Samsung pracuje na 5G síti – nahradí LTE

Samsung pracuje na 5G síti – nahradí LTE
2013-05-13T08:20:30+02:00
• 13. 5. 2013

Dlouho jsme čekali na kompletní pokrytí České republiky 3G mobilními sítěmi, ale jak již víme, výstavba se zastavila. V tuto chvíli se připravuje již druhá aukce o volné kmitočty, která by mohla přinést LTE sítě. Prozatím nemůžeme odhadovat, za jak dlouho budeme moci běžně využívat rychlé připojení k internetu na našich smartphonech a tabletech. Sice se do několika let dočkáme většího pokrytí, ale při dokončení LTE sítě se může ve světě rozšiřovat její náhrada, která má zatím zkratku 5G.

5G_Mobile_Radio.jpg

V tuto chvíli se Samsung pochlubil, že již má základní technologii pro 5G sítě. Prozatím je celý vývoj na začátku dlouhé cesty a předpokládá se, že by se tato síť mohla poprvé objevit v ostrém nasazení až v roce 2020. To znamená, že ještě 7 let se bude ve světě rozšiřovat současná novinka LTE, která ještě nebyla zcela využita a má dostatečné rezervy.

Ovšem je zde jednoduché srovnání mezi rychlostmi. Čtvrtá generace LTE nabízí 75 Mbps, ale 5G síť by měla zvládnout až 10 Gbps. V tuto chvíli mělo dojít i k prvnímu testu, kde byla naměřena rychlost 1 Gbps. Zatím není jasné, jestli se nějaká země dočká nové generace sítě již v roce 2020, jelikož bude potřeba vybudovat novou infrastrukturu. Současná nemusí stačit a navíc je zde potřeba vystavět nové vysílače, jelikož se nejedná o kompatibilní technologii s LTE.

Samsung samozřejmě není na celou novou technologii sám a do vývoje se zapojila Evropská unie společně s Čínou. Slibují si od 5G sítí lepší spojení a vytvoření jednotného standardu. Pokud se podíváme na stav LTE, na světě je několik variant. Kvůli tomu smartphony musí být lépe připraveny a takřka předimenzovány, aby zvládly větší množství verzí sítě LTE. Zatím tedy můžeme počkat, jak se bude dařit ve vývoji, ale první výsledky budeme moci sledovat až po roce 2020.

Zdroje: english.yonhapnews.co.kr, vr-zone.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat