Nexus 5 – Pět redaktorů, jedna recenze

Nexus 5 – Pět redaktorů, jedna recenze
2013-11-11T10:30:34+02:00
• 10. 11. 2013
15

Mnozí by mohli říci, že společnosti LG a Google letos nijak nezvládly utajit nejnovější smartphone Nexus 5. Samotné představení nebylo doprovázeno nějakou show – v podstatě došlo k uveřejnění jednoho článku na oficiálním blogu Googlu, kde jsme se dozvěděli i základní informace o systému Android 4.4 KitKat.

Ovšem na druhou stranu jsme se stali svědky něčeho, o čem si mnozí výrobci mohou nechat zdát. Ve čtvrtek došlo k představení a již následující den jsme si Nexus 5 mohli objednat i v naší malé zemi. Dokonce někteří neváhali a zajeli si pro novinku osobně, aby nemuseli čekat na doručení. Rozhodně nás to v redakci překvapilo.

n5n7

Další překvapení ale následovalo mezi námi redaktory. Bez jakéhokoliv domlouvání nebo nucení se, učinili jsme nezávisle na sobě pět objednávek.

Nastala otázka, kdo nyní napíše recenzi. Nebylo potřeba se nějak hádat a rozhodli jsme, že se pustíme do jedné velké recenze. Každý redaktor si vzal svou kategorii, na kterou se soustředil, ale nebylo možné přenechat poslední slovo jen jednomu člověku. Proto najdete na konci této recenze rovnou 5 závěrů od 5 recenzentů Nexusu 5 – Michal Mroček, Lukáš Vaculík, Václav Pavlín, Ivan Stloukal a Přemysl Vaculík.

Konstrukce

Vzhled Nexusu 5 se nepodařilo v podstatě nijak utajit. Už sám Google nám ukázal novinku dlouho před představením ve videu, které ukazovalo instalaci sochy ztvárňující verzi KitKat. Následně video smazal, ale od té doby se objevovalo nepřeberné množství fotografií a videí. Mnozí mohli namítat, že ani u tohoto modelu nepůjde Google společně s LG do nějakých designových experimentů.

 P1060257

Při prvním rozbalení této novinky jsem si nemohl nevšimnout neskutečné podobnosti s novějším tabletem Nexus 7. Toho si všimnete hlavně na zadní straně. Kromě vzhledu došlo k použití i stejného materiálu na zadní straně. Zde tedy nenajdeme sklo nebo jiný ušlechtilejší materiál, jedná se o “plast”. Ovšem v tomto případě se nejedná o nevýhodu. Místo tvrdého zpracování se přistoupilo k měkčenému plastu, který je velmi příjemný na omak. Kromě tohoto navíc zmenšuje pravděpodobnost, že by Nexus 5 vyklouzl z ruky nebo sjel ze stolu.

Zadní strana ale může některé zájemce zklamat, jelikož ani u tohoto Nexusu nelze odebrat kryt a případně vyměnit baterii. S tím také souvisí, že jediný slot na microSIM kartu najdete na pravé straně, kde se nachází malý šuplíček.

P1060266

Kromě příjemného zpracování zad zde najdeme i vystupující fotoaparát, který způsobuje mírnou nestabilitu, pokud Nexus 5 položíte na stůl. Nebude se vám jen tak pohupovat, když mobil položíte na stůl. Zřejmě je to daň za tenký profil. Foťák je chráněn sklem, které je velmi mírně zapuštěno do plastové konstrukce kolem něj. Pod foťákem najdeme přisvětlovací LED blesk, který se dá využít i pro přisvícení při natáčení videí. Procházku po zádech mohu zakončit velkým nápisem Nexus.

P1060265

Nexus 5 na první pohled nezaujme použitými materiály, ale najdeme zde tlačítka pro zapínání/vypínání displeje/smartphonu a kolébku hlasitosti, která jsou vyrobena z keramiky. Poměrně dobře vystupují z těla, takže je nemůžete minout. Jejich stisknutí je pevné a jednoznačné. Na některé ale může působit zpracování tlačítek jako nedokonalé, jelikož hrany jsou poměrně ostré. V tomto jsem ale neviděl příliš velkou nevýhodu – vždy jsem je našel.

Nad displejem na nás vykukuje kulatý reproduktor, který je chráněn mřížkou. Nalevo od něj se nachází kamerka pro videohovory a na pravé straně jsou velmi dobře ukryty senzory. Nemůžete je za běžných světelných podmínek ani zahlédnout. Jen při přímém světle se na chvílí ukáží. Pokud budete hledat notifikační diodu, tak je ukryta pod displejem. Dokáže zobrazit opravdu velkou škálu barev, které jsou poměrně dobře viditelné. Většinou svítí při běžných notifikacích bíle, ale pokud použijete aplikaci Light Flow Lite – LED Control, můžete si barvy nastavit sami.

Na levé horní straně na nás čeká konektor pro sluchátka a na pravé najdeme malý otvor pro mikrofon. Jeho funkci využijeme pro snížení okolního ruchu.

 P1060307P1060305P1060300

Na spodní straně se nachází zdířka microUSB konektoru, který slouží k propojení s počítačem a také pro dobíjení smartphonu. Po jeho stranách se nacházejí jakoby dva reproduktory. Bohužel pravý otvor ukrývá pouze mikrofon, takže ve výsledku získáváme jen jeden hlasitý reproduktor.

P1060298P1060314P1060316

Nexus 5 se řadí do kategorie 5palcových smartphonů, ale díky rozměrům 69.17 x 137.84 x 8.59 mm a váze 130 gramů se velmi dobře drží. Pokud ke všemu připočteme ještě příjemné zpracování zadní části, dá se mluvit o elegantním a nenápadném smartphonu.

 Autor: Přemysl Vaculík

Displej

Displeje s plným rozlišením nejsou mezi mobilními telefony žádnou horkou novinkou a není tedy divu, proč Google, potažmo LG použily fullHD panel. Osobně to je má první zkušenost s 1080p displejem o uhlopříčce 4,95 palce. Jednoduchým výpočtem dojdeme k jemnosti 445 ppi. Za špičku jsem považoval už HD rozlišení, ale fullHD jde ještě o kousek dál.

Pokud mi nevěříte, zastavte někde v obchodě a prohlédněte si toto rozlišení klidně na jiném modelu, jelikož Nexus 5 je jeden z mnoha. Díky fullHD odpadá  nutnost jakéhokoliv vyhlazování, třeba ve hrách je obraz ryze čistý a písmo dobře čitelné. Google toho využil i jinak tím, že standardní ikonky jsou o poznání větší.

DSC_3558

Použitá LCD technologie ruku v ruce s vylepšeným IPS+ zaručuje lepší pozorovací úhly a věrné barvy, které nejsou tolik křiklavé jako u AMOLED displejů. Při naklonění nedochází k deformování barev, ale jen k nepatrnému poklesu kontrastu. Na posouzení jsem použil aplikaci Display Tester.

Další výhodou je delší životnost, jelikož statické prvky grafiky se nebudou vypalovat, jako u typu technologie kterou jsem zmiňoval několik vět nazpět. Tohle platí především pro horní lištu, ale Google šel na to velmi chytře, když ji v nové verzi systému částečně zprůhlednil. Dle testů kvality podání barev displejů se Nexus 5 umístil na prvním místě a porazil tak všechny mobily současnosti. Hned za ním skončily iPhone 5C a 5S, následovány Lumií 1020 od Nokie. Dá se tedy říci, že Google věnoval hodně času kalibraci displeje.

DSC_3575DSC_3579

Čitelnost na slunci by se dala označit za mírně nadprůměrnou ve srovnání s aktuální konkurencí. Je pravda, že v posledních dnech jsme si přímého slunečního svitu moc neužili, ale pátek byl výjimkou a toho jsme samozřejmě využili. Jas je na své maximální hodnotě dostačující pro jakékoliv pozemské podmínky.

Jeho automatická regulace reaguje s mírným zpožděním přesně na okolní světlo. Zároveň vám odlehčuje práci s neustálým zasahováním do nastavení. Posledním tématem je náchylnost na poškrábání, čemuž má zabránit již třetí generace odolného sklíčka Gorilla Glass, ale raději jsem opatrnější a používám pouzdro.

P1060323

Černá se hodně blíží té, jakou mají již zmíněné AMOLED displeje. Přechod mezi rámečkem je skoro plynulý.

Autor: Lukáš Vaculík

Fotoaparát

Předchozí model Nexusu je znám horší kvalitou pořízených snímků. Je nám jasné, že od smartphonu se neočekávají oslňující výkony, ale mohly by aspoň odpovídat dané kategorii. Základem nové Pětky je tedy 8megapixelový snímač, jehož hlavní devizou je optická stabilizace (Optical Image Stabilization), která je rozhodně lepší než softwarová. Její přínos lze pozorovat u snímků focených za zhoršených světelných podmínek, třeba v interiéru, kdy je umožněno fotit na delší časy a přesto zachytit ostré fotografie. Minimalizaci otřesů oceníte také při nahrávání videa, ale o tom až za chvíli.

IMG_20131108_161324IMG_20131108_160832IMG_20131106_114024

Aplikace pro focení, která je také spustitelná ze zamykací obrazovky, je maximálně zjednodušena a ukrývá nejzákladnější nastavení – výběr přední nebo zadní kamery, blesk, expozici a HDR režim. Rozepíšu se trochu více o HDR+, které funguje na principu rychlého pořízení dvojice snímků s odlišnou expozicí a jejich následném spojení. Výsledná fotografie je detailnější a živější, občas tmavší. Zde je zajímavostí, že se na tento režim vyplatí fotit skoro pořád, kromě nočních snímků a rychlých scén.

Nevýhodou je samozřejmě delší doba k pořízení snímku. V porovnání se Samsung Galaxy S4, který má mimochodem pětimegapixelový náskok, jednoznačně Nexus 5 vede. Při zhoršeném světle uvítáte vestavěný LED blesk, který dokáže pomoci.

IMG_20131108_111327IMG_20131108_111339

Ovšem i bez tohoto režimu fotoaparát nepokulhává, jen barvy nemají odpovídající teplotu, což lze nakonec dohnat softwarovou úpravou. Rozšířená nabídka obsahuje volbu vyvážení bílé barvy, čtveřici scénických režimů pro sport, noc, západ a oslavu.

Nechybí ani ukládání polohy pořízené fotografie v souřadnicovém systému GPS. Samotné pořizování snímku doprovází neduh zaostřování, které je mírně pomalé a pokud již máte zaostřeno a rozhodnete se pro stisk softwarové spouště, rozhodne se přeostřit a máte smůlu. Jako spoušť lze také použít hardwarové tlačítko hlasitosti, které je funkční po obou stranách.

P1060278

Posledním takovým zklamáním je nedostupná volba focení ve formátu 16:9, ale jen vždy 4:3. Zvlášť když aplikace fotoaparátu ukazuje náhledy v širokoúhlém formátu a fotky jsou ve výsledku v poměru 4:3. Je to opět softwarová záležitost, vše lze udělat dodatečně ořezem, ale proč by to nemohla aplikace umět sama o sobě? Ještě bonbonek na závěr, o kterém jsme vás informovali v samostatném článku. Ten se projeví, pokud používáte Google Goggles, který používá kameru a to i v případě, běží-li aplikace na pozadí.

Pokud k tomu ještě spustíte samotnou aplikaci fotoaparát, je na problému zaděláno a aplikace fotoaparát spadne nebo nefunguje, dokud není proces na pozadí Google Goggles řádně ukončen. Je jasné, že zároveň nemohou dvě aplikace využívat tento hardware, ale Google to mohl mít ošetřeno. Ve skutečnosti se pracuje na odstranění většiny výše zmíněných problémů a náprava se objeví v brzké aktualizaci.

IMG_20131107_224650IMG_20131107_2123542013-11-08 06.36.46

Nezapomněl jsem ani na další funkci kamery, je to nahrávání videa. Zde se ovšem nic zajímavého neskrývá, jelikož lze ovlivnit jen vyvážení bílé barvy, možnost časosběru, uložení polohy a kvalitu videa. Je to škoda, že telefon umožňuje pouze 1080p video ve třiceti snímcích. Výkon má rezervu, což potvrdil Galaxy Note 3 a LG G2, který má identické specifikace a přidávají natáčení ve 4K nebo 60 snímkovou frekvenci pro FullHD a 120fps pro HD video.

Snad to nezůstane tak, jako nyní. Stejně jako při focení, tak u nahrávání lze zoomovat na maximlání zvětšení 3.9x výřezem natáčené scény jako v této ukázce. Během točení lze pořizovat snímky, jejichž rozlišení odpovídá rozlišení video záznamu. Kvalita je vysoká a v kombinaci se stabilizací se dá na videa na FulHD displeji velmi dobře dívat, jen při pohybu dojde k rozostření.

Z doplňkových modů lze zmínit už jen panoráma a PhotoSphere. Pro vás, jakožto uživatele se nic zásadního nemění, ale je znát, že se zapracovalo na reakcích akcelerometru a přesnosti v prostoru. Ještě před uvedením Nexus 5 představil Google nové verze aplikací a hodně se věnoval fotografiím a videu. Nyní v systému nalezneme samostatnou galerii a aplikaci fotky, která je součástí Google+. Pravda, že je to trochu matoucí, ale ne každý používá G+, proto dvě oddělené aplikace. Snad se někdy smrsknou dohromady.

Pojďme si teď říci, co nového si Google přichystal. Já úpravu fotek na mobilním telefonu provádím velice nerad, hlavně kvůli malému displeji a časové náročnosti. Radši si večer sednu a provedu veškeré úpravy na počítači. Zároveň je úžasné automatické zálohování všeho, co vyfotím a následně si můžu vytřídit, co ponechám a co ne.

2013-11-07 07.34.092013-11-07 07.42.19IMG_20131106_114418

Pro uživatele sociální sítě Google+ je defaultně zapnuté automatické vylepšování fotografií. Jsem si jist, že automatické úpravy nejdou použít na každou fotografii, takže mám tuto funkci raději vypnutou, efekt lze ale aplikovat i jedotlivě. Kdo si rád hraje, tak ho zajisté potěší autogeniální úpravy, které jsou skoro identické s možnostmi Lumií.

Kupříkladu guma vymaže objekt, který se vám nechtěne dostal do scény, což může být chodec nebo pták. Akce a Pohyb vytvoří ze série pořízených fotografií animaci. Pseudo efekty panoráma a HDR se postarají o softwarové emulování těchto režimů a takto bych mohl pokračovat. Součástí je editor videa, který nabízí obdobně spoustu efektů a pokročilých algoritmů, jímž jsme věnovali samostatný článek.

 Autor: Lukáš Vaculík

Konektivita

Telefon zvládá všechny nejmodernější technologie a jednoduše řečeno se s ním připojíte úplně všude. Nejprimárnější je stále připojení k mobilní síti a zařízení se zná ke všem sítím aktuálním i budoucím. Přehled pásem evropského modelu najdete v následujícím seznamu:

  • GSM (2G) – 850, 900, 1800, 1900 MHz,
  • UMTS (3G) – 800, 850, 900, 1700, 1900, 2100 MHz,
  • LTE (4G) – 800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz.

V Evropě se tedy připojíte k jakékoli síti. V Americe jen k 2G nebo 3G, protože se pásma sítí čtvrté generace mírně liší, více najdete v tomto článku.

Maximální rychlost stahování na sítích třetí generace je až 42 Mbit/s, tedy aktuální celosvětové komerční maximum. V případě LTE můžete stahovat rychlostí až 150 Mbit/s, nahrávat 50 Mbit/s.

Pokud nevyužíváte mobilní data, určitě vás bude zajímat, jak je to s Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/nc. Telefon podporuje příjem v pásmech 2,4 a 5,0 GHz. K síti se připojuje vcelku spolehlivě a je mírně citlivější na změny signálu. Nutno ale říci, že připojení nevypadává. Pro přenos dat mezi různými zařízeními můžete využít Bluetooth verze 4.0.

Google už delší dobu propaguje technologii NFC a v nejnovějším Nexusu samozřejmě nechybí. Samozřejmostí je i funkce Android Beam, díky které můžete přenášet například obrázky přiložením dvou zařízení k sobě.

Velkým překvapením pro celou redakci bylo GPS. Hned při prvním využití se mobil dokázal přihlásit ke všem satelitům během několika sekund. Sám jsem rychlejší fix GPS snad ještě ani neviděl. S lokalizací vám také mohou pomoci systémy GLONASS a A-GPS, které telefon také podporuje.

Zařízení podporuje USB OTG, to jednoduše znamená, že s příslušnou redukcí budete moci k mobilu připojit flash disk, externí harddisk, klávesnici, myš a jiné. Pro přenos obrazu je zde funkce SlimPort. Díky speciálnímu konvertoru výstupu můžete přenášet obraz z mobilu do televize. Podporované výstupní konektory jsou HDMI, VGA, DVI a DisplayPort.

51isedP9AmL._SL1500_ KPK_OTG2

Problémy s připojením

Nikdo a nic není dokonalé a problémy s konektivitou postihují i nejnovější Nexus. Největším problémem jsou náhodné výpadky Wi-Fi, které registrují uživatele po celém světě. Telefon se tváří, že je připojen k sítí, ale není schopen operovat s daty. Tento problém se vyřeší sám po několika hodinách nebo stačí zařízení restartovat.

Sám také pozoruji problémy s přepojováním mezí technologiemi. Jakmile se dostanu do oblasti, kde je slabé 3G pokrytí, telefon se sítě drží jako klíště a odmítá se připojit k 2G. Problémem je ale, že jakmile 3G signál zmizí úplně, 2G nenaběhne.

2013-11-09 19.59.59 2013-11-09 20.00.13 2013-11-09 20.02.29

Řešením je manuální zvolení sítě nebo vytočení čísla *#*#4636#*#*, následné klepnutí na položku “Info o telefonu (Phone info)” a zvolení možnosti WCDMA preffered. Problém se může vyskytovat uživatelům, kteří mají nastaven mód preferované sítě na GSM auto (PRL) nebo LTE/GSM auto (PRL).

Třetím známým problémem je zvýšená spotřeba baterie v oblastech, kde není signál. Každý telefon v tomto momentu vyhledává neustále síť a tím pádem potřebuje více energie. Problém Nexusu 5 je, že ji potřebuje až moc.

Všechny tři výše zmíněné problémy jsou problémem softwarovým. Náprava by měla přijít s dalšími aktualizacemi.

Změny v Androidu 4.4 spojené s konektivitou

Android 4.4 přinesl mnoho změn v samotném systému a jednou z nich je přepracování nastavení lokalizace zařízení. V nastavení nalezneme nově možnost Poloha. Ta obsahuje seznam všech aplikací, které využívají naše umístění, plus dopad na životnost samotného zařízení.

K výrazným změnám došlo u režimů určování polohy. Nyní máme na výběr ze tří možností. K určení polohy telefon může využít pouze GPS, okolní Wi-Fi a mobilní sítě nebo všechny tři věci najedou.

2013-11-08 19.30.39 2013-11-08 19.33.23 2013-11-08 19.33.30

 Autor: Michal Mroček

Systém

LG Nexus 5 přichází na český trh s nejnovější verzí operačního systému Android 4.4 KitKat. Jedná se tedy stále o verzi, která už je tu s námi delší dobu pod názvem Jelly Bean upravenou v číselném označení o jednu desetinku. Pod pokličkou nicméně došlo k několika zásadním změnám a rozdíl mezi předchozí a nejnovější verzi poznáte už na první pohled.

Foto Ivan1 Foto Ivan2

Android s novou verzí víceméně upouští od svého „holodesignu“ který přišel s androidem verze 3 a nabízí pro změnu barevnou podívanou. Zjednodušené ikony nahradily barevné, sice jednoduché, ale jakoby „víc dospělé“ a jednotně zpracované. Celý systém působí hravějším a líp domyšleným dojmem, i když se nemůžu zbavit pocitu, že co se třeba ikon týká, jistou inspirací tu bylo HTC s jejich Sense prostředím.

Nicméně po grafické stránce mi přijde být Android 4.4 hezčí, všude je více prostoru, a displej  takzvaně dýchá, nemáte pocit, ze je všechno narvané do extrému a nepřehledné. Novinkou v designu je změna barevnosti stavových ikon na bílou a hlavně že jak stavový řádek, tak i softwarová ovládací tlačítka jsou nyní transparentní, takže Vám opticky ještě zvětšují displej a porovnání s předchozí verzí Androidu.

Základní nastavení a notifikace jsou uspořádány stejně jako u starších verzí, tady stažením horní lišty dolů jedním prstem se dostanete k notifikacím, stažením dvěma prsty k základním nastavením WiFi, Bluetooth, jasu atd. Tady je bohužel spousta nevyužitého místa a určitě by se našla volba, která by se na toto místo hodila doplnit. Malinko také zamrzí ne příliš dotažené zobrazení popisků, kdy třeba u voleb Bluetooth dojde k ořezání textu. Vlastní obrázek si můžete udělat z přiložených náhledů.

Foto Ivan3 Foto Ivan4 Foto Ivan5

Další velkou novinkou je Google Experience Launcher. Jedná se o nový launcher, který je přímo navázaný na službu Google Now. Té je nově vyhrazena přímo jedna celá plocha vlevo od hlavní plochy. Asi každý, kdo používá zařízení s Androidem ví, že služba Google Now se Vám snaží přinášet informace, které byste mohli aktuálně potřebovat.

Skládá se z jednotlivých karet, na kterých Vám Google zobrazí například jak dlouho pojedete na schůzku, kterou máte v kalendáři, předpověď počasí, zajímavosti a restaurace v okolí, zvláštní fotogenická místa a podobně. Bohužel v současnosti mají karty Google Now v České republice oproti západnímu světu stále co dohánět, nicméně i u nás už začínají bát velmi dobře použitelné.

Pokud si hlasové zadávání přepnete do angličtiny zpřístupní se Vám další z novinek Androidu 4.4 – hlasové vyhledávání. Pokud třeba před telefonem s rozsvíceným displejem vyslovíte formuli „OK Google“, telefon spustí hlasové ovládání a vy máte možnost, samozřejmě za předpokladu že vládnete alespoň nadprůměrně dobrou angličtinou a výslovností, telefon ovládat. Hlasově se dá libovolně nejen vyhledávat na internetu, ale můžete i ovládat a nastavovat různé aplikace. Po vyslovení „Open Callenadar“ se překvapivě objeví kalendář, ale třeba při zadání „Set alarm for 7 a.m.“ se i přímo nastaví budík telefonu.

Podmínkou ovšem je, že musíte být nějakým způsobem připojeni k internetu. Je jedno jestli přes datové přenosy operátora, nebo přes WiFi, nicméně bez připojení tyto hlasové povely fungovat nebudou. Právě díky nutnosti používat ovládání v angličtině a neustálé nutnosti přístupu k datovým službám se obávám, že tato funkce bude v naší domovině ještě nějakou chvíli spíše demonstrací možností, než hojně využívanou službou. Google Experience Launcher je tedy jakýsi launcher postavený na řešení Google Now. Pokud si tento telefon pořídíte, určitě stojí za vyzkoušení. Vzdáleně připomíná applovskou Siri.

 GEL_1 GEL_2 GEL_3

GEL_4 GEL_5 GEL_6

Společně s novou verzí androidu se změnily i základní aplikace, které Android využívá. Myslím si, že k největší proměně došlo u telefonní aplikace, která se posunula o řádný kus dopředu. Pro celou aplikaci platí, že designově se vyčistila, zajímavě využívá celého prostoru který má k dispozici. To stejné se týká i aplikace Lidé, tedy uložených kontaktů.

Foto Ivan6 Foto Ivan7 Foto Ivan8

Foto Ivan9 Foto Ivan10

Jednou z velkých novinek systému Android 4.4 je možnost si spustit funkci, kterou Google nazývá Identifikace volajícího pomocí Google. Pokud Vám potom bude volat nějaké neznámé číslo, google se pokusí ve své databázi je dohledat a pokud se mu to podaří, na displeji se Vám rovnou objeví i jméno toho, kdo Vám volá.

Aktuálně je funkce vázána na firmy, které na Google mapách používají Places a mají vyplněné kontakty, ze kterých potom Google v této funkci čerpá. U nás jsem měl možnost funkci vyzkoušet, když mi volalo technické oddělení T-mobilu a v okamžiku, kdy mi volali z IBM. Tyto firmy mají údaje správně zadané, takže v okamžiku, kdy se mi objevil příchozí hovor z pro mě neznámého (neuloženého čísla), stejně se mi v hlavičce hovor identifikoval jako T-mobile nebo IBM CZ Centrála.

Aplikace Gmailu podle mě nedoznala žádných zásadních změn, ty se naopak udály v klasickém e-mailovém klientu. Ten se dá aktuálně přizpůsobit vzhledu právě Gmail aplikace, můžete si tedy v seznamu nechat zobrazit ikonu odesílatele (případně první znak z jeho jména). Vzhledově tedy došlo k jakémusi sjednocení mailových aplikací.

Osobně to vítám, orientace v takto „označených“ mailech je podle mě lehčí a nemusíte číst všechno na displeji, soustředíte se na ikonu odesílatele. Samozřejmostí je možnost přidat více účtů POP3, IMAP nebo Exchange, synchronizovat složky, zobrazovat všechny zprávy v takzvaném „Kombinovaném zobrazení“, tedy streamu, kde jsou maily ze všech účtů, složek a synchronizací na jednom místě.

Foto Ivan11 Foto Ivan12

Co se komunikace týká, k největší změně zřejmě došlo v komunikaci přes SMS. Jak jste si již určitě přečetli, SMS nyní využívají a najdete je ve službě Hangouts. Pokud tedy máte v telefonním seznamu člověka, který využívá Hangouts, můžete mu odeslat bezplatnou zprávu právě přes Hangouts, nebo zvolit SMS. V obou případech se potom zobrazí ve streamu zpráv aplikace Hangouts, u SMS zpráv je potom viditelný štítek „SMS“ u ikony adresáta.

Nevýhodou potom je, že pokud používáte Hangouts pro odeslání SMS, zprávy se zkracují díky diakritice.  Pokud Vám toto řešení nevyhovuje, můžete samozřejmě nahrát do telefonu jakoukoli SMS aplikaci (NowSMS, GoSMS …) a tu potom v nastavení zvolit jako primární pro příjem a odesílání SMS.

 Foto Ivan13 Foto Ivan14 Foto Ivan15

Celý systém je potom velice dobře optimalizovaný. Už při prvním spuštění mě překvapila rychlost a plynulost celého prostředí. Nikde na nic nečekáte, aplikace se otevírají opravdu velice rychle. Systém je stabilní a pokud ho nezabijete nějakou neoptimalizovanou aplikací, můžu prohlásit, že se jedná o jeden z nejrychlejších telefonů (ne-li ten nejrychlejší), který dnes můžete dostat. Se stabilitou jsem neměl jediný problém, nedočkal jsem se žádného pádu nebo záseku za celý týden, co jsem telefon opravdu intenzivně používal.

Další pro mnoho uživatelů zajímavou novinkou je možnost změny primárního launcheru přímo z menu systému. V hlavní nabídce je volba plocha a když ji otevřete, uvidíte výběr všech nainstalovaných dostupných launcherů. Stačí si jen zakliknout svůj preferovaný a HomeScreen se Vám vždy otevře přesně tak, jak budete chtít. Pokud občas zkoušíte různé novinky, nebo prostě máte potřebu měnit launchery, odpadá Vám tak složité nastavování primárního přes nastavení jednotlivých konkrétních aplikací.

Foto Ivan16 Foto Ivan17

Poslední novinkou, kterou bych rád zmínil je možnost na zamknutém displeji zobrazovat ve fullscreenu i fotky nebo videa z aplikací, jako jsou Google Play Music, Netflix, nebo u nás zatím nedostupné Play Movies.

 Foto Ivan18 Foto Ivan20 Foto Ivan19

Google je známý svými žerty. V Androidu 4.4 a samozřejmě také i Nexusu 5 najdeme nový jazyk. Jmenuje se [Developer] Accented English (volně přeloženo Důrazná angličtina/Angličtina s diakritikou) a jak už název napovídá, jedná se jen o možnost dostupnou pro uživatele s aktivním vývojářském módem.

2013-11-08 20.09.18 2013-11-08 19.57.15

Tento speciální jazyk vám v angličtině trochu pozmění písmena, ale smysl zůstane stejný. Změna se vztahuje výhradně jen na nastavení telefonu, ne na jiné aplikace.

Autor: Ivan Stloukal

Baterie

Když jsem zjistil, že mám komentovat právě výdrž baterie a výkon, trochu mě to vyděsilo. Stanovit zde nějakou jednotnou metriku totiž podle mého nejde. Takže to zkusíme jednoduše – je na tom Nexus 5 lépe oproti Galaxy Nexu (který jsem používal doteď)? Můj čistě subjektivní dojem je, že ano, ale jen o fous. Můj standardní den probíhá tak, že ráno (7:00) odpojím telefon z nabíječky, projedu maily, sociální sítě a pustím hudbu.

Zhruba po půl hodině odcházím a 20 minut cestuji tramvají. Hudba hraje, telefon je místo wifi připojen na 3G a já projíždím web a čtu, co mě zaujme. V práci je telefon střídavě připojen na wifi a na 3G – vzhledem k mizernému signálu se od wifi neustále odpojuje. Dejme tomu, že takhle to s ním je nějakých 9 hodin. Sem tam vezmu telefon do ruky, projedu notifikace, odepíšu na zprávu, vyřídím hovor. Když v 5 odcházím, zbývá tak 30-35 % baterie. Je to málo? Moc? Nevím.

Ukázka spotřeby baterie napříč redaktory

05.11.13 - 1 09.11.13 - 1 09.11.13 - 3

2013-11-06 14.29.40 2013-11-06 20.39.24 2013-11-06 20.43.03

Pro mě je to dostačující. Splňuje to mé potřeby. Je to obecně dobrá výdrž? Samozřejmě, že ne. Dva dny byla dobrá výdrž. Patnáct hodin je jednoduše dostatečné. Pro mě. Nemusí být pro vás.  Druhá věc je, že pokud nejsem u počítače, mám telefon v ruce pořád a pořád má rozsvícený displej.

Aktuálně navíc pořád testuji možnosti fotoaparátu, který si umí z kapacity baterie ukousnout pořádné sousto. Až mě nový telefon trochu omrzí, určitě výdrž ještě o něco stoupne. Pořád to bude jen dostatečné, ale bude to lepší. Výdrž tedy hodnotím tak nějak průměrně – silnější procesor, lepší displej, větší baterie, v zásadě stejná výdrž jako u Galaxy Nexus.

 Autor: Václav Pavlín

Výkon

Tohle je ovšem (dle očekávání) úplně jiná písnička. Srovnávat Galaxy Nexus a Nexus 5 z hlediska výkonu je, jak si nejspíš říkáte, holý nesmysl. A stejně to udělám. Galaxy Nexus mi, co se rychlosti týče, vyhovoval. Nebyl jsem z něj nijak odvázaný a když jsem kdysi recenzoval Padfone, říkal jsem si: Wow, takhle to má vypadat! Ale pro běžné i neběžné používání byl Galaxy Nexus výkonný dostatečně.

Když jsem ho ale vzal do ruky po týdnu s Nexsusem 5, měl jsem chuť ho hodit z okna. Všechno trvalo – boot, zobrazení mřížky s aplikacemi, spuštění foťáku, spuštění G+, otočení obrazovky… U „pětky“ prostě jen saháte na obrazovku a věci se dějí. Ale to každý od nového zařízení očekává. Když řeknu, že  výkon je naprosto skvělý a nedovedu si absolutně představit, že bych potřeboval něco víc, bude to pravda. Ale zeptejte se mě za dva roky;).

Výsledky benchmarků

2013-11-09 19.35.32 2013-11-09 19.35.42 AnTuTu- N5

Quadrant Screenshot_2013-11-09-19-10-38 Screenshot_2013-11-09-19-10-49

Vzhledem k tomu, že benchmarky nemám rád, udělal jsem jen jeden – 3DMark. Jak si asi dovedete představit, Nexus 5 dopadl velmi dobře. Jak tedy ještě otestovat Nexus 5 z hlediska výkonu? Hra Asphalt 8 je samozřejmě slušným testem výkonnosti zařízení a Nexus 5 si s ní poradil bez zaváhání. Poměrně rychlé renderování Full HD videa a poslech hudby? Není problém.

Opravdu jsem zatím nenarazil na situaci, kdy by se Nexus zadýchal a já musel čekat nepřiměřeně dlouho. Ale tady jsme opět u toho. Že je dost rychlý pro mě, neznamená, že ho za raketu budete považovat vy.

SPECIFIKACE:

  • Displej: 4.95 palce, 1920×1080 display (445 ppi), Corning Gorilla Glass 3
  • Procesor: 2.3GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 800
  • Kamery: 1.3MPx (přední), 8MPx s OIS (zadní)
  • Váha: 130 gramů
  • Interní úložiště: 16GB nebo 32GB
  • RAM: 2GB RAM
  • Baterie: 2300mAh
  • microUSB (SlimPort), 3.5mm audio jack, Duální mikrofony,
  • Rozměry: 69.17 x 137.84 x 8.59 mm
  • Wi-Fi (2.4/5GHz) 802.11 a/b/g/n/ac, NFC (Android Beam), Bluetooth 4.0
  • Sítě: GSM: 850/900/1800/1900 MHz, CDMA: Band Class: 0/1/10, WCDMA: Bands: 1/2/4/5/6/8/19, LTE: Bands: 1/2/4/5/17/19/25/26/41
  • Android 4.4 KitKat

Graf ceny produktu Google Nexus 5 poskytuje server Heureka.cz

  Autor: Václav Pavlín

Závěry

Lukáš Vaculík

Výměnu telefonu jsem plánoval již dlouho, a tak jsem sledoval, s jakými kousky výrobci přijdou. Konstatoval jsem, že žádný s Androidem není pro mě. Silně jsem uvažoval o rychlém a jednoduchém Windows Phone, kde mě odradila slabá podpora vývojářů a jeho celková omezenost. Svět Apple je jiný, takže o tom jsem ani nezapřemýšlel a zůstal jsem opět u Androidu. Krátce na to se objevily zprávy o novém Nexusu, se kterými jsem neměl žádnou předešlou zkušenost. Po hardwarové stránce se mi líbil LG G2, ze kterého se nakonec zrodil Nexus 5, mého srdce šampión.

Důraz jsem kladl na rychlý systém, což splňuje jak ve specifikacích, tak novém systému Android KitKat. Dalším mým požadavkem byl decentní a nenápadný design, což zmíněný model G2 prohrává na plné čáře kvůli umístění loga na přední straně a experimentu s tlačítky na zadní straně. Nový Nexus je přesně opakem, tak jak jsem si ho představoval – žádné pokusy, jen osvědčené prvky. Vypadá jako prototyp, jako něco s vývojářského prostředí, prostě něco, co si na první pohled zamilujete bez ohledu na barvu. Kromě toho, co jsem já a kolegové zmínili v recenzi, není nic, co by mi vadilo nebo chybělo.

Pravda, baterie mohla být větší, ale ani s nynější kapacitou nemám problém, vždyť jsem měl před tím menší. Nexus 5 mi vydržel více jak jeden den, což mi stačí. V České republice mohla být dostupná varianta s 32GB vnitřním úložištěm, ale cena by ještě narostla, což by někteří asi nerozdýchali a mně osobně 16GB stačí. Mám v telefonu vše potřebné a ještě mám více jak polovinu prostoru. Dostáváme se k ceně, která byla kolem Nexusu 5 nejvíc diskutovaným tématem. S telefony a reklamacemi mám svou zkušenost, a tak mohu těm, co si ho koupili v zahraničí říci jen jedno, asi na to máte. Když se podíváte na tuzemskou nabídku chytrých telefonů, ukažte mi, který je za tuto cenu lepší?

Ivan Stloukal

K telefonu jsem se dostal hned v okamžiku představení na tiskové konferenci LG a na místě se mi zalíbil natolik, že hned přímo z představení pokračoval přes obchod prodejce a pro nového Nexuse. Byla by chyba zaváhat. Aktuálně se jedná o jeden z nejlépe vybavených telefonů na našem trhu  a za cenu, za kterou se začal prodávat – tady 11500 Kč budete těžko hledat konkurenta.

Pokud se pro Nexus 5 rozhodnete stejně jako já, nebudete určitě litovat. Nexus 5 je stejně jako předchozí generace ikonou androidích smartfonů. Opravdu skvělá rychlost, kvalita zpracování, ale i jistota brzkých updatů jej předurčují k tomu, aby se stal společníkem každého mobilního nadšence. Tito lidé mu taky určitě odpustí snad jedinou větší chybu, na kterou jsem za víc než týden přišel – a to je slabší fotoaparát. Věřím, že ke zlepšení dojde s některou z příštích aktualizací, protože hardwarově má rozhodně na víc.

Jinak si troufnu tvrdit, že telefon nemá, aspoň pro mě, žádný zásadní nedostatek. Množství paměti mi stačí, baterie mě příjemně překvapila a vzhledově i výkonnostně právě Nexus 5 představuje předně to, co bych čekal od každého kvalitního telefonu s Androidem.

Václav Pavlín

Ač spousta lidí tvrdí, že Nexus 5 je nudný, já ho považuji za neskutečně elegantní. Mám rád jednoduché věci a Nexus 5 tak od prvního pohledu působí. Displej je výborný, až na klasický problém s podáním černé u IPS technologie (ale tuhle pohádku všichni známe). Foťák je pro mě chvílemi až neuvěřitelně dobrý a občas bych ho zase nejraději z telefonu vytrhl a zahodil. Obzvlášť, když něco potřebuji vyfotit rychle, nebo v přesnou chvíli.

V tomhle Nexus 5 jednoznačně oproti Galaxy Nexu prohrává. Optická stabilizace je ovšem k nezaplacení. Obzvlášť u videa je hodně znát a ani po chvíli držení telefonu nad hlavou se obraz nerozklepe – i když ruka ano. KitKat nabídl nějaké ty novinky, ale v zásadě nepociťuji výrazný rozdíl oproti předchozí verzi. A co je pro mě nejvyšším oceněním v rámci hodnocení telefonu? Že mohu říct, že všechno funguje tak, jak má a já nemusím řešit problémy. A to pro Nexus 5 jednoznačně platí.

Michal Mroček

Telefon jsem si pořídil ihned po jeho uvedení na český trh. Nelituji. Neviděl jsem žádný lepší smartphone, a to jsem si hrál s One od HTC nebo Galaxy S4 od Samsungu. Google se s LG vytáhli a společně stvořili skutečnou bestii. Dvěma vadami jsou absence 32GB modelu na českém trhu a také horší kontrast barev fotek.

Zařízení bych doporučil každému, kdo chce plynulý systém (to se u Android telefonů nedá moc často říkat), báječnou výdrž a také zařízení, které se za rok připojí k nejmodernější LTE síti. Neměnil bych.

Přemysl Vaculík

Česká cena Nexusu 5 se může zdát jako vysoká, ale při zahájení prodeje jsem nijak neváhal a zakoupil jsem si jej přímo z české distribuce. Samozřejmě jsem si nechal čas na to, abych se rozhodl, jestli novinku vrátím, nebo ne. Ve výsledku mohu konstatovat, že jsem peníze utratil velmi dobře.

Největší obavy jsem měl z kapacity baterie, která se nedá srovnávat s některými současnými top modely. Nexus 5 v mém případě nevydrží dva a více dnů na jedno nabití, ale velmi dobře zvládne sloužit celý den pro mé potřeby. Denně obsloužím desítky až stovky notifikací, projdu zahraniční zprávy a zejména komunikuji s celou redakcí. Zde tedy mohu s klidnou myslí říci, že výdrž baterie s ohledem na specifikace mobilu je přímo excelentní.

O výkonu, zpracování a designu mohu mluvit taktéž kladně, ale největší problémem u mě bylo, nalezení nějaké zásadní vady, která by mě donutila vrátit smartphone. Foťák sice není nejlepší, ale dle nejnovějších informací se chystá jeho vylepšení. Závěrem tedy mohu dodat, že Nexus 5 se stává mým primárním zařízením, které jen tak nevyměním za další novinku.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

chlapi, řeknu vám, že takhle obsáhlou a podrobnou recenzi sem ještě neviděl :O skvělé :) už je na cestě 32GB z německého Google Play :)

Tak pánové . Článek super a kvůli Vám teď příjdu o 11 K. Objednáno :-)

Přemysl Vaculík

VIP 15. 11. 2013, 20:32

Velice se za sebe omlouvám ;)

Omluva přijata a ještě jednou díky za skvělou recenzi.:-)

Rudolf Fiala

11. 11. 2013, 19:40

Nemám nějakého favorita v OS. Měl jsem možnost srovnat NEXUS 5 a NOKIA Lumia 925 v provedení pro Německo ve verzi 32 GB. Rozhodl jsem se pro 925. Větší výdrž na baterii, lepší foťák a lepší čitelnost na slunci. WP8 je sice uzavřenější systém, ale mně to nevadí. NEXUS 5 je ale taky špice s čistým Androidem…

Kolik milimetru maji okraje na nexusu mohl by mi to nekdo zmerit prosim bok vrch a spodek vzdy od zacatku disleje po konec mobilu diky.

Radim Jevický

10. 11. 2013, 18:33

Poslední recenze… domlouvám koupi N5 v USA! LTE tady v ČR oželím…

Hezky napsané, hlavně to porovnání různých lidí. N5 jsem si též koupil a rozhodně nelituji. Jen ze zvědavosti co je to za widget počasí na jedné z fotek? Díky

Lukáš Vaculík

10. 11. 2013, 17:24

Dobrý den, widget u snímků displeje se jmenuje Eye in Sky Weather – https://play.google.com/store/apps/details?id=com.citc.weather&hl=cs

Pekna recenze. Jen by me zajimalo zda by se u Vas stal jednickou LG G2, namisto Nexus 5, pokud by dostal Android 4.4.

Dekuji za odpoved,

Přemysl Vaculík

VIP 10. 11. 2013, 15:06

Za sebe mohu říci jednoznačně ne. Čistý Android se nedá nahradit nějakými funkcemi, a když nějakou budu potřebovat, tak si ji nainstaluji. Po designové stránce lépe hodnotím Nexus 5. Je to ale můj subjektivní názor.

Ivan Stloukal

10. 11. 2013, 17:36

Za mě je to těžká volba. LG G2 mám doma jako druhý telefon, skvěle fotí, má fantastickou baterii a opravdu luxusní výkon. Nicméně souhlasím s Přemyslem, že čistý Android je něco jiného. Stejně tak i souhlasím, co se týká vzhledu – LG G2 je takový „obyčejný“ plasťáček s materiály které na oko nevypadají nic moc.
Ovšem pokud fotíte a využijete další funkce, které LG G2 nabídne, určitě je to taky skvělá volba za rozumné peníze. Naštěstí LG Optimus UI není zase až tak hluboko „zažrané“ do systému a z nástaveb ostatních výrobců se mi jeví jako nejmenší zlo. Pokud jste ale fanda do telefonů a rád zkoušíte, jděte do Nexusu 5.

Je to přesně jak píšete „těžká volba“. Pravdou je, že mám Nexus S a byť je to stařík tak je to super stařík :-) Asi si je budu muset ohmatat oba v reálu – pokud to půjde. U LG G2 jsou přesně ty vyjmenované důvody co mě tak nějak ztěžují to rozhodování. Pravdou je, že nejsem žádný fotograf, udělám tak 5 fotek do měsíce a video pro děti, aby se měli na co podívat když se nudí. O funkce LG G2 jsem se nijak nezajímal. Přesto díky Vám oboum za názor.

Cakal som nejake info o Platby mobilom / Host Card Emulation

Přemysl Vaculík

VIP 10. 11. 2013, 14:43

Zde nebylo o čem psát- Nexus 5 podporuje tuto funkci, ale sám ji neobsluhuje. Je potřeba nějaké aplikace, která zvládá platby mobilem skrze NFC. U N5 a Androidu 4.4 KitKat má jen podporu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat