Nové Google Mapy

Nové Google Mapy
2013-05-15T21:14:43+02:00
• 15. 5. 2013

Google právě na konferenci Google I/O představil novou verzi svých webových map a také ukázal nadcházející verzi map pro mobilní platformy. Obě přináší přepracovaný vzhled inspirovaný ostatními službami ve stylu designu Google Now a také pár nových funkcí.

Nejdříve nám Google ukázal novou generaci map pro mobilní platformy. Ta bude dostupná toto léto pro Android a iOS. Hlavní novinkou je přepracovaný design po vzoru iOS verze. Nově můžete do vyhledávacího políčko napsat například „pizza“ a mapy vám najdou všechny pizérie v dané oblasti. Zároveň vám doporučí podniky, které navštívili vaši přátelé. U podniků je zaveden nový hodnotící systém a také jejich možnost nabízet nové produkty. Vylepšena byla také navigace, která nyní umí zobrazovat nehody v reálném čase a nabídnout vám rychlejší trasu, pokud je k dispozici. V této verzi byly dále integrovány mapy různých obchodních center. Poslední novinkou v mobilních mapách je takzvaný „explore mode“. Díky němu můžete ve vámi navštíveném městě začít objevovat nové místa – restaurace, kina, památky a mnoho dalších zajímavých míst doporučených na základě jejich recenzí.

m8_n

U webových map je nově mapa roztáhlá na celou obrazovku a informace včetně vyhledávacáho políčka překrývají mapu. A nezůstalo vše jen u kosmetických změn, nová verze obsahuje pár nových funkcí a nově podporuje Google Earth bez potřeby instalace pluginu. To obstarává technologie WebGL. Po vzoru mobilních verzí můžete vyhledat například „sushi“ a ihned uvidíte na mapě doporučené restaurace. Mapy vám doporučují místa na základě těch, které se vám již líbí a také oblíbených míst vašich přátel. Další novinkou je, jak to samotný Google nazval, „Street view v restaturacích“. Díky tomu si můžete prohlédnout restauraci ještě než jí navštívíte. S tím souvisí další nová funkce – možnost nahrát vaše fotky z daného místa přímo do map a tak tvořit street view od uživatelů. Dále bylo vylepšeno plánování tras přes městskou hromadnou dopravu. Nově také při úplném oddálení až na pohled na celou planetu uvidíte srážky v reálném čase. Nové mapy budou dostupné již dnes.

googleio2013-0285

googleio2013-0279

Google zároveň představil novou verzi svého Location API pro svůj operační systém Android. Nová verze přináší tři zásadní novinky – Fused Location Provider, Geofancing a Activy Recognition. Nová verze API bude pro vývojáře dostupná již dnes. Pojďme si rozebrat jednotlivé funkce. První s názvem Fused Location Provider poskytuje rychlejší a přesnější umístění na základě polohy vysílačů sítí operátorů, WiFi a samozřejmě GPS. K dispozici je také úsporný režim, který spotřebuje méně než 1 procento baterie za hodinu. Druhá novinka s názvem GeoFancing přináší vývojářům možnost definovat virtuální oblasti kolem určitého místa, kde aplikace spustí určitou událost. Poslední novou funkcí je Activity Recognition, ta dokáže sledovat vaší fyzickou aktivitu bez zapnuté GPS. Vaši aktivitu zaznamenává pomocí akcelerometru a zároveň dokáže přijít na to, zda jdete pěšky, jedete na kole či jedete autem.

googleio2013-0049

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat