Windows Phone z pohledu dlouholetého uživatele iOS

Windows Phone z pohledu dlouholetého uživatele iOS
2013-08-13T10:49:46+02:00
• 13. 8. 2013

Téměř před dvěma měsíci jsem se rozhodl přejít na operační systém Windows Phone 8 z iOS. Tedy konkrétně ze starého iPhonu 4, který svou rychlostí již nedostačoval, na HTC 8X. To mě zaujalo hlavně svým povedeným designem. Windows Phone mě lákal svou rychlostí, a jelikož už má za sebou také pár let vývoje, zkusil jsem to.

windows-phone-8-logo

ioswp

Se samotným systémem nemám větší problémy. Zpočátku mi připadal trochu nepřehledný, přeci jen je veškerý obsah naházen na dlaždice na titulní obrazovce, ale časem jsem si zvykl a dlaždičky pěkně vyladil. Co se týče samotného používání, systém mě překvapil perfektní rychlostí a stabilitou. Docela mě překvapilo, když máte spuštěnou svoji hudbu, tak se vás při spuštění hry systém zeptá, zda má pokračovat v přehrávání vaší hudby. Sice detail, ale potěší. Co mě však doteď irituje, je jedna společná hlasitost pro vyzvánění a média a také tlačítko pro vyhledávání na Bingu (který je nepoužitelný). Docela mi i chybí možnost zobrazit procenta u baterky a i plnohodnotné notifikační centrum by se hodilo. Kdybych měl být ještě více kritický,  ještě mě dost irituje nemožnost posílat fotky přes mail v plném rozlišení a také řešení doručenek.

wp_ss_20130812_0012 wp_ss_20130812_0005 wp_ss_20130812_0018

Potěšila mě však synchronizace s integrovaným Facebookem, Google Kalendářem a Xbox účtem, ta funguje skvěle. Internet Explorer je rychlý a pracuje se s ním také dobře. Nedávno vydaná aktualizace přinesla FM rádio, které já osobně docela postrádal. Celkově mě systém Windows Phone 8 zaujal a k mému HTC 8X pěkně ladí a tvoří dohromady povedenou kombinaci. Tedy do té doby, než zamíříte na Windows Phone Store.

Aplikace, kde jste?

Ve Windows Phone Store je sice více než 160 000 aplikací a her, ve skutečnosti to však příliš nepocítíte. Zhruba polovinu aplikací, jež jsem časem zjistil, že mi chybí, jsem nenašel a jejich alternativy buď nejsou nebo jsou špatné a nepoužitelné. Pokud budu konkrétní, nejvíce mi chybí Google+ klient, všechny jeho neoficiální aplikace zobrazují pouze mobilní web Google+. Ten je k ničemu, obrázek přes něj nenahrajete a na Hangouts rovnou zapomeňte. Jelikož mám spoustu služeb právě v ekosystému Googlu, který s iOS funguje naprosto bez problémů, dost postrádám Google Drive klienta. Je sice opravdu hezké, že má WP integrovaný Office, ale k čemu mi jsou, když do nich nedostanu svoje dokumenty? Nenašel jsem žádnou funkční alternativu.

Applause-adds-Windows-Phone-apps

Kvalitní YouTube aplikaci také postrádám, oficiální pouze odkáže na mobilní web v prohlížeči. Dále mi chybí Facebook Pages Manager, Google Mapy, oficiální Instagram (používám Instance, ale není to to pravé UX), na Jízdní řády existuje jen jedna placená aplikace, ČSFD, Any.do, Můj T-mobile, VLC a také mnoho mých oblíbených her. Abych systému v tomto jen nekřivdil, existují oficiální klienti pro pár aplikací, jmenovitě Skype, Facebook, Evernote, Twitter a Foursquare, ty fungují skvěle, bohužel se i u některých z těchto vyskytuje následující detail.

wp_ss_20130812_0008 wp_ss_20130812_0019 wp_ss_20130812_0010

Mé HTC má rozlišení 1280×720 s poměrem stran 16:9, což je problém, protože většina aplikací je optimalizována na poměr 15:9 – rozlišení 800×480 a 1280×768, které měly WP7 a mají i všechny Lumie s WP8. Takže ve spoustě aplikací máte nahoře černý proužek.

Vzhled

Co se vzhledu týče, je to něco úplně jiného než současné kýčovité iOS 6. Windows Phone si zakládají na jednoduchosti, prostý bílý text na černém pozadí je naprosto běžnou záležitostí a mně se to celkem líbí. To je ale věc vkusu. Zhruba polovina mých přátel měla názor zcela opačný a dlaždice se jim opravdu dost nelíbí, a ačkoli systém nikdy nevyzkoušeli, vzhled je odpudil natolik, že o to ani nestojí.

wp_ss_20130812_0020 wp_ss_20130812_0004 wp_ss_20130812_0013

Závěr

Moje dojmy z téměř dvouměsíčního používání Windows Phone 8 jsou rozpačité. Na jednu stranu se mi samotný systém líbí, funguje perfektně až na pár zbytečných chyb, jako je třeba  společná hlasitost. Bohužel chybí aplikace a dobrý ekosystém tvoří ne kvantita, ale jejich kvalita. Ovšem zde není ani jedno a jednoznačně největší mínus z mé strany je totální ignorace ze strany Googlu, který o tento systém nejeví vůbec zájem a pomalu bojuje proti němu (viz aféra s YouTube aplikací). Mě osobně to mrzí, protože telefon s tímto systémem sem zakoupil a k telefonu nemám výhrady, jedná se o velmi povedený kousek. Se systémem vytváří skvělou kombinaci, ale to nestačí. Abych to shrnul, Windows Phone jsou rychlý spolehlivý systém pro nenáročné uživatele, kterému však chybí aplikace a dojem kazí i zbytečné chyby.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat