Motorola je připravena vyrábět googlí mobily s 8jádrovými SoC

Motorola je připravena vyrábět googlí mobily s 8jádrovými SoC
2013-07-24T08:11:47+02:00
• 24. 7. 2013

Včera k večeru jsme se dočkali tří nových smartphonů z dílny Motoroly, které jsou v současnosti k dostání u amerického operátora Verizon. O novinkách jsme informovali, aby naši čtenáři byli v obraze, byť si Motorolu Droid Ultra, Maxx a Mini nebudeme moci jen tak pořídit. V podstatě se objeví u několika nadšenců, kteří si je koupí v zahraničí. Ovšem máme zde dobré zprávy, které by mohly nasvědčovat tomu, že stará Motorola skončila a nyní přichází googlí Motorola.

new-motorola-logo

Všechny tři modely mají pocházet z plánů ještě před odkoupením společnosti Googlem, a jak mnozí vysoce postavení manažeři neustále opakovali, jedná se jen o dovršení plánů, které zde byly. To by ovšem znamenalo, že nyní přichází doba, kdy Google kompletně převezme Motorolu pod svá křídla i s přípravou nových smartphonů nebo jiných zařízení. První náznaky máme vidět u nové řady Droid.

Příkladem může být samotný foťák na zadní straně smartphonů. Jedná se o 10MPx senzor, u kterého se udává RGBC. Poslední písmeno C znamená s největší pravděpodobností „Clear“, což naznačuje lepší vlastnosti focení ve zhoršených podmínkách. Z posledních informací o Moto X se dá usuzovat, že zde bude možnost zachytit video se zvýšeným snímkováním, což následně umožní zpomalení videa – Slow Motion.

Screenshot_110

Další indície je v oblasti výkonu, jelikož se u všech modelů objevil stejný SoC (System on Chip). Je pojmenován jako Motorola 8X, ale nemusíte se hned rozčilovat, že se výrobce vydal cestou velkých specifikací. Jedná se o SoC, který je založen na dvoujádrovém Snapdragonu S4 Pro (zřejmě) od Qualcommu, ale nachází se zde více jader pro další operace. Dvě jsou určena pro CPU, která využijete při běžných operacích, a další čtyři patří samotné grafice. Páté jádro je určeno pro rozpoznávání řeči a šesté se bude starat o  „contextual computing“ (zřejmě porozumění jazyku/textu atd.). Jedná se o specifickou architekturu, která zatím ještě nebyla k vidění. Stojí za ní přímo Motorola, která se rozhodla pro marketingové označení 8X jako 8jádro. Tímto se může chlubit před konkurencí, ale zároveň uklidní znalejší veřejnost, která chce spíše optimalizaci.

Pokud nynější informace srovnáme se spekulacemi a výsledky z benchmarků Moto X, můžeme se domnívat, že tento model bude vybaven stejným SoC. Zřejmě proto byl identifikován jako MSM8960DT, kde nám nesedělo poslední písmeno. Google možná takto dává nepřímo vědět, jakým směrem se chce ubírat v budoucnosti s mobily. Atypická architektura SoC je zaměřena na porozumění řeči, což dokazuje zřejmě i uniklé video operátora Rogers.

Můžeme jen spekulovat, že právě díky tomuto vyčlenění speciálních jader nedochází k přehnané spotřebě energie a vše je prováděno s přirozenou rychlostí.

Screenshot_112

V tuto chvíli očekáváme Moto X, který by měl ve své podstatě znamenat přelom a novou dobu u výrobce Motorola. I samotné investice do marketingu kvůli jednomu modelu mohou nasvědčovat, že nový mobil nebude určen jen pro americký trh. Možná jsme svědky znovuzrození nejstaršího výrobce mobilů na světě.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat