Vyšla preview verze Windows 10 pro telefony, zatím jen pro vybrané modely

Vyšla preview verze Windows 10 pro telefony, zatím jen pro vybrané modely
2015-02-13T18:17:59+02:00
• 13. 2. 2015

Po několika týdnech spekulací o funkcích, novinkách a datu vydání Windows 10 pro telefony se včera majitelé několika vybraných modelů konečně dočkali a mohou si vyzkoušet nový systém i na svém zařízení.

Díky programu Insider si může nové verze systému vyzkoušet se značným předstihem kdokoliv, kdo je členem tohoto programu, ať už na počítači nebo na telefonu. Předčasné vydání systémů se sebou ovšem nese určité rizika v podobě velmi pravděpodobné nefunkčnosti některých funkcí telefonu a předčasné nestabilní verze mohou telefon dokonce poškodit trvale. I přes přítomnost nástroje pro návrat k předchozí verzi systému se ovšem nedoporučuje instalovat preview na primární zařízení, které vám každý den slouží.

windows-10-for-phones-1-100568066-orig

V první vlně byl Windows 10 vydán pouze pro několik vybraných modelů, které jsou převážně z nižší třídy. Níže si můžete prohlédnout seznam dosud podporovaných zařízení.

  • Lumia 630
  • Lumia 635
  • Lumia 636
  • Lumia 638
  • Lumia 730
  • Lumia 830

Pokud jste majitelem některého z výše uvedených modelů a máte zájem si vyzkoušet Windows 10, jediné co potřebujete, je zaregistrovat se do programu Insider a stáhnout si speciální aplikaci, která nastaví telefon pro přijímání předběžných verzí systému. Odkaz s QR kódem pro stažení naleznete na konci článku.

Windows 10 pro telefony přináší uživatelům spoustu zajímavých novinek, mezi které patří například možnost nastavit si pozadí na celou plochu pod dlaždice (doposud bylo možné nastavit obrázek pouze na plochu dlaždic), více přepínačů v akčním centru, ve kterém je kromě tohoto prvku ještě několik novinek, a to mazání notifikací po jedné, což doposud nebylo možné a museli jste vymazat všechny notifikace od dané aplikace a dále možnost odpovídat na SMS a emaily přímo z akčního centra.

Dále nová verze přináší lepší funkčnost převodu řeči na text nebo třeba vylepšenou aplikace pro fotografie. Výrazného vylepšení se dočkalo také nastavení, které je nyní přehlednější a je řazeno do kategorií.

windows-10-for-phones-messages-100568067-orig windows-10-for-phones-quick-actions-100568068-orig

To ovšem není zdaleka vše a do budoucna budou nové funkce stále přibývat. V případě, že se rozhodnete stáhnout si do telefonu Windows 10, musíte počítat s občasnými záseky či úplnou nefunkčností některých funkcí telefonu. Pokud byste se po jeho instalaci rozhodli pro návrat zpět k Windows Phone 8.1, budete tak moci učinit pomocí funkce pro návrat k předchozí verzi systému.

[winphone]windows-insider/ed2b1421-6414-4544-bd8d-06d58ee402a5[/winphone]

Zdroj: pcworld.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat