5,7 palce je ideální velikost komentář

5,7 palce je ideální velikost [komentář]
2016-03-17T08:20:28+02:00
• 17. 3. 2016
11

Mým prvním mobilním telefonem byl Ericsson A1018s – nabízel displej o třech řádcích po dvanácti znacích. Tehdy se jednalo o výdobytek technologií a byl jsem s ním velmi spokojen. Aspoň do doby, než se začaly mobily objevovat v nejrůznějších variacích, přičemž rostla i velikost displeje. Později jsem přešel na jeden z prvních mobilů s barevným zobrazovacím panelem za přijatelnou cenu – nabízel 256 barev. Nakonec se mým posledním běžným mobilem stal Sony Ericsson W910i s 2,4palcovým displejem s rozlišením 240 x 320 pixelů.

Tehdy jsem slýchal nejrůznější poznámky, ať kladné nebo záporné, na velikost zobrazovacího panelu. Nakonec jsem přešel na smartphony a velikost displeje rostla.

Dlouhou dobu jsem odmítal zařízení s úhlopříčkou přesahující 4 palce, ale nakonec jsem změnil názor s Galaxy Nexusem od Samsungu (4,65 palce). Tehdy jsem přehodnotil svůj postoj a opět jsem si pro jednou řekl, že do větší úhlopříčky nepůjdu.

Nevydržel jsem s tímto názorem moc dlouho. Když byl představen Nexus 5, váhal jsem, ale specifikace změnily opět můj názor. Úhlopříčku 4,95 palce jsem přijal jako maximální, s kterou si v ruce poradím. Avšak potřeboval jsem zařízení na zábavu, sledování videí a hraní her – pro relaxování. Proto jsem se rozhodl pro nákup tabletu s kompaktními rozměry – Nexusu 7.

n5n7

Dlouhou dobu jsem žil v symbióze s dvěma zařízeními. Smartphone jsem měl pro práci, běžné využívaní a poslouchání hudby. Tablet plnil úlohu zařízení pro relaxování. Samozřejmě s tím plynula starost o dvě zařízení – synchronizace aplikací, dat, nastavení a přizpůsobování.

Jelikož se jednalo o Nexusy, neměl jsem se zařízeními větší problémy a byl jsem relativně spokojený. Do dnes mám Nexus 5 a Nexus 7 (2013), ale došlo k razantní změně.

Jelikož byl představen Nexus 6P, tak jsem si jej pořídil s cílem provést testy a nakonec jej prodat. Psychicky jsem nebyl připraven na panel o úhlopříčce 5,7 palce a věřil jsem, že si nezvyknu. Po prvních týdnech plného testování jsem se se zařízením sžil dokonale.

Nexus 6P plnil účel pracovního nástroje a zároveň zařízení pro relaxování. Sledování videí a hraní her na takto velkém zařízení dává smysl. Navíc přední stereo reproduktory doplňují zážitek z multimediálního využití.

Ano, je to velký smartphone a mnohdy musím použít obě ruce, abych jej ovládl naplno. Avšak jsem si uvědomil, že se mi lépe pracuje na takto velkém displeji. Mám více prostoru pro dokumenty, editování textu, prozkoumávání webových stránek a sociálních sítí.

Je pravdou, že mám k Nexusu 6P hodinky Asus ZenWatch 2, díky kterým nemusím neustále vytahovat phablet z kapsy. Pokud jej vytasím, tak mám dostatek prostoru na displeji pro práci či zábavu.

2016-03-06 16.39.36

Nexus 6P mi nakonec zůstal a naplno slouží mým potřebám. Nexus 5 se mi jeví jako malé zařízení s nedostatkem prostoru na práci či zábavu. Na Nexusu 7 se usazuje prach a nemám potřebu jej používat. Ostatně je to až moc velké zařízení na přenášení či delší držení.

Jsem osobně zvědav, jestli zůstanu u názoru, že phablety jsou pro mě ideální. Nedokáži si nyní představit, že bych byl ochoten nosit něco většího, než je Nexus 6P (5,7 palce). Ale když se podívám na svou historii mobilů a názory, které jsem na ně měl, raději nebudu vyvozovat další pravidlo, které bych nakonec mohl zase porušit. V současnosti jsem s phabletem spokojen, jelikož dokáže v mém případě nahradit dvě zařízení najednou.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Michal Mlejnek

23. 3. 2016, 21:55

Já zase přešel z N4 a N7(2012) na N5 a N7(2013) a nyní na N5X a NVIDIA SHIELD K1 :D

Mám mate 8 a není ,co vytknout

Vladimír Jícha

18. 3. 2016, 8:06

Můj první smartphone s Androidem měl tuším 3,2″, pak jsem měl dlouho Motorolu Defy 3,7″, pak 5″. To bylo moc. Takže zpátky dvakrát 4,5″. No a teď 5,5″ LG G3. 5ekl jsem si, že vzhledem k úzkým rámečkům to tak hrozný nebude. Ale příjemný na používání to rozhodně neni. Koupil jsem to jenom proto, že nic dobrýho s malým displejem neexistuje. Ideální úhlopříčka zůstává 4,5″. Bohužel se nic rozumnýho v téhle velikosti už koupit nedá.

Nemám pro větší displej využití. Videa na mobilu nesleduju a hry hraju minimálně (rozhodně žádný 3D). Na internet, e-mail, navigaci atd. větší displej nepotřebuju.

Jiří Smrž

17. 3. 2016, 17:42

Mám to podobně. Také jsem často měnil telefony, ale momentálně jsem se zasekl na 5,1 palcích a víc už bych asi nechtěl. Na multimédia a zábavu mám ultrabook. Tablet jsem předal prakticky přítelkyni… a pokud si chci číst, tak jsem se v poslední době přistihl, že mám nejraději klasickou knihu. :) Jsem zvědavý, jestli ještě snesu phablet do 6 palců…

na velikosti (ruky) záleží. mám teď oneplus2 s 5.5″ a už teď mám občas problém dosáhnout na druhou stranu displeje. každopádně jsem místo 4.3″ huawei p1 a 7″ nexusu 7 přešel přesně v na střední úhlopříčku a mám s sebou jen jedno zařízení místo dvou. přečtu ebook, maily, i nějakou tu hru zahraju.

Miroslav Pelej

17. 3. 2016, 16:24

Začínal jsem s SONY ERICSON 1018 ,pak následovala NOKIA 3330 , pak bylo několik SIEMENSU , a pak první android – NEXUS S ,už ten se mi zdál velký , poté přišel NEXUS 4 – pádlo , říkal jsem si že už větší nechci – a dnes mám ASUS ZENFONE 2 5.5 palce a už bych za menší neměnil a dnes si říkám že bych snesl i 6 palců . Je to paradox ????

Daniel Rokos

17. 3. 2016, 16:13

Též mi padne Nexus 6P perfektně do ruky.A to mám na něm ještě Spigen case????

No mám to s autorem podobné :-)
Po SE W880 jsem vstoupil do světa Drojda takto: SGS 1–> útěk od TW k Nexus 4 a nyní již 3 týdny „výběhový“ ale nový Nexus 6.
A měl jsem to naprosto stejně 4″ úplně stačí, ale po 2 letech unaveného TW, asi zkusim čistý android, ale 4,7″ je dost. No nicméně ještě stále kapsoidní velikost. Ale víc už asi nedám. A po 2 letech co teď. Líbí se mi Zenfone 2, ale to už rovnou můžu vzít pádloidní N6, a hle mám ho doma. Velikost je o zvyku. Vlastně jsem ještě pořídil spigen armor a to ještě cvalík narostl! Takže ještě kožené pouzdro na pásek a je to. Zatím jsem max spokojen.

Mam rovnaky tandem zariadeni, ako ma(l) autor komentaru (N5 a N7). Zatial mi to tak vyhovuje. Telefon je dostatocne kompaktny na ovladanie jednou rukou (aj ked som si tiez volakedy myslel, ze max. bude 4,3″ display Xperie Arc), a tablet mam na hranie a konzumaciu obsahu doma, plus samozrejme na cesty (kedze notebooku som sa vzdal prave v prospech tabletu). Je pravda, ze keby som upgradoval telefon, tiez sa posuniem k N6P, ale neverim tomu, ze tablet by mi zapadal prachom, minimalne uz preto, ze ho pouziva aj zena :)

Kazdopadne verim tomu, ze phablet moze naozaj vo velkej miere nahradit prave „mensi“ telefon a mensi tablet, ale v sucastnosti u mna tomu brani velkost pamate zariadeni. Aj ked mam obe zariadenia v 32GB variantach (cize najvacsich ponukanych), na oboch sa z casu na cas potykam s nedostatkom miesta. N6P bych tak bral minimalne v 64GB, a mozno bych sa odhodlal aj k 128GB verzii.

Kedze ale obe zariadenia funguju bezchybne, zatial si ich ponechavam a uvidim, co prinesie buducnost.

Přemysl Vaculík

VIP 17. 3. 2016, 11:48

Mám 64GB Nexus 6P ;)

Pavel Kořítko

17. 3. 2016, 8:30

5.5″ max.. Jsem spokojen s 5″ Nexus 5

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat