Android dostává vylepšenou ochranu proti škodlivým aplikacím

Android dostává vylepšenou ochranu proti škodlivým aplikacím
2023-10-20T09:35:50+02:00
• 20. 10. 2023

Zdroj: DALL·E 3

Android má sice jedno centrum aplikací v podobě Obchodu Play, ale nikdo nebrání uživatelům, aby používali alternativní obchod se softwarem, případně aby si instalovali aplikace z neznámých zdrojů. S tím je ale spojeno riziko infikování smartphonu, tabletu nebo jakéhokoliv zařízení s Androidem. I proto Google vytvořil speciální systém a službu, která působí jako antivirus. Jmenuje se Google Play Protect a je na každém zařízení, které má Obchod Play. Nyní dochází k vylepšení.

Google Play Protect

Služba Google Play Protect dokáže analyzovat aplikace i v reálném čase, přičemž má několik pravomocí. Jednak může uživatele upozornit na potenciální hrozbu, ale také může zasáhnout a přímo zakázat nebezpečnou aplikaci. Google se pochlubil, že zdokonaluje tento nástroj o další prvek.

Vylepšení spočívá v identifikaci hrozby v reálném čase, a to zejména u aplikací, které jsou zcela nové. Pakliže instalujete nějakou takovou z neznámých zdrojů a Google Play Protect ji nikdy neskenoval, nabídne se uživateli dialogové okno, které má jen dvě možnosti. Buď zamítnutí instalace, nebo její skenování. Google Play Protect vezme zdrojový kód aplikace a odešle ho k analýze na servery Googlu. Ten i s využitím strojového učení a dalších pokročilých technik zkusí vypátrat potenciálně škodlivý kód.

GPP real time scanning 3 1600x1047x

Zdroj: Google

Uživatel následně dostane zprávu, jestli může instalovat či nikoliv. Pokud dojde k odmítnutí aplikace, uživatel se dozví, co vlastně bylo špatně. Tento systém ale nemusí být stoprocentní, takže se nelze spoléhat na to, že by aplikace, která prošla skenováním, neobsahovala nějaký škodlivý kód. Hackeři a tvůrci virů jsou značně vynalézaví, takže mohou najít techniku, pomocí které obejdou i toto zabezpečení, ale díky strojovému učení se i Google Play Protect dokáže rychle přizpůsobit. Minimálně se nabízí lepší ochrana pro uživatele, byť nemusí být dokonalá.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat