Microsoft zveřejnil nástroj pro portaci iOS aplikací na Windows

Microsoft zveřejnil nástroj pro portaci iOS aplikací na Windows
2015-08-07T10:10:55+02:00
• 7. 8. 2015

Na letošní vývojářské konferenci Build přišel Microsoft s něčím, co by mělo přispět k vyřešení problému s nedostatkem aplikací pro Windows. Redmondský softwarový gigant oznámil, že současné aplikace pro Android a iOS mohou bez problému běžet i na Windows 10.

Windows-Build-iOS-Android-Project-Islandwood-Astoria-Live

Nástroje, které by portaci umožnily, si však Microsoft schovával, což se s dnešním dnem zásadně mění. Společnost na síti GitHub zveřejnila zdrojový kód projektu Islandwood, který nese oficiální označení Windows Bridge for iOS a jak již bylo zmíněno – umožní snadnou portaci iOS aplikací na Windows.

Software vývojářům umožní vytvářet aplikace jak pro Windows 8.1, tak i pro nové Windows 10, počítá se také s přidáním podpory pro mobilní verzi nových Windows. První vydání, které bylo na GitHubu zveřejněno, je zatím v raném stádiu vývoje, jedná se o preview a Microsoft spoléhá na vývojáře, kteří se do spolupráce na projektu zapojí a pomohou zlepšit kód.

app_types

Širší vydání je v současné době naplánováno na podzim, současně s ním by měla vyjít i veřejná beta verze obdobného nástroje Windows Bridge for Android, ten je v současnosti taktéž ve fázi preview a je dostupný pouze na pozvánky, s tím že pozvaní lidé by měli přístup k programu dostat ke konci tohoto měsíce.

ios_android_win10_1-720x420

Oba programy jsou stvořeny za účelem snazší portace existujících aplikací pro Android a iOS na univerzální aplikace pro Windows. Zatímco nástroj pro Android je omezen pouze na portaci aplikací pro telefony, verze pro iOS umožní tvořit nejen mobilní aplikace, ale také aplikace pro počítače a tablety. Zatím je příliš brzy na to, abychom mohli s jistotou říci, zda se Microsoftu touto cestou podaří naplnit obchod novými aplikacemi. Každopádně je to velký krok kupředu a vývojářská komunita má nyní šanci rozhodnout o tom, jakým směrem se bude nový nástroj ubírat.

Zdroje: dev.windows.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat