Microsoft představil Windows 10 pro telefony

Microsoft představil Windows 10 pro telefony
2015-01-21T19:50:20+02:00
• 21. 1. 2015

Před malou chvílí přišel Microsoft s novinkami pro Windows 10 pro počítače a nyní se podíváme na to, na co jsme všichni tak dlouho čekali – představení novinek ve Windows 10 pro telefony.

První novinkou je úvodní obrazovka, která nabízí přepracovaný design a pár nových funkcí. Doposud šlo nastavit obrázek pouze na plochu dlaždic. Ve Windows 10 bude možné, podobně jako v počítačových Windows, nastavit obrázek na celou plochu pod dlaždice, které budou mírně průhledné.

microsoft-windows-10-live-verge-_0502 microsoft-windows-10-live-verge-_0508

Další velké změny přichází do notifikační lišty. Velkou novinkou je větší počet přepínačů na vrchu vytažené lišty. Zajímavou funkcí je synchronizace notifikací – pokud vám přijde notifikace na telefon, tablet i počítač, stačí ji přečíst na jednom ze zařízení a na těch ostatních se automaticky skryje a označí jako zobrazená.

Dočkali jsme se i možnosti rychlé odpovědi z notifikační lišty – pokud vám přijde SMS či email, lze na ně odpovědět přímo odsud a není potřeba přecházet do samotné aplikace. A pokud vám nevyhovuje výchozí umístění klávesnice, nezoufejte. Můžete ji jednoduše vzít a přesunout si ji kamkoliv jinam na obrazovku, aby se vám pohodlněji psalo.

microsoft-windows-10-live-verge-_0515 microsoft-windows-10-live-verge-_0519 microsoft-windows-10-live-verge-_0528 microsoft-windows-10-live-verge-_0530

Další funkcí je diktování zpráv. To není zcela nová funkce, ale byla v nové verzi systému zdokonalena. Pokud spěcháte a nemáte čas psát, jednoduše SMS či email nadiktujte. Zajímavostí je, že pokud třeba při tweetování nadiktujete „hashtag“, telefon napíše znak pro hashtag místo slova. Zajímavá je také integrace aplikace Skype do zpráv, to umožní posílat zprávy na Skype z toho samého místa jako SMS zprávy. Aplikace na zprávy byla mimochodem také přepracována. Zajímavé bude, pokud do budoucna Microsoft takto integruje i jiné aplikace, jako třeba WhatsApp či Facebook.

Microsoft se konečně zamyslel nad nepřehledností nastavení a uživatelům ho do nové verze systému zcela přepracoval. Je organizované do skupin, podobně jako na Androidu či iOS, a po rozkliknutí skupiny se zobrazí konkrétní možnosti nastavení pro danou skupinu. Nových funkcí se dočkaly i mapy, ve kterých je nyní integrovaná Cortana. Ta vám například pomůže rychleji vyhledat vaši polohu, navigovat na vámi určené místo a dokonce si dokáže zapamatovat místo, kde jste zaparkovali své auto. To vám například po dni stráveném v nákupním centru značně usnadní hledání vašeho vozu. Nové jsou i aplikace lidé, hudba, kalendář, či Outlook, které jsou nyní univerzální.

microsoft-windows-10-live-verge-_0524 microsoft-windows-10-live-verge-_0787

Další novinky budeme samozřejmě přinášet i nadále a po vydání preview verze systému se můžete těšit na zkušenosti s používáním nové verze mobilních Windows 10.

Zdroj: live.theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat