Asus dočasně neumožňuje root smartphonů aktualizováno

Asus dočasně neumožňuje root smartphonů [aktualizováno]
2023-08-09T08:00:33+02:00
• 9. 8. 2023

Zdroj: Asus

Aktualizováno 9. 8.

Společnost Asus se vyjádřila k nastalé situaci. Z prohlášení vyplývá, že servisní tým pouze špatně interpretoval současnou situaci. Asus neruší možnost odemčení bootloaderu, jen v tuto chvíli jsou servery nedostupné, což znemožňuje odemknutí. Funkce by se měla vrátit, jen není jasné, kdy se tak stane. Nelze tedy tvrdit, že se funkce vrátí ještě tento rok, nebo si budeme muset počkat trochu déle.

Původní článek 7. 8.

Běžní uživatelé kolikrát ani neřeší aktualizace operačního systému, natož třeba samotných aplikací. Spíše se ani nezajímají. Zkušenější a pokročilejší uživatelé jdou mnohdy dál a například udržují svůj smartphone aktuální pomocí komunitních verzí Androidu, které mohou prodloužit aktuálnost mobilu o roky. Bohužel se Asus staví do cesty těmto uživatelům.

Konec rootování?

Jeden z majitelů smartphonu Asus ZenFone 9 se pokoušel odemknout bootloader, což je zapotřebí k získání root práv, tedy těch nejvyšších. To je zapotřebí k tomu, aby byla možná modifikace systému, případně nahrání komunitní verze. Bohužel se mu to nepodařilo a obrátil se přímo na podporu Asusu.

Dostalo se mu negativní odpovědi. Dle tvrzení podpory není možné odemknout bootloaderu u smartphonů ZenFone 9 a ZenFone 10. Nebude to možné ani u budoucích smartphonů. Asus ale dříve uvedl, že to bude možné nadále, ale asi došlo ke změně rozhodnutí, případně přehodnocuje současný stav.

IMG 20230804 201848 727 572x1280x

Zdroj: totmakina (se souhlasem)

Nemožnost odemknout bootloader by nemusela být tak zásadní věc, pakliže by výrobce poskytoval dlouhou softwarovou podporu pro své mobily. Bohužel i nejnovější ZenFone 10 má zajištěny jen dvě hlavní aktualizace systému. To znamená, že se dočká ještě Androidu 14 a 15. Další podpora nebude možná ani v podobě komunitní verze systému, pokud se nenajde způsob, jak toho docílit neoficiální cestou. Snad Asus přehodnotí své rozhodnutí, byť by bylo lepší, kdyby nabídl delší softwarovou podporu pro své top modely. Konkurence nabízí delší.

Zdroje: androidauthority.com, fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat