Nexus 7: malý rychlík od Googlu recenze

Nexus 7: malý rychlík od Googlu [recenze]
2012-08-05T11:17:25+02:00
• 5. 8. 2012
28

Na Dotekománii jsme byli velmi zvědaví na poslední mobilní zařízení z ředy Nexus. Byli jsme tak moc zvědaví, že jsme si Nexus 7 předobjednali z Anglie. Jaký je? Vyplatí se? Čím zaujal a čím zklamal?

Nexus 7 je malý, lehký tablet, který se vám vejde i do kapsy. Najdete v něm Tegru, Jelly Bean, HD displej, NFC, GPS… Jednoduše řečeno, je nabitý technologiemi. Přesto si v Americe drží cenu pod $200. Kde je háček?

Ve výkonu, zobrazení či bezdrátové komunikaci s okolím žádný není. Dostáváte nadupané zařízení se skvělou výdrží. Co by vám chybět mohlo, je slot na paměťovou kartu, HDMI výstup, notifikační dioda nebo vibrace. O posledních dvou položkách jsem se dohadoval s Petrem Plachým, který tvrdil, že chybět budou. Já tvrdil, že reálně jsou k ničemu. Upřímně? Chybí mi. Tablet teď doma a v práci používám místo mobilu na kontrolu mailů, zpráv na Google Talku, notifikací na Google+… Všechny tyto činnosti mají jedno společné – jsou reakcí na nějakou událost. Jenže bez vibrací či notifikační diody se o události nedozvíte. Takže po týdenním používání říkám: „Ano, dioda a vibrace chybí.“

Co mi ale nechybí vůbec, je zadní fotoaparát. Tabletem bych stejně nefotil a, jak zmiňuji ve videu, alespoň se nebojím, že si odřu sklíčko foťáku. Zatím mi také nechybí HDMI výstup. Ten by se hodil na hry a sledování filmů. Ke sledování filmů může takto posloužit notebook a, jak se znám, kvůli hrám bych stejně tablet k televizi nepřipojoval.

Co mě skutečně nadchlo, jsou displej a GPS. Jsem zvyklý na HD displej z Galaxy Nexu. Tam je hustota bodů ještě o něco vyšší. Displej na Nexus 7 mě ale baví mnohem víc. Zvláštní obrat, že? Baví mě se na něj dívat. Je větší, má perfektní pozorovací úhly, je na něj skvěle vidět i venku a má velmi jemné barvy (znáte to – IPS vs. AMOLED).

Proč mě na tabletu nadchlo GPS? Velmi rychle se chytí, díky velkému displeji je vidět velký kus mapy a s offline mapami od Googlu je používání prostě zábava. Navíc se chytne i v budově (paneláku). To prý ale zvládá kdejaké zařízení. Já jsem zatím žádné osobně nepotkal.

Jak vás mám teď navnadit na své video. Inu, nevím, vše podstatné bylo řečeno, pokud to ale chcete slyšet „naživo“, koukněte. V hlavní roli samozřejmě Nexus 7.

Mimochodem tenhle článek jsem napsal na Nexu (7) cestou z práce autobusem. Žádná externí klávesnice, jen kolena jako podložka (kdo mě sledujete na G+, viděli jste, jak to vypadá). Musím říct, že jsem z tabletu nadšený, a to jsem měl doma iPad 3, Galaxy Taby 7.0 Plus a 7.7 a Lenovo Thinkpad. S žádným jsem nebyl tak spokojen jako se zařízením Nexus 7. Přesto zvažuji výměnu.

Dle vyjádření Asusu přijde Nexus 7 s 3G modulem. To bude teprve parádička… Hned jak vyjde, jdu do něj.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Václav Pavlín

Neuvěřitelně komunikativní ajťák, který od mala smolí všelijaké texty. Začalo to vlastními stránkami, po kterých následoval blog. Relativně nedávno se objevila síť Google+, kde ho teď většinu času zastihnete, jak sdílí zajímavé příspěvky nebo píše o komunikaci. Aktuálně si k tomu přibral ještě korektury a psaní článků pro Dotekománii.

Komentáře

Jiří Čapek

14. 5. 2013, 20:29

Mohli byste natočit video o tom jak volat přes nexus 7 s 3G. Předem děkuji.

007uživatel

25. 8. 2012, 16:16

SD karta , foťáček a 3G modul ….. až pak tu budeme mluvit o plnohodnotném tabletu …za plnohodnotnou cenu ;)

Václav Pavlín

22. 8. 2012, 12:21

25: Tablet bez GSM se lokalizuje podle BTSek? To slyším poprve:)

Nemám tušení, proč se všichni snažíte zpochybňovat, že se tablet chytil v budově. Vyzkoušel jsem to i s aplikací GPS Test, která ukazuje i počet satelitů. A Nexus samozřejmě není jediné zařízení, které se chytí v budově. Je ale první, se kterým jsem se osobně setkal.

ad 23:
Nezapomínáte, že přístroj se lokalizuje ještě podle a-gps resp. podle GSM btsek?

Navíc co se pamatuji, tak mají tendenci se lokalizovat se v (resp. kolem) posledním místě, kde byla poloha fixnutá přes GPS, resp. v nejbližším místě, které máte dané jako oblíbené a pak nečekat na GPS signál, podle kterého to případně později upraví.

Recenze pekna.. Ale u obou her jsem videl vcelku dost zaskubu, ktere na ipadu 3gen nevidam. Ale to je mozna take akceleraci tech jader a snad to nekazi zazitek. Chtel bych ho sehnat otci na sezeni u TV, takze uz se nemohu dockat az se zacne prodavat.

Václav Pavlín

12. 8. 2012, 13:27

22: chlapče (ať udržím styl oslovení), proč by se GPS nemohlo v domě chytit? Pokud máš nějaký podložený důkaz toho, že to nejde, rád si ho přečtu.

Vzhledem k tomu, že GPS nepoužívá kameru, nepotřebuje výhled;) Budovy (zdi) samozřejmě GPS signál tlumí, ale pokud máš dostatečně citlivý přijímač, můžeš signál chytit i v budově.

Říkal jsem to i ve videu – wifi bylo při testu GPS vypnuté, takže se pomocí ní mohl tablet těžko lokalizovat.

„Navíc se chytne i v budově (paneláku)“ – hochu, nechcu se hádat, ale vím naprosto jistě, že se GPS v domě chytit nemůže. Tak jako to neumí satelitní telefon. Prostě potřebuje výhled na oblohu. To že se ti „GPS“ chytla doma, bylo nejspíš díky lokalizaci pomocí bezdrátových sítí(wi-fi).

Grof Drblina

11. 8. 2012, 18:45

Kde to muzu koupit nebo objednat? Oplati jse to objednat z asus.cz?

Ty hry teda neběží tak plynule jak bych od tegry čekal… to trošku přehnali s detaily, které už nezvládá…

Václav Pavlín

10. 8. 2012, 20:34

risa2000: Ani odlepující se, ani vrzající. Konstrukčně mě Nexus skutečně velmi mile překvapil. A doufám, že ještě dlouho bude:)

Na webu jsem četl hodně ohlasů upozorňující na odlepující se a vrzající displej a zůstávající duchy.
Objevilo se něco při recenzi?

No ja som to pozeral na anglickom ebay, takze uz by som ziadnu dan ani clo neplatil. No ceny tych americkych verzii boli nizsie, som myslel, ze nejaky rozdiel tam bude, napr. jazyk OS, pripadna zaruka alebo tak… Teraz myslim porovnanie americka vs. britska verzia.

Rozdil neni zadny. Rozdil je jen v tom, ze v americe jsou bud 8gb nebo 16gb verze. Kdezto u nas bude v prodeji jen ta 16gb verze. Rozdil v cene je dan zemi uz dlouho tomu je ,ze 200$ =200€ proto je to u nas drazsi a navic amici neplati dan. Nicmene pokud se ta cena nezmeni tak i za cenu 6400 s dph je to hodne fajn. Sam uz mam tyden predobjednano.

Este by ma zaujimalo aky je rozdiel mezi us verziou a nasou verziou, na ebay su tie us verzie lacnejsi, dakujem za odpoved.

Super dakujem za odpoved :)

Na kazdem androidu si muzes vsechny widgety smazat a dat si tam jen ikony jako u iPadu. Upravit si obrazovky muzes jak jen budes chtit.

Dobry den, daju sa hlavne obrazovky spravit tak aby tam neboli ziadne widgety, ale len ikony aplikacii. Ide mi o nastavenie nieco tak ako to ma ipad. Dakujem.

Dobrý den, děkuji za zdařilou videorecenzi. Koupi tohoto zařízení velmi zvažuji, absence vibrací je ale pro mě velmi nepříjemná… Oželím paměťovou kartu, většinu dne jsem na wi-fi a i mobilní FUP mám na české poměry velmi obstojný, takže se to dá, zvlášť pokud bude 3g verze, vyřešit nějakým cloudem a pokud by časem šla připojit i flash… Diodu vůbec neřeším. Ovšem vibrace jsou pro mě při oznamování událostí, hraní některých her i jako hmatová odezva při psaní textů těžko nahraditelné. Škoda, velká škoda.

Přemysl Vaculík

VIP 10. 8. 2012, 11:50

Dazix: Musíte mít nejméně nějakého dobrého známého v UK.

oprava: k mému „údivu“ :-) Tenhle překlep se mi teda hodně povedl, navíc v tom kontextu :-D

Mám Nokii Lumii 710 a ta se chytne v budově. Když jsem si hrál s novým přístrojem (mám ji asi 3 týdny), tak jsem jen tak ze srandy zkusil otevřít mapy a k mému údovi se poloha chytla nachlup přesně i v budově (a že ta naše je pořádně bytelná, 100 let starý dům, cihlák, tlusté zdi) a navíc během sekundy! Dle zkušeností z předchozích zařízení by mě ani nenapadlo, že je tohle možné. A jak tak koukám, tak takových zařízení už je více:-) paráda :)

Dobrý den, mohu se zeptat, jakým způsobem se Vám povedlo tablet před objednat z Anglie?

Velice pěkná recenze!! chválím autora, žádné zbytečné kecání a opravdu bylo řečeno vše důležité. Díky

carlooser: V zari ma byt u nas Wifi verze. Nebo mate info o 3G verzi? Abych rekl pravdu, nikde jsem na zahranicnich forech info o pripravovane 3G verzi neobjevil proto mi tato zprava prijde podezrela. Ale moc bych si pral, aby to byla pravda :)

Václav Pavlín

10. 8. 2012, 10:02

1: Karta by se hodila, ale není pro mě nutností (v Galaxy Nexu ji také nemám a nijak mi nechybí). 3g tablet právě k tomu, abych nemusel dělat WiFi hotspot z mobilu a vybíjet tak dvě zařízení. a také kvůli pohodlí:)

2: Termín představení bohužel nevím. Zmiňovali se jen o tom, že by to mělo být do konce roku. Přesný termín jsem nezaznamenal.

3: V září se začne prodávát Nexus 7 u nás. Pochybuji, že by zároveň představili 3g variantu.

Schimanski: Někdy v září, pokud se dobře pamatuji na poslední informaci.

3G fakt? No to paradni zprava. Vaclave, vite od Asusu aspon priblizny termin predstaveni? Tohle muze zmenit moje rozhodovani o koupi.

anywherehome

10. 8. 2012, 6:56

copak 3g, ale co třeba microSD?? sám mám 3g tablet, ale na co? Wifi si udělám z mobilu

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat