízení za tuto cenu očekával lepší fotoaparát. Mířím tím na výsledné fotografie, které mají ještě mnohé co zlepšovat. Co mi ale vadilo nejvíc, bylo občasné přehřívání přístroje v prostředí fotoaparátu, což snižuje uživatelský komfort. Zároveň mě odrazovala citlivost displeje, díky níž bylo psaní na klávesnici občas peklo. Sony by také slušela trochu designová obměna. Přístroj má zbytečně velké rámečky a manipulace s ním může být pro některé uživatele obtížnější.

Ve výsledku tak máme na pultech přístroj, který má rozhodně své kladné vlastnosti, ale konkurence je v této cenové relaci silná. Je otázkou, zda Sony skrze Xperia X Performance osloví dostatek zákazníků, nebo bude pod očekáváním třeba jako LG s modelem G5. Já mám po testování spíše rozporuplné a smíšené pocity. Zastávám ten názor, že Sony má do budoucího roku hodně vylepšovat.

Za zapůjčení Xperie X Performance děkujeme společnosti Sony.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Strategii Sony jsem nikdy nechápal. Zprvu vydávala 2 top modely ročně a nyní vydává jako novinku to, co už tady bylo, jak co se vzhledu / designu týče, tak i HW specifikací (full HD, nemožnost 4K videa), prostě návrat o dva, tři roky. A o špatné kvalitě fotoaparátu ani nemluvě.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat