Wi-Fi router – rychlá pomoc při nabíjení chytrých zařízení?

Wi-Fi router – rychlá pomoc při nabíjení chytrých zařízení?
2015-06-11T16:37:24+02:00
• 10. 6. 2015
1

Před více než měsícem jsme vás informovali o tom, že Nikola Labs chtějí nabíjet chytrá zařízení díky rádiovým signálům. Nyní se dozvídáme o projektu – od výzkumníků na univerzitě ve Washingtonu, kteří také přicházejí s bezdrátovým nabíjením, leč na odlišném principu. Hodlají totiž využívat k nabíjení chytrých zařízení Wi-Fi router. Avšak už teď jsou výsledky prvních testů pozitivní.

batterylife-ft

Pojďme se společně podívat na zoubek této novince, na které pracují výzkumníci na washingtonské univerzitě. Jak již bylo řečeno, k bezdrátovému nabíjení bude zapotřebí Wi-Fi router (Access Point, vysílač) a zařízení, jež má být nabíjeno (přijímač). Díky počtu kanálů (13), které v Evropě můžeme využít, se počítá se třemi pásmy, které se nepřekrývají (navzájem se neruší). Čímž budou moci uživatelé využít všechny možnosti routeru – obvykle je využíváno jedno pásmo, aby se signály z více vysílačů nerušily navzájem.

Co z toho tedy plyne pro uživatele jako takového? Jednoduše to, že budete moci být připojení k internetu přes Wi-Fi a zároveň si můžete nechat nabíjet své zařízení. Ještě ale zbývá jeden menší limit, ač je to zároveň velký krok vpřed. Nabíjení telefonu či tabletu bude možné skrze rádiové vlny, ale i zde je bohužel dálkový limit, ten činí 28 stop (~ 8,5 m) od vysílače.

Výzkumníci v šesti objektech sami vyzkoušeli, zda jsou jejich výpočty a teorie správné. Po prvních testech jde vše jako po másle – pro test byly použity routery Asus RT-AC68U. I když i zde se vyskytuje drobný problém, bez kterého se neobejdete. Váš přijímač musíte nejprve aktualizovat a přidat tak nový firmware.

Zatím je celý výzkum tzv. „v plenkách“, ale už teď se můžeme těšit, že v brzké budoucnosti budeme moci využít tu „ležící krabičku na internet“ opět k něčemu více než dříve.

Zdroje: ubergizmo.com, wired.com, wired.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Rostislav Pokorný

11. 6. 2015, 16:21

Když vezmu v potaz, že vysílač Ještěd má výkon 50kW a signál chytáme v miliwatech. I když u wifi je to na kratší vzdálenost nepřipadá mi to moc efektivní.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat