Souhrn novinek z Google Apps for Work za měsíc říjen

Souhrn novinek z Google Apps for Work za měsíc říjen
2015-11-03T11:00:57+02:00
• 3. 11. 2015
1

CO JE TO GOOGLE APPS FOR WORK?

Google Apps je skupina aplikací od Googlu, které jsou určeny zejména pro organizační prostředí, jako jsou firmy, školy apod. Google u této služby dává určité výhody, které v sobě zahrnují zejména garantovanou dostupnost, prostor zdarma navíc, rozšířenou funkcionalitu a hlavně pokročilou administraci. Služba je zpoplatněná, ale ne pro všechny. Zdarma ji mohou využívat především školy a neziskové organizace. Další informace o této službě naleznete v následující krátké prezentaci.

Dali jsme si za cíl vás pravidelně jednou měsíčně informovat o novinkách této zajímavé služby, která prochází neustálým vývojem.

Získejte více pomocí Apps Script Execution API

Google Apps Script je skriptovací jazyk, jehož pomocí můžete získat více z vašich Google Apps aplikací, jako jsou Dokumenty Google, Tabulky Google a Formuláře Google.

Nyní Google vydal Apps Script Execution API, které vám dovolí vytvářet plnohodnotné utility pro každou aplikaci, a to včetně iOS a Android aplikací. Pro více informací můžete navštívit Google Apps Developer Blog.

Změna výchozí avatara pro majitele Google účtů

Google mění výchozí avatara pro uživatele, kteří mají zároveň aktivován Google+ profil. Nově tedy, pokud si profilový obrázek nezměníte, budete označeni počátečním písmenem vašeho jména v barevném kruhu.

monogram-01

Nová verze aplikace pro migraci dat z Microsoft Outlook

Aplikace pro migraci dat z Microsoft Outlook byla povýšena na verzi 4.0.24.0.

gammo-output

Co přináší nového?

  • Edice rychlých instalací (Click-To-Run) Outlook 2013 a 2016 jsou nyní podporovány
  • Podpora pro Windows 10
  • Přenesení emailu pomocí Gmail API
  • Odstraněny zastaralé možnosti příkazového řádku vztahující se k dvoustupňovému ověřování OAuth (–google_consumer_key i –google_consumer_secret)
  • Přidána podpora autentizace účtu služby, která umožňuje migraci jménem uživatele pomocí příkazového řádku –service_account_json_path. Více detailů zde.
  • Přidána možnost shromažďovat a vykazovat údaje o selhání.
Jaké chyby byly opraveny?
  • Migrace emailů je odolnější vůči omezení šířky pásma a výpadkům sítě či serverů díky zlepšeným nastavením opakování a exponenciálních backoff
  • Prázdné složky jsou převedeny jako štítek
  • Odstraněné položky (v koši) jsou správně přeneseny do koše Gmailu
  • Za chodu můžete bez potíží zrušit chod migrace
  • Opraveny některé drobné problémy s uživatelským rozhraním

Nové funkce pro správu domény v Admin SDK

V_st_i_ek

Admin SDK nyní obsahuje nové funkce pro správu domény. Tyto nové API umožní programově spravovat domény pro váš Google Apps účet podobně, jako je to nyní u uživatelů, skupin atd. Tyto funkce jsou samozřejmě také dostupné ve správě domén v Admin konzoli.

Změna primární domény

Zákaznické API dává možnost podnikovým vývojářům a administrátorům přehodit aktuální primární doménu na vybranou sekundární. Změna primární domény je v podstatě pro uživatele neškodná, ale i tak podléhá určitým omezením. Zákazníci, kteří tak chtějí přejmenovat svůj byznys pomocí nové domény, mohou následovat postup pro přejmenování uživatelů zde za použití API s názvem Uživatelé.

Přidání a odstranění domén či aliasů

Doménové API dovoluje vývojářům vytvořit nástroje pro administrátory, jejichž pomocí lze přidávat a odstraňovat domény podobně jako v Admin konzoli. Kromě toho API dovoluje přidávat aliasy pro jakékoliv domény, ať už primární či sekundární. Aliasy pro sekundární domény mohou být přidány pouze přes toto API.

Nová verze aplikace Google disk pro iOS přináší lepší možnosti editace a sdílení souborů

Nová verze aplikace pro iOS je již nějakou dobu k dispozici v App Storu.

Novinky zahrnují:

  • I v jiné aplikaci můžete nyní otevřít, editovat a uložit zpět soubor z Google disku.
  • Z aplikace iOS Fotky můžete rovnou zálohovat a sdílet fotografie přes Google disk.

1

Požádejte o přístup skrze aplikaci Google disk pro Android

V nové verzi aplikace Google disk pro Android můžete nově požádat o přístup k souborům, k nimž ještě přístup nemáte. Například vám někdo pošle odkaz na soubor v Google disku, ale pro vás přístup nebude aktivní. Nyní tedy jednoduše přímo z aplikace o přístup požádáte.

2

Spravujte více cloudových aplikací založených na SAML a OIDC pomocí jednotného přihlášení Google

Jelikož se stává z cloudu trend a stále více a více firem se ubírá cestou tohoto řešení, vzniká i nemálo aplikací, které chtějí firmy využívat. Jenže s množstvím různých aplikací roste i stupeň obtížnosti při správě podnikových přístupových údajů. Google však může nabídnout lék i pro tento problém pomocí jeho řešení Google přihlášení. Respektive se k dané aplikaci jednoduše přihlásíte pomocí vašeho účtu Google.

V rámci toho nyní posiluje podporu vašeho OpenID Connect (OIDC) Identity Provider, což může být použito s mnoha SaaS aplikacemi v Google Apps Marketplace a přidává podporu pro SAML 2.0 (Security Assertion Markup Language) pro více než 15 populárních SaaS poskytovatelů jako například Salesforce, Workday a Droppbox. Také bylo zjednodušeno pro administrátory přidání vlastního SAML a vlastní aplikační OIDC integrace.

Tyto novinky jistě výrazně snižují časovou náročnost správy několika cloudových aplikací.

SAML blog

Další informace:

Google představuje Roles API

Až dosud bylo možné spravovat role administrátorů jen pomocí Admin konzole. Nyní Google představuje Roles API, jehož pomocí vytvoří vývojáři vlastní nástroje pro správu povinností či práv administrátorů.

Více informací můžete pro začátek najít v Roles API documentaci.

Zvládněte toho více na cestách s novými funkcemi v Dokumentech, Tabulkách a Prezentacích Google

V posledních verzích Dokumentů, Tabulek a Prezentací Google pro Android se můžete těšit z následujících novinek:

Při prohlížení tabulek uvidíte více obsahu – Postačí se posunout v tabulce dolů nebo zvětšit dané místo a hlavička s panelem nástrojů se automaticky skryje. Tím tedy získáte náhled na větší prostor. Abyste panel a hlavičku vrátili zpět, postačí se posunout zpět nahoru nebo náhled oddálit.

Reading View 2 Reading View 1

Zobrazení existujících filtrů v tabulkách – Pokud na klasickém webu aplikujete v tabulce nějaké filtry, stejný pohled získáte i v mobilní aplikaci.
Více možností vkládání díky funkci Vložit jinak – Stejně jako na webu, je nyní tato funkce dostupná i v mobilní aplikaci. Umožňuje kopírovat obsah a vložit pouze příslušné hodnoty, formátování, vzorec, ověření dat nebo jen podmíněné formátování.

Paste Special 1 Paste Special 2

Vkládání odkazů v Prezentacích – Nyní můžete vložit odkaz přímo v mobilní aplikaci a stejně tak jej editovat.

Formátování textu na dolní nebo horní index v Dokumentech a Prezentacích – Formátovací paleta v těchto mobilních aplikacích byla rozšířena o možnost přidání horního a dolního indexu.

Super and Sub Scripts

Spravujte vaše firemní mobilní zařízení snadněji s Android 6.0 (Marshmallow)

Zakoupili jste svým zaměstnancům nový Android tablet nebo telefon? Pokud ano, tak vás jistě potěší update EMM řešení, jež vám dovolí přidat zařízení do firemní správy až po přihlášení uživatele do daného zařízení.

Tato novinka vyžaduje aktivaci následujícího nastavení v Admin konzoli (Správa zařízení  > Mobilní zařízení > Nastavení správy zařízení). Funguje se zařízeními mající Android 6.0 (Marshmallow).

Screenshot_20151001-131320 Screenshot_20151001-131655 (1) Screenshot_20151001-223855

Kromě výše uvedeného pro Android 6.0 (Marshmallow), byl menší update i u zařízeních běžících na Androidu 4.4 (KitKat) a 5.x (Lollipop). Týká se nutnosti ruční instalace aplikace Google Apps Device Policy. Nyní se nainstaluje a aktivuje automaticky bez nutnosti zásahu uživatele.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Bartál

Fanoušek Googlu, specialista na Google Apps

Komentáře

Michal Židlička

31. 3. 2016, 10:36

Google apps jsou skvělým pomocníkem v práci, hlavně je máte dostupné z notebooku i z telefonu nebo tabletu, takže můžete snadno pracovat na cestách. Doporučuju nastudovat všem: http://www.averma.cz/co-je-to-google-apps-for-work/ a google aplikace pořídit.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat