Jak obnovit data z poškozeného disku? komerční článek

Jak obnovit data z poškozeného disku? [komerční článek]
2024-02-07T17:00:16+02:00
• 7. 2. 2024

Zdroj: Datahelp

V dnešním digitálním světě jsou pro nás data neocenitelná, a tak ztráta důležitých souborů z disku může být velmi frustrující. Pokud k takové situaci dojde, je důležité zachovat chladnou hlavu. 

Příčiny poškození disku

  1. HW závady

Když přestane fungovat disk, v prvé řadě je nutné zjistit, co chybu způsobilo. Mezi nejčastější příčiny hardwarových závad patří:

  • Mechanické poškození – pády, nárazy, teplotní extrémy, poškození vodou či ohněm, opotřebení provozem
  • Elektronické poškození – přepětí nebo výpadky proudu 

Pozor! V těchto dvou případech je zcela zásadní neprodleně přestat disk používat. Je-li disk součástí počítače či notebooku, zařízení vypněte a s poškozeným médiem jej více nepoužívejte. Předejdete tak případnému dalšímu zhoršení fyzického stavu média, poškození dat či jejich přepisu (v nejhorším případě muže dojít i k jejich nevratnému zničení).

Je důležité si uvědomit jednu zásadní věc. Mechanické nebo elektronické poškození disku nelze vyřešit žádným programem na záchranu dat. Nejprve je totiž nutné odstranit fyzický problém a až následně přichází na řadu obnova dat.

  1. Nejčastější SW závady

Disk sice funguje, ale nelze přistupovat k uloženým datům. Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Smazání dat – nechtěné či úmyslné
  • Přepis dat – chybné operace uživatele, chyby při aktualizaci firmware, chyby při zálohování dat apod.
  • Poškození souborového systému – při neočekávaném vypnutí, přerušení během procesu zápisu (např. odejmutím média před dokončením operace), chyby v operačním systému nebo v jiném software, při připojení disku k jinému zařízení (např. televizi)
  • Zformátování disku – nechtěné či úmyslné
  • Virové útoky – malware a ransomware mohou data poškodit nebo zašifrovat

Jestliže vám na uložených souborech záleží, nepokoušejte se data zachránit sami. Vyhledejte raději profesionální firmu specializující se na záchranu a obnovu dat. 

Diagnostika poškozeného disku

Pokud na disku dojde k závadě a data nemáte zálohována na jiném místě, prvním krokem k obnově dat je diagnostika. Existují různé diagnostické postupy a nástroje, které mohou identifikovat, zda je disk poškozen fyzicky, nebo se jedná o softwarovou chybu.

  1. Poslech: Pokud slyšíte neobvyklé zvuky, jako je cvakání nebo skřípání, bude se s největší pravděpodobností jednat o mechanickou závadu.
  2. Diagnostické nástroje OS: V operačním systému najdete nástroje určené ke kontrole disku („chkdsk“ ve Windows, „Disk Utility“ v macOS, „fsck“ v Linuxu), jež mohou identifikovat chyby na disku a pokusit se je opravit. 
  3. Software třetích stran: Existují specializované nástroje pro diagnostiku disku, jako jsou HD Tune, CrystalDiskInfo, Speedfan, Hard Drive Inspector. Programy vám poskytnou podrobnější informace o stavu disku a jsou schopné detekovat i potenciální problémy.

Pozor! Uvedené nástroje nefungují vždy na 100 % a jejich použití může disku ještě více uškodit. Aplikace mohou v některých případech způsobit i nevratný přepis souborů.

Specializovaný software na obnovu dat

Pokud jste si omylem smazali data, nebo došlo k jejich poškození chybou softwaru, můžete zkusit obnovu dat pomocí specializovaných programů. Mezi populární nástroje pro obnovu dat patří například Disk Drill Data Recovery, PhotoRec, Wondershare Recoverit a Recuva. Při použití těchto programů je však důležité postupovat přesně podle návodu.

Záchrana dat se nikdy neprovádí na poškozeném médiu. Je třeba nejprve vytvořit tzv. bitovou kopii disku a následně pracovat výhradně s takto vytvořeným klonem.

Co může způsobit laická či neodborná obnova dat?

  • Další poškození disku – neodborná manipulace může zapříčinit další mechanické nebo elektronické poškození disku
  • Přepsání dat – nesprávné použití programů pro obnovu dat může způsobit nechtěné přepsání ztracených dat, což ještě ztíží jejich obnovu
  • Statická elektřina – neznalost základních bezpečnostních opatření může způsobit poškození disku statickou elektřinou

Profesionální pomoc

V případě jakéhokoliv poškození disku je vhodné vyhledat odbornou pomoc. Profesionální společnosti specializované na záchranu dat mají potřebné odborné znalosti a technické vybavení, které je nezbytné k záchraně dat z poškozených médií všech typů a značek.

Čím důležitější a nenahraditelnější vaše data jsou, tím spíše neriskujte, že o ně nadobro přijdete a raději své poškozené paměťové zařízení svěřte do rukou skutečných odborníků. Jedině tak budete mít nejvyšší šanci na záchranu maxima vašich dat.

Jak vybrat kvalitní firmu na záchranu dat?

  • Dlouholeté zkušenosti – firma by měla mít dlouholetou praxi v oboru a pozitivní recenze od zákazníků
  • Laboratorní vybavení – firma musí mít k dispozici čisté prostory a specializované nástroje pro práci s poškozenými disky
  • Cenová politika – firma nabízí transparentní cenovou politiku a bezplatnou diagnostiku

Zálohování dat = nejúčinnější prevence ztráty dat

Klíčové je ztrátě dat předcházet. Pravidelné zálohování vašich dat pomáhá minimalizovat dopad případného poškození disku či uložených dat.

Nejběžnější metody zálohování dat:

  • Externí disky – zálohování dat na externí pevný disk nebo SSD
  • Cloudové služby – využití online služeb, kam patří Google Drive, Dropbox, Microsoft OneDrive, iCloud a mnoho dalších
  • Síťová úložiště (NAS) – zálohování dat na úložiště připojené k vaší domácí nebo firemní síti

Jak nepřijít o cenná data?

Data pravidelně zálohujte, nepoužívejte disky, u nichž máte pochybnosti o jejich bezvadné funkčnosti a zajistěte, aby měl počítač aktualizovaný antivirový software. Když budete dodržovat tato jednoduchá pravidla, ušetříte si spoustu stresu a času.

Jestliže potřebujete zachránit data z poškozeného paměťového média, ať už klasického HDD, SSD, flash disku, NAS, nebo RAID, nespoléhejte vždy na bezplatný software na záchranu dat, který nakonec může způsobit více škody než užitku. V případě problémů raději vyhledejte pomoc profesionální firmy specializující se na záchranu a obnovu dat, jež má potřebné znalosti, zkušenosti a technické vybavení nutné pro úspěšnou záchranu vašich dat.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat