Jak funguje Galaxy AI a co umí?

Jak funguje Galaxy AI a co umí?
2024-01-17T19:17:42+02:00
• 17. 1. 2024

Samsung Galaxy S24 tlumočník při hovoru; zdroj: Dotekománie

Mezi hlavní novinky nové řady telefonů Galaxy S24 patří funkce umělé inteligence, které Samsung sdružuje pod pojmem Galaxy AI. Těchto nových funkcí je hned několik, pojďme se jim podívat na zoubek a pod pokličku.

Galaxy AI

Samsung umělé inteligenci opravdu věří a představuje nám ji jako zcela novou éru v oblasti mobilních telefonů. Galaxy AI sdružuje několik nových vychytávek, přičemž využívá svůj vlastní model AI Samsung Gauss, ale u některých funkcí také AI modely partnerů jako Google či Microsoft. Hned na úvod je pak také dobré zmínit, že některé funkce bohužel nebudou zatím dostupné v češtině, podpora našeho je však údajně v přípravě.

@dotekomanie.cz

Vyzkoušeli jsme si novou funkci Circle to Search with Google exkluzivně na Galaxy S24 #GalaxyS24Ultra #GalaxyAI

♬ původní zvuk – dotekomanie.cz

Samsung jde celkově podobnou cestou jako Google u svých Pixelů a dokonce v případě funkce Circle to search with Google přímo spolupracuje. Tato funkce bude prozatím exkluzivní pro Samsung, později se má dostat i na jiné telefony. V podstatě stačit podržet prst na domovském tlačítku kdekoliv v systému a hned poté na obrazovce zakroužkovat, co chcete vyhledat.

kv lifestyle galaxy s24ultra spen circle to search 2p LI 4134x2923x

Circle to Search with Google; zdroj: Samsung

Vyzkoušeli jsme si i v praxi a vypadá to velmi nadějně, bez problémů byl rozpoznán Pražský hrad, Katedrála Svatého Víta či Petřínská rozhledna a to byly poměrně daleko. Podrobněji si s tím určitě pohrajeme v recenzi, již nyní můžete vidět videa na našich sítích. Potěšilo mě i to, jak to bylo rychlé a plynulé. Mimo EU pak bude možné na rozpoznané věci i navázat a nechat i generovat další text a obsah, bohužel u nás se čeká na legislativu EU.

Samsung Galaxy S24 5 5720x3211x

Samsung Galaxy S24 tlumočník při hovoru; zdroj: Dotekománie

Velmi zajímavou funkcí je z mého pohledu simultánní překlad integrovaný přímo do aplikace pro volání. To sice neumí česky, ale pokud umíte anglicky, bude pro vás užitečné. Na akci nám Samsung ukazoval demo s voláním francouzskému vinaři, přičemž ten mluvil jeho rodným jazykem a telefon vám to v reálném čase překládal do angličtiny. Vy mu odpovíte anglicky a jemu se to pak přeloží zpět do francouzštiny.

Lifestyle Image Voice note LI (1) 3950x2633x

Asistent přepisu; zdroj: Samsung

Dále jsou pak v telefonu integrovány asistenti přepisu, kdy telefon zvládne zaznamenat, co kdo řekl. To funguje v češtině a i offline. Následně si můžete nechat udělat shrnutí, to už využívá internet. Podobně to funguje v poznámkách, kde si také můžete nechat udělat shrnutí či automatické formátování.

Lifestyle Image Intelligent summary 2 LI 3950x2633x

Shrnutí textu; zdroj: Samsung

Vylepšená o AI je také Samsung Klávesnice, která umí generovat různé styly – umí vám například přepsat větu formálněji nebo navrhnout smajlíky.

Zajímavé je také využití AI v galerii. Můžete si nechat odstranit odlesky či zvýšit fotce rozlišení. Je zde nicméně i funkce generativní AI, kde je možné narovnat obrázek a zbytek obrazu vygenerovat (jak to funguje napoví video níže v jeho druhé části) a nebo přesouvat objekty na fotce. To není ale nic nového, Google nás touhle magií zaujal už vloni na podzim.

@dotekomanie.cz

Osahali jsme si Galaxy S24 Ultra, čerstvá novinka. Více na dotekomanie.cz #GalaxyS24 #GalaxyAI #GalaxyS24Ultra

♬ původní zvuk – dotekomanie.cz

Zde však Samsung využívá vlastní modely, není to ve spolupráci s touto americkou značkou. Jistou zajímavostí je pak označení fotek využívající generativní AI hvězdičkami v levém dolním rohu. Tento vodoznak bude přímo ve fotce, stejně jako v jejích metadatech bude o editaci s využitím AI zmínka.

V galerii pak díky AI můžete využít i okamžité zpomalení, kdy podržením prstu ve videu dojde k dopočítání snímků a vytvoření slow-motion. To se také může někdy hodit.

Galaxy AI jsou zatím pro českého uživatele spíš takové menší vylepšení, které vám můžou usnadnit život. Potěšujícím faktem je, že se dostanou také na loňskou řadu Galaxy S23 a dvojici skládaček Fold5 a Flip5, takže to nebude exkluzivita jen nových modelů Galaxy S24 a časem se nejspíš minimálně některé funkce dostanou i na levnější modely.

Lifestyle Image Tone tweak LI 3942x2628x

AI v klávesnici; zdroj: Samsung

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat