Google Kalendář 5.5.9 – nové API a odložení oznámení

Google Kalendář 5.5.9 – nové API a odložení oznámení
2016-07-12T15:37:54+02:00
• 12. 7. 2016
2

Google Kalendář zdánlivě získává menší aktualizaci z verze 5.5.7 na 5.5.9. Ve vzhledu se totiž nemění nic, alespoň nikdo na nic nového zatím nenarazil. Ovšem pod povrchem se mění značná část a uživatelé se mohou těšit na funkce jako odložení oznámení, plánování konferenční místnosti nebo na úplně nové API, s nímž budou moci vývojáři pracovat.

04_tablet-1

Plánování konference

Aplikace Kalendář se zrodila před mnoha lety a jediným cílem bylo dát uživateli možnost zaznamenávat události, řadit je a informovat o nich. Postupem času však jednoduchý kalendář prošel nejen designovými změnami a nyní se z něj stává skutečně dobrý pomocník. A to nejen pro samotné uživatelé, ale i pro podnikové systémy nebo samotné organizace. Pro tyto účely byla stvořena funkce „najít čas“.

Ta získá data od všech zúčastněných stran a navrhne nejlepší možný termín na základě zadaných informací. Před pár měsíci se pak v kódech objevila zmínka ohledně konferencí. A nyní se tak skutečně děje. Uživatelé budou moci využít nové automatické funkce konferenčního vytáčení. Kód je na to již částečně připraven, ale vzhledem k vývoji se dá očekávat, že se funkce ještě brzy v našich zařízeních neobjeví.

 

Odložení připomenutí

Google je velmi zvláštní společností a už jsme mnohokrát viděli mizet funkce, jež byly velmi populární a dost používané. Ovšem některé funkce se postupně vracejí. Například při aktualizaci na verzi 5.0 byly odebrány některé funkce. Ty se však vracejí, ačkoliv velmi pomalu. Namátkou můžeme ukázat na měsíční zhlédnutí. Nicméně nyní se konečně vrací možnost odložení oznámení.

Bohužel se nejedná o rozsáhlé, intuitivní nebo inteligentní odložení jako v aplikace Inbox. Uživatel má možnost oznámení odložit o 10 minut, později dnes, zítra, později tento týden, tento víkend nebo až na příští týden. Zde můžeme vidět, že je funkce velmi dobře rozpracována. Dle kódu lze odhadovat, že zveřejnění funkce není až tak daleko, tudíž se můžeme začít pomalu těšit.

Nové API kalendáře

Už nyní máme od Googlu možnost využít nespočetné množství API ke všem možným aplikacím či službám. Aby toho nebylo málo, Kalendář jako takový své API již samozřejmě má a dovoluje vývojářům využít pár funkcí bez větších problémů. Nicméně dle kódu aplikace se chystá nové API, jež by toho mělo dovolit využít více a trochu jinak.

V kódu jsou nové layouty označeny s názvem „newapi“. Z toho lze usuzovat, že je skutečně v plánu nová API. Takovýchto označených funkcí je v nové verze celkem 27, což rozhodně není málo. Vývojáři se mohou těšit nejen na nové funkce, ale i na rozšíření těch starších. Větší škálování pak dovolí aplikacím zažádat si třeba o vykreslení požadavku, místo implementace, s níž pracují nyní.

Bohužel více z kusů kódu soudit nelze a dále by se jednalo už čistě jen o dohady a odhady. Budeme si muset ještě počkat na aktualizace, s nimiž nové funkce přijdou, nebo na oficiální informace. Rád bych též podotkl, že vše výše zmíněné se nemusí nakonec objevit v aplikace nebo být vůbec vypuštěno na světlo světa.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Honza Kopecký

12. 7. 2016, 23:28

Mě teda vadí především vzhled webové verze. V ní se již dlouhou dobu nic nezměnilo a snad až na Google Groups je to nejhůře vypadající Google aplikace.

Jiří Tůma

12. 7. 2016, 16:04

Hezký, pěkný, ale funkce kopírovat/ vložit stále chybí…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat