Jak Google sleduje své uživatele?

Jak Google sleduje své uživatele?
2016-07-01T09:14:30+02:00
• 1. 7. 2016
3

Google se pustil do předělání svého rozhraní My Search History (Moje vyhledávací historie) a mění název na My activity tool (Moje nástroje aktivity). Na této stránce uživatelé mají přehled všech aplikací, které použili pod přihlášeným účtem u Google. Jedná se o všechna zařízení s Androidem, všechny aplikace v daném systému a o používání jakéhokoli prohlížeče, kde jste přihlášen v účtu Google. Na tomto webu vidíte všechny informace, které jsou taktéž přístupné třetím stranám pro lepší personalizaci reklam a vyhledávání.

myactivity

Často se ozývaly hlasy, že nové Windows 10 sledují své uživatele. Proto si mnoho osob tento systém vůbec nenainstalovalo. Mnoho lidí ani netušilo, že tato funkce lze zakázat. Avšak to, že společnost Google sleduje veškeré vaše aktivity patrně nikdo nebere v potaz. Samozřejmě Google sám nabízí možnost, aby si uživatel vybral, co je poskytováno třetím stranám. Avšak samotné sledováni zakázat nelze.

Společnost uživatelům sděluje, že tímto sběrem dat o jejich aktivitě zlepšuje jejich výsledky při vyhledávání. To, co vyhledáváte, sledujete na Youtube, jaké aplikace používáte, to vše se reflektuje a další vaše vyhledávání je personalizováno vám na míru. Na desktopovém prohlížeči je možné tuto funkci vypnout, i když jste přihlášeni do účtu Google. Uživatel poté uvidí neutrální výsledky vyhledávání nepřizpůsobené jeho aktivitám na webu.

reklama

Internetový gigant se též svých uživatelů ptá prostřednictvím tohoto odkazu, zda chtějí informace založené na svých údajích poskytovat dále, či nikoli. Google taktéž sbírá údaje o vaší poloze, aby reklamy mohly být ještě více přizpůsobené. Na historii své polohy, která se zaznamenává a odesílá automaticky, se můžete podívat zde.

časová osa

V nové verzi Mé nástroje vidí uživatel své aktivity buď poskládané do balíčků podle typů (vyhledávání, now karty, hlasové vyhledávání, aplikace, Youtube,…), anebo chronologicky každou zvlášť za sebou. Bohužel zmizel týdenní, měsíční a roční přehled, kolik položek jste vyhledali. Od této verze se již tedy nedozvíte, kolik dotazů jste již do Google zadali. Oproti předchozí verzi bylo vylepšeno vyhledání pomocí filtrů období a hledané služby.

google-maps-history-2

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Good Lights

1. 7. 2016, 18:29

Ale to my všechno víme, a kdyby autor článku věděl trošku víc, tak by věděl i to že googlu se dá věřit, s naprostým klidem ať si o mě sbírá třeba všecko, na mě reklamy stejně nefungují a vůbec nemám strach z toho že by google jakkoli zneužil informace o mě.

Karel Čapka

VIP 1. 7. 2016, 23:05

Já Google plně věřím, proto mu sděluji veškerá data. :)

Ján Valkovič

1. 7. 2016, 12:43

Kompletne info o ucte je na Google Dashboard https://www.google.com/settings/dashboard

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat