MediaTek ve 4. čtvrtletí 2023 předstihl Qualcomm

MediaTek ve 4. čtvrtletí 2023 předstihl Qualcomm
2024-03-12T15:00:17+02:00
• 12. 3. 2024

Zdroj: TechGoing (se souhlasem)

Společnost Qualcomm je známá jako jedna z předních firem v oblasti mobilních čipových sad, ale nedávno se dostala do pozadí, když ji ve čtvrtém čtvrtletí 2023 předčila společnost MediaTek.

MediaTek zaznamenal na konci roku 2023 úspěch

Podle posledních údajů společnosti Canalys bylo ve čtvrtém čtvrtletí 2023 prodáno celkem 117 milionů čipových sad. MediaTek obsadil první příčku, zatímco Qualcomm se umístil až na třetím místě s prodejem 69 milionů čipových sad a Apple dosáhl dosáhl na druhé místo s prodejem 78 milionů čipů. Největší nárůst si tak připsal právě MediaTek, a to o 21 %, což je významné zlepšení v porovnání s Qualcommem, který zaznamenal pouze 1% nárůst, a Applu, který dosáhl 7% nárůstu.

GH4jAGobYAAtYKX 1200x1500x

Zdroj: X

Tento úspěch MediaTeku je pozoruhodný zejména s ohledem na to, že v minulosti byla tato společnost spíše spojována s nižší střední třídou čipových sad. Analytici z Canalys odhalili, že největším zákazníkem společnosti MediaTek je ve skutečnosti Samsung, který představuje 22 % podíl, zatímco Qualcomm, který také spolupracuje se Samsungem, má pouze 21% podíl.

Růst popularity MediaTeku je podpořen řadou čipových sad Dimensity, z nichž řada Dimensity 9000 zaznamenala značný úspěch díky svému výkonu. Zveřejněné specifikace modelu Dimensity 9400 naznačují, že by mohl konkurovat nejlepším řešením, které nabízí právě Qualcomm.

Tato situace naznačuje, že Qualcomm stojí před velikou výzvou, pokud jde o udržení své pozice na trhu. I když to pro společnost není katastrofou, je překvapivé, že byla společnost MediaTekem předčena. Její vzestup ukazuje na rostoucí konkurenci v oblasti čipových sad a na stále větší důležitost, kterou získává MediaTek na trhu mobilních zařízení.

Zdroj: phandroid.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat