Microsoft Lumia 950 a 950 XL zahajují novou éru telefonů s Windows

Microsoft Lumia 950 a 950 XL zahajují novou éru telefonů s Windows
2015-10-06T20:08:41+02:00
• 6. 10. 2015
7

Po více než roce přichází top modely s mobilními Windows a pro Microsoft je to premiéra mezi špičkovými telefony. Od akvizice Nokie jsme se dosud dočkali pouze slabších telefonů či modelů ze střední třídy. S dnes představenými Lumiemi hodlá Microsoft zahájit novou éru, kde velkou roli hraje také rozhraní Continuum, které si v tomto článku taktéž podrobněji představíme.

microsoft_0206

Novinky jsou našlapané nejnovějšími technologiemi a v mnoha ohledech i po desítkách uniklých materiálů dovedou překvapit. Zmínit mohu například vylepšené chlazení, které u vybavenější Lumie 950 XL pomůže zkrotit nažhavený Snapdragon 810, jenž se proslavil především právě svými zahřívacími schopnostmi.

Lumia 950

První z dvojice nabídne 5,2″ displej s rozlišením WQHD (1440 x 2560 px), o výkon se dále postará šestijádrový Snapdragon 808 doplněný o 3 GB paměti RAM, takže není třeba se obávat o nedostatek výkonu při náročnější práci v systému nebo při hraní her. Vnitřní úložiště nabídne 32GB prostor, který lze dále rozšířit až o 2 TB pomocí paměťové karty, v praxi se však zatím nedostanete na více než 200 GB.

microsoft_0149

S přehříváním si ani zde hlavu lámat nemusíte, procesor je totiž chlazen speciální kapalinou pro odvod tepla. Lumie přitom nejsou prvními produkty, které toto podporují. Se stejnou formou chlazení jsme se setkali již u některých tabletů.

Za zmínku stojí také přítomnost dvou antén, mezi kterýmá dokáže telefon díky technologii adaptivních antén přepínat podle toho, jak ho zrovna držíte. Nemusíte se tím pádem obávat, že si rukou nešikovně zakryjete anténu a tím pádem zhoršíte příjem signálu.

microsoft_0152 microsoft_0164

Lumie byly do dnešního dne považovány za jedny z nejlépe fotografujících telefonů a ani u Lumie 950 tomu není jinak. Telefon disponuje PureView fotoaparátem s rozlišením 20 MPx. Vedle fotoaparátu se dále usídlila ještě trojitá přisvětlovací LED dioda, díky které budou fotky i při použití blesku stále podávat věrné barvy. Na přední straně nalezneme širokoúhlou kamerku s rozlišením 5 MPx. Potěšením byl pro nás taktéž návrat dedikovaného tlačítka fotoaparátu.

microsoft_0169

Premiéru u telefonů od Microsoftu zažívá také konektor USB-C, který kromě nabíjení dokáže komunikovat s adaptérem pro Continuum. Telefon bude v prodeji dostupný od listopadu za cenu $549, což je v přepočtu přibližně 13 200 korun bez DPH. Nakonec se tedy nekoná průšvih s přestřelenými cenami a nové Lumie budou podstatně levnější, než se předpokládalo.

Lumia 950 XL

Vybavenější a zároveň dražší je Lumia 950 XL, kde již z názvu dokážeme odvodit, že je oproti standardní verzi větší. Displej má 5,7″ a rozlišení je oproti Lumii 950 neměnné, tedy WQHD (1440 x 2560 px). Jedná se jak designem, tak i výbavou v podstatě o vylepšenou verzi Lumie 950. O něco lepší je zde procesor, osmijádrový Snapdragon 810, který opět disponuje kapalinným chlazením.

950-xl2-800x450

Paměť RAM má 3 GB a vnitřní úložiště nabídne 32 GB, opět lze rozšířit pomocí microSD teoreticky až o 2 TB. Nechybí ani rychlé nabíjení a baterie s kapacitou 3 300 mAh se na 50 % nabije za půl hodiny. Konektor je opět USB-C a rovněž k němu lze připojit Display Dock pro rozhraní Continuum.

microsoft_0210

Fotoaparát má 20 MPx, opět s technologií PureView. I zde nalezneme trojitý LED blesk a je navíc možné natáčet videa ve 4K. Samozřejmostí je u obou modelů podpora LTE. Do prodeje půjde Lumia 950 XL taktéž na podzim za cenu $649, v přepočtu to tedy dělá 15 600 korun bez DPH. Konečná cena by se měla pohybovat okolo 19 000 korun.

Continuum

Velkou novinkou a jedním z hlavních lákadel je u nových Lumií funkce Continuum, díky které lze z telefonu po připojení ke speciálnímu docku udělat téměř plnohodnotný počítač. Windows 10 Mobile používá univerzální aplikace, které se v praxi chovají jako responzivní webové stránky, mění tedy svou podobu v závislosti na rozlišení zobrazovacího zařízení.

microsoft_0181

Pokud tedy takovouto aplikaci používáte na telefonu, zobrazí se její mobilní verze, po připojení k docku se ovšem na monitoru aplikace „roztáhne“ do své počítačové podoby a vy tím pádem máte pocit, jako byste používali opravdový počítač. Continuum navíc běží nezávisle na telefonu jako takovém, lze tedy zároveň používat Continuum a jiné funkce či aplikace přímo na telefonu.

microsoft_0187

Zařízení, které umožní propojení telefonu s ostatními periferiemi se nazývá Microsoft Continuum Dock a nachází se na něm vstupní USB-C, do kterého zapojíte pomocí dodávaného kabelu svůj telefon. Na druhé straně nalezneme HDMI, DisplayPort a tři USB porty pro paměťová média. Klávesnice i myš se připojují přes Bluetooth.

microsoft_0189 microsoft_0196

Microsoft věří, že právě díky Continuum zahájí novou éru telefonů, přinese nový způsob práce s telefonem a naláká více zákazníků na svou stranu. Ještě je příliš brzy na to, abychom diskutovali o případné úspěšnosti nových modelů, já osobně však v Continuum vidím jistý potenciál a využití tato funkce nalezne zajisté v mnoha situacích. Předpokládá se také, že Display Dock bude součástí balení obou modelů, nebude tedy nutné dokupovat zvlášť několik dalších věcí jen proto, abyste si Continuum vyzkoušeli.

Zdroje: theverge.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

PavelKostal

7. 10. 2015, 7:29

Konečně Microsoft uvedl něco, v čem má konkurenční výhodu. Něco podobného jsem si naprogramoval pro můj telefon s Androidem, funguje mi Word, Excel, internet, a další aplikace stejně jako na normálním desktopu, stačí jen vložit telefon do dokyny nebo použít Chromecast a okamžitě máte desktop s Android telefonem. Kdo chce vidět, jak to funguje, tak si dejte najít video na Youtube „Revolutionary desktop“.

Lukáš Biel

7. 10. 2015, 9:31

Díval jsem se na to tvoje video. Pěkný, ale není mi moc jasný, v čem je přidaná hodnota té tvé aplikace. Vždyť prezentované na videu je standardní chování telefonu po připojení na větší displej + klávesky s myší

PavelKostal

7. 10. 2015, 15:22

Po standardním připojení se jen naklonuje obrazovka, což je nepoužitelné. Jenže v mém případě se vše přizpůsobí tak, aby člověk měl dojem, jako kdyby pracoval na standardním desktopu. Tedy změní se rozložení ikon v launcheru, změní se DPI (aplikace pak lépe vypadají na velkém monitoru), při psaní se neobjevuje klávesnice, ani žádné otravné hlášky. Aplikaci mají orientaci na šířku a plno dalších maličkostí. Jediný problém je, že lidé si myslí, že Android nelze použít jako desktopový operační systém, ale to není pravda, stačí jen chtít. A již teď existuje plno aplikací, které lze velmi dobře používat v desktopovém režimu, například Word, Excel, OneNote, K-9 email a jiné.

Peter Pokštefl

6. 10. 2015, 23:11

Pánové buďte opatrní před unáhleným rozhodnutím…. Nové telefony jsou po design stránce absolutní propadák… Měl jsem Nokii 1520, ale design špičkový, plasty skvěle zpracované, pevnost telefonu také… Nový Windows Mobile 10 je to samé co bylo bez aplikací. A ty software tlačítka, aby ušetřili pár centů, to musel vymyslet jenom úplný debil….. A Note 5 v Evropě nebude a ještě k tomu bez SD karty.. Není špatná Xperia Z5 Premium, ale klasika Sony rámečky jako kráva a software tlačítka, nicméně na Android je alespoň software, aby se chovali trošku inteligentněji… Nicméně všechny telefony 2015 stojí za starou belu…… Jdu koupit do zásoby =)) Note 4 za 12 000,-Kč, nejlepší telefon na současném trhu s nejmenšími kompromisy a na dnešní ceny prakticky zadarmo!!!

René Zavadil

6. 10. 2015, 21:50

Pokud Samsung neuvede Note5 pro Evropu pred moznosti koupit Lumii 950XL, tak davam papa robutkovi v mobilu

PavelKostal

7. 10. 2015, 15:24

Taky bych si koupil mobil s OS Windows, ale ten vzhled ikon je hrozný (vůbec to není estetické a přehledné) a aplikací je mizerně málo v porovnání s Androidem či iPhonem.

Pavel Kořítko

6. 10. 2015, 21:41

Konečně dobrej windows

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat