Aktualizaci na Windows 10 Mobile nedostane zhruba polovina aktuálně používaných telefonů s Windows Phone

Aktualizaci na Windows 10 Mobile nedostane zhruba polovina aktuálně používaných telefonů s Windows Phone
2016-03-20T08:40:48+02:00
• 20. 3. 2016
5

Ve čtvrtek Microsoft konečně vydal dlouho očekávanou aktualizaci na Windows 10 Mobile pro stávající telefony s Windows Phone 8.1. Zveřejněn byl i kompletní seznam telefonů, pro které aktualizace přijde. Bohužel na tomto seznamu chybí nezanedbatelné množství telefonů, zejména těch starších a s 512MB pamětí RAM.

Společnost AdDuplex situaci vyhodnotila a dle výsledků se aktualizace na Windows 10 Mobile nedočká přibližně 50 % všech aktuálně používaných telefonů se systémem od Microsoftu. Jedná se přitom o velmi populární a hojně prodávané telefony, mezi nimiž je i Lumia 520, 920, 1020 a mnoho dalších.

Microsoft sdělil, že se na základě ne příliš pozitivní zpětné vazby od Insiderů rozhodli nevydávat aktualizaci na Windows 10 Mobile pro telefony, kde systém neběžel zcela plynule a vyskytovalo se více chyb. Tím redmondská společnost porušila dřívější slib, že Windows 10 Mobile vydá pro všechny telefony s Windows Phone 8.1. I když se může zdát, že u starších telefonů je to již více méně jedno, při 50 % telefonů bez Windows 10 se Microsoft může potýkat s různými problémy.

20160319_170904

Například hojně propagované univerzální aplikace si užijí jen uživatelé novějších modelů, vývojáři se již budou více soustředit na nové technologie a UWP, čímž odsoudí polovinu uživatelů k nedostupnosti základních aplikací. Twitter a Instagram již vydal své nové aplikace, v budoucnu se připojí i Facebook a na vývojářské konferenci BUILD 2016 bude jistě představena hromada nových aplikací.

Výhled do budoucna není pro uživatele nepodporovaných telefonů příliš dobrý a situace zřejmě dojde do podobného stádia, jako v době představení Windows Phone 8, kdy žádný z telefonů s Windows Phone 7.5 nedostal aktualizaci. Jediným řešením, jak se dostat k novým aplikacím a nadále pokračovat s mobilními Windows, byl nákup nového telefonu. Podobně to vypadá i nyní, jelikož ne každý vývojář zůstane u podpory staršího systému a i velké společnosti už upouštějí od podpory Windows Phone 8.1.

Například americká banka Bank of America se chystá vydat svou aplikaci, bohužel ta bude dostupná jen na Windows 10 Mobile a její klienti s nepodporovanými telefony nedostanou k aplikaci přístup. Nezbývá tedy než doufat, že více bude těch vývojářů, kteří zůstanou alespoň částečně u podpory starších modelů a nepřejdou kompletně na Windows 10 Mobile.

Pokud by totiž k tomuto došlo, pak hrozí, že se uživatelé rozutečou ke konkurenčním systémům, což rozhodně není to, co by Microsoft v současné době potřeboval, jelikož Windows Phone má momentálně na trhu podíl jen okolo 1,1 %, přičemž toto číslo se stále zmenšuje.

Zdroj: mspoweruser.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Ja bych vas opravil. Kompatibilni jsousamozrejme vsechny od nejnovejsich k nejstarsim. Naopak to byva malokdy😛😛nikdo nenuti vyvovajre delat aplikace univerzalni. Ono mezi nama to zadnej zazrak neni a se slzou v oku vzpominam na W8.

Ladislav Polický

20. 3. 2016, 11:05

Jsi trochu popleta, ale to nevadí :)

Ladislav Polický

20. 3. 2016, 10:05

To bylo řečí, jak 512 MB RAM stačí.

David Nejeral

20. 3. 2016, 8:47

Super. MS dělá vše pro to aby mu lidi utekli. Kolikátá už je to řada u které bude porušena kompatibilita aplikací?

Ladislav Polický

20. 3. 2016, 10:11

Není nutné to počítat. Prostě nikdy žádná nová řada nebyla zpětně kompatibilní. :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat