Google – nová strategie k patentům spojených s open-source

Google – nová strategie k patentům spojených s open-source
2013-03-29T12:33:46+02:00
• 29. 3. 2013

Myšlenky o stávajících patentových systémem nebyly rozhodně špatné, ale poslední dobou v něm začíná trochu vrzat, a to obzvláště ve státech jako USA. Větší a větší skupiny lidí začínají přicházet na to, že je třeba něco změnit. Že tuhle skupinu už nějakou dobu vede Google, není překvapující, ale do dnešního dne nepodnikla žádná z větších společností nějaký razantnější krok, to Google rozhodl změnit svým novým slibem.

partner-google

Nekonečné soudní spory, hromadné patentování a neustále hrozící nebezpečí od patentových trollů, to jsou všechno známky toho, že přestává být stávající systém ideální. Pro velké společnosti to ještě není většinou takový problém, přece jen mají nějaký kapitál a mimosoudní vyjednání je také nejrychlejším způsobem řešení podobných problémů. Situace je mnohem horší pro menší startupy či vývojářská studia, která tak lehce mohou uvíznout ve spárech dravé společnosti, v jejichž kancelářích třeba ani nikdo nepracuje. Google již od začátku vedl takový menší “odboj” proti patentovým systémům a pomocí lobbingu se již mnohokrát, zatím neúspěšně, snažil prosadit změnu.

Nejnovější taktika Google je trochu jiná a dokládá tak nový post na Google Open Source Blogu, který se zabývá problematikou patentů a jejich spojení s open source myšlenkami. Podle tohoto postu se Google zavazuje k tomu, že nebude využívat patenty spojené s open source technologiemi k útokům na jiné entity, ať už společnosti nebo jen osamělé vývojáře. Dále také Google doufá v rozšíření podobných agend v celém spektru IT průmyslu.

Otázkou je to, jak podobné pózy Google vydrží, kredibilita slibu, ať již oficiálního, je mizivá a i ve slibu samotném jsou zabudována zadní vrátka, podle kterých by mohl Google zrušit slib při napadení. Slib se navíc nijak nevztahuje na standardní patentové spory, ve kterých se podle útočníka jednalo o porušení patentu v proprietální technologii. I tak je ale hezké, že se různé open source komunity a společnosti využívající patenty spojené s technologiemi pod open source nemusí v dohledné době bát útoku  internetového obra.

Zdroj: google-opensource.blogspot.co.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Plachý

Blázen do mobilního života, Androidu, Google a HTC. Fanatický anti-fanatik marně se snažící o rozšíření objektivity. Na Dotekománii si od něj většinou počtete o Androidu, soudech, patentech a hrách. Také jej můžete nalézt na FI Masarykovy Univerzity, kde svadí nekonečný boj o vývojářskou budoucnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat