UMI TOUCH – top model střední třídy recenze

UMI TOUCH – top model střední třídy [recenze]
2016-05-01T09:30:52+02:00
• 1. 5. 2016
5

Společnost UMI Digi v březnu představila nový model nazvaný TOUCH. Ten vznikl na základě ankety spotřebitelů, kteří rozhodovali, jaké hardwarové a softwarové vybavení by chtěli mít ve svém zařízení. A UMI TOUCH je přesným odrazem výsledků ankety. Vznikl tedy mobil s 5,5 palcovým displejem, s 3 GB operační paměti, s Androidem 6 a velice nízkou cenou. Pojďme se tedy na něj podívat zblízka.

Umi Touch

Ačkoliv UMI TOUCH je představován jako nový top model střední třídy, tak zajímavé na tom je, že společnost má i modely s vyšší cenou, například IRON. Avšak Touch je hned v několika bodech zajímavější. UMI též nedávno představilo odlehčenou verzi s názvem TOUCH X, která stojí 120 dolarů a nabízí 2 GB RAM a horší procesor a grafický čip. Jinak se jedná o totožný model. V půlce dubna byl dodatečně představen prémiový model UMI TOUCH Gold, který se pyšní 2,5D displejem – zakřivení skla.

Balení

Velice elegantní balení v černé barvě v sobě ukrývá poměrně velké množství menších krabiček, taková čínská verze ruské matrjošky. Decentní a pevné provedení balení s nápisem „UMI – Link the world“ velice dobře chrání mobil před poškozením. Krabička obsahuje mobilní telefon zabalený ve dvou fóliích ve vrchní části balení. Pod ním je prostor pro USB kabel a nabíjecí adaptér. Nechybí ani stručný manuál a „udělátko“ na vyndávání slotu na sim a SD karty. V balení akorát nenalezneme sluchátka.

umi5

Design a konstrukce

Designové provedení se UMI poměrně dobře povedlo. Touch kombinuje kov s plastem. Na většině plochy převládá kov, avšak ten poměrně klouže, když má člověk vysušené ruce. Jinak je velice dobře udržitelný a dobře padne do dlaně.

Necelých 16 cm na výšku a 8 cm na šířku je nutné držet pevně v jedné ruce a druhou mobil ovládat. Snaha o ovládaní přístroje jednou rukou za chůze je poměrně riskantní. Při sezení či pouhém stání je ovládání jednou rukou velice dobře zvládnutelné. Dámy však budou muset v každém případě použít obě ruce.

umi2

Na čelní straně je 5,5 palcový kapacitní multitouch displej s hustotou 400 pixelů na palec – rozlišení činí 1080 x 1920. Sklo není řešeno pomocí One Glass Solution, zato je chráněno ochranným sklem Gorillas Glass 3. Dotykového prostoru je na přední straně 70 %, zbytek tvoří prostor pro proximity senzor, senzorová tlačítka zpět a naposledy spuštěné aplikace, přední kamera a tlačítko domů, ve kterém je zabudován čtečka otisků prstů.

V předu též nalezneme blesk, což není zas tak běžná záležitost, aby selfie kamerka měla podpůrné světlo. Na přední straně je citelná absence informační diody. Tím pádem uživatel nevidí, jestli mu přišla zpráva, nebo v jakém stavu je zrovna nabíjení.

umi6

Přechod na boční stranu je pro prsty poměrně hrubý, avšak nijak problematický. Levá strana obsahuje slot na dvě sim karty, nebo na sim kartu a SD kartu. Tento slot je velice špatně utvořený. Snaha o vytáhnutí slotu vyžaduje výrazné fyzické úsilí a zručné prsty. Pomůcka od výrobce je nedostatečná, potřebujete nějaký větší a pevnější špendlík, abyste byli schopni přihrádku povytáhnout. Jelikož vše kolem je kovové a onen přístroj vám ze zdířky vyjede, tak si velice jednoduše poškrábete lak. Na pravé straně se nachází kolébka hlasitosti a vypínací tlačítko. Na hoře je typický 3,5mm jack port a dole se nachází mikrofon spolu s micro USB portem.

Zadní strana není technicky dotažená do konce. Při výrobě se snažili ztenčit mobil na minimum, jenže integrovaná 4000 mAh baterie je poměrně tlustá, tak vrchní kryt nepatrně odstává a je to prsty hmatatelné. V kovovém obklopení se nachází 13MPx fotoaparát spolu s duálním bleskem. Na spodní straně nalezneme docela čistě hrající reproduktor a název TOUCH. Konstrukce telefonu je bytelná a vypadá velice luxusně. Za mě 7/10 bodů.

umi3

Hardware a specifikace

Smartphone je vybaven osmijádrovým 64bitovým procesorem o taktu 1,5GHZ od společnosti Mediatek spolu s grafickým čipem ARM Mali-T720 MP3. Interní úložiště má kapacitu 16 GB a je možné ho rozšířit až o 128 GB pomocí microSD karty.

UMI TOUCH dosáhl v benchmarkovém testu v aplikaci AnTuTu 35 950 bodů. Procesor pracuje velice dobře a svižně. TOUCH dosáhl nízkých bodů v testu 3D. Proto si například hru Asphalt 8: Airborn nezahrajete, jelikož se seká. Test dalších her jako například World of Tanks Blitz, Dream League (dříve PES) zvládá vykreslovat plynule. Prostředí telefonu je rychlé a při práci vás brzdit zaručeně nebude.

umi4

Konektivita

Co se týče připojení, je zde možnost využít WiFi 802.11 a, b, g, n (2,4 a 5 GHz). Bohužel WiFi anténa je velice háklivá na změnu polohy mobilu. Při slabém signálu připojení velice často padá, či vůbec nepřenáší data. Pokud jste však blízko routeru, tak rychlost stahování je naprosto úchvatná. Wifi je poměrně velký problém a věřím, že se jedná o softwarovou chybu, která bude při další aktualizaci odstraněna. UMI TOUCH nabízí české LTE pásmo 800 MHz. Další plusovým bodem je Bluetooth 4.1 LE (low energy consumption) a přítomnost FM rádia. GPS funkce je samozřejmostí, ale určitě by se hodil i ruský GLONASS.

Co nezvládá nestabilní WIFI připojení, to nahrazuje anténa na mobilní sítě. Připojení je rychlé a signál na LTE drží velice dobře. Výrobce akorát nevyřešil problém s přehříváním a tak v pravém horní rohu, kde se nachází anténa a vepředu kamera, po dvaceti minutách surfování na internetu nebo volání, ucítíte nepříjemné přehřívání.

Mobilu schází NFC čip, takže snadné a rychlé platby, či chytrou domácnost si s tímto mobilem neuděláte. Napájení je přes microUSB, což je poměrně škoda, protože výrobce mohl zvolit univerzálnější verzi USB-C.

Software

UMI TOUCH přichází s Androidem 6 Marshmallow. Výrobce se o software kupodivu stará, protože za měsíc duben již byly vydány dvě menší aktualizace.

Velikým lákadlem pro uživatele je možnost nainstalovat si rovnou alternativní ROM. Tyto možnost nabízí přímo výrobce a není nutné se bát ztráty záruky. Pomocí programu od UMI s názvem ROOTJOY můžete přes propojení s PC jednoduše zazálohovat svá data a přejít na jinou ROM. V základní nabídce jsou prostředí MIUI, EMUI, VIBE a LEWA. Ve vývoji je též plnohodnotný WIN 10. Ztráty čistého Androidu 6 se bát nemusíte. Jedinou nevýhodou alternativních ROM je, že nepodporují čtečku otisků prstů.

roootjoy

Android Marshmallow přichází oproti Lolipopu se zajímavými vylepšeními. Například Google on Tap, který umožňuje vyhledávání informací na základě snímku obrazovky pomocí zmáčknutí tlačítka home. V Androidu 6 má uživatel plnou kontrolu nad tím, jaké povolené a oprávnění mají aplikace, které si nainstaluje.

Notifikační lišta

Umi Touch přichází s dalšími malými vylepšeními, mezi které patří možnost „Turbo stahování“, což znamená, že se informace stahují společně jak z WiFi připojení tak z mobilních dat. Přínosnou novinkou je umístění ikonky spouštěče svítilny v notifikační liště. V ní si též můžete upravovat zkratky podle svého přání. V základu bylo přidáno i rychlé zapnutí mobilních dat.

Screenshot_20160429-124752[1]

Fotoaparát

TOUCH nabízí dva fotoaparáty. Zadní s 13 MPx od Sony (IMX328) a přední kamerku s 5 MPx. Kvalita fotek je na dnešní dobu průměrná. Zaostřování je docela rychlé. Fotografie pořízené za dobrého denního světla jsou kvalitativně přijatelné. Oproti tomu fotografie v šerém prostředí jsou značně zašuměné. U selfie kamerky je obrovskou výhodou blesk. Video je možné nahrávat ve Full HD kvalitě se 30 snímky za sekundu.

2016-04-29-11-17-41-55[1] IMG_20160430_210119[1] IMG_20160430_210002[1] IMG_20160429_122158[1] IMG_20160429_152747[1] IMG_20160429_121711[1]

Přední kamera

Displej

Celkový jas displeje není dostatečný při poledním slunci, avšak při běžném osvětlení je krásně viditelný, a to i z ostrých úhlů. Rozlišení Full HD je naprosto dostačují i při úhlopříčce 5,5 palce. Rozhodně si nemohu stěžovat na jeho vlastnosti a poskytuje dobrý obraz.

umi1

Výdrž

Baterie je pro mě velikou záhadou. Se 4000 mAh Li-Po nevyjímatelnou baterií by měl TOUCH vydržet dva a více dní. Sám výrobce deklaruje 24 hodin výdrže při surfování na 4G/LTE. Problém je, že při plném používání vydrží polovinu dne. Při standby režimu však během dvanácti hodin klesne baterie o pouhých deset procent, což by značilo výdrž při standby režimu na deset dní.

Takže doufám, že se opět jedná o softwarovou chybu jako u mého předchozího mobilu Oukitel U10. Android 6 navíc nabízí detailnější sledování spotřeby baterie. Oproti předchozím verzím systémů můžete sledovat, kolik mAh spotřebuje v čase od spuštění jakákoli aplikace. Tato funkce navíc umožňuje u každé aplikace zvlášť nastavit, zda chcete spotřebu energie u aplikace automaticky optimalizovat, nebo nikoli. Pro plný výkon například her je dobré zvolit verzi bez optimalizace.

Nabíjení není nijak závratně rychlé. Trvá kolem čtyř až pěti hodin. Tuto část výrobce vůbec nezvládl.

Screenshot_20160428-120636[1]

Závěr

UMI TOUCH je výkonnostně dobrý mobil, který má ale své nedostatky, a to v podobě zvláštního chování baterie, nestability WiFi a přehřívání. Po konstrukční stránce vypadá velice dobře až na menší nedostatky. Pokud by výrobce podchytil veškeré mouchy při výrobním procesu, byl by to ten nejlepší mobil dnešní střední třídy, jaký můžete na trhu naleznout. Pokud rádi zkoušíte nové značky a máte dostatek finančních prostředků, určitě bych vám i přes výše zmíněné problémy doporučil zainvestovat do tohoto modelu, protože nikterak vážně nebrání v plném využívání smartphonu. V případě jakýchkoli dotazů neváhejte napsat do komentáře.

Dostupnost

Dostupnost na českém trhu můžete zjistit na serveru Heureka. Avšak cenově vás vyjde levnější koupit si ho ze zahraničí z Číny, popř. z evropského skladu si ho nechat poslat a vyhnete se tak platbě daní. Cena v zahraničí se pohybuje kolem 150 USD, což je v přepočtu 3500 Kč.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Rád bych se zeptal, jak jste byl spokojen s kvalitou a hlasitostí zvuku u tohoto modelu?

Karel Čapka

VIP 10. 5. 2016, 16:18

Po updatu přehřívání zmizelo. Baterie zlepšena.

Dobrý den, právě na základě těchto možností jsem si koupil UMi Touch. Ale výrobce asi zatajil přesně plány s telefonem.. Děkuji pěkně… Jinak s baterií jsem Velmi spokojený. Přechod s5 je znát. Baterka mi vydrží celý den, prohlížení webu, mapy, fb messenger, emaily atd všechno co používám a dělám s telefonem se mi večer ukáže dostatek baterie… Nejsem nějak náročný uživatel a proto mám z baterie dobrý pocit… Ještě jednou děkuji…

erik mucha

2. 5. 2016, 1:12

Dobrý večer, Jsem majitelem UMI TOUCH a chtěl bych se zeptat, jak mohu nainstalovat ROMky do telefonu, když mi žádnou ROMku program ROOTJOY Nenabízí. Na netu jsem nenašel nějaké informace ohledně instalace. Nevíte jak tedy nainstalovat ROMky na Telefon… Děkuji… Jinak mohu doporučit tento tel všem je to příjemná změna. Přešel jsem z Galaxy s 5..

Karel Čapka

VIP 2. 5. 2016, 9:01

Dobrý den,
nyní jsem zjistil, že umi se odklonilo od podpory alternativních ROM skrz rootjoy, těsně po vydání smartphonu na trh. To je velice nemilé.

Nyní lze pouze mobil rootnout a naistalovat TWRP. Tot vše. Avšak zaměstanaci Microsoftu už měli tento mobil v ruiceš a měli na něm WIN10. Uvidíme, jeslti ještě ROMM kdy budou dostupné.

Jaké máte vy zkušenosti s baterií?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat