Google představil AI novinky a Bard bude v češtině

Google představil AI novinky a Bard bude v češtině
2023-05-10T21:13:48+02:00
• 10. 5. 2023

Zdroj: Dotekomanie.cz

Společnost OpenAI odstartovala závody v AI díky svému produktu nazvaném ChatGPT. V podstatě nyní se snaží mnohé společnosti nabídnout podobnou službu, přičemž hodně daleko je například Microsoft, ale ten staví své produkty právě na OpenAI. Ostatně do této firmy také investuje nemalé finanční prostředky. Nyní přichází Google a na své vývojářské konferenci představuje několik novinek zaměřených na AI.

AI novinky

Mezi hlavní novinky patří PaLM 2, což je nová generace jazykového modelu. Google používá v tomto případě označení state-of-the-art, což znamená, že se jedná o jeho nejlepší a nejpokročilejší technologii, kterou bude nasazovat u svých produktů. Například se chlubí velmi masivním trénováním a například zvládá 100 jazyků. Jestli je mezi nimi i čeština, nevíme.

Ohebný Pixel Fold oficiálně, s cenou se pohybuje kolem 50 000 Kč

Obsahuje data sety a také webové stránky, takže schopnosti mohou být rozsáhlé, přičemž má k dispozici i nejrůznější zdrojové kódy, takže by se mohlo jednat i dobrého pomocníka při programování. Google se zde zaměřil na efektivitu, rychlost a úsporu. K dispozici jsou čtyři verze – Gecko, Otter, Bison and Unicorn, přičemž Gecko je zaměřeno na použití na mobilních telefonech a nepotřebuje ani připojení k internetu. Google plánuje nasadit PaLM 2 do 25 svých produktů, přičemž už nyní používají nový systém interní týmy společnosti.

Pixel 7a představen, cena nastavena na 499 dolarů

Google se také s tímto systémem zaměří na medicínu, respektive znalosti, ale v tomto případě se spíše jedná o test. S tím je také spojena dostupnost, která bude velmi limitována. Současně vytváří verzi i pro kyberbezpečnost.

med palm 1724x834x

Zdroj: Google

Vyhledávání s posíleném od AI

Google začlení do svého vyhledávacího systému také generativní AI, což by mělo napomoci s dotazy. Místo nabídky mnoha odkazů na nejrůznější relevantní stránky se zobrazí i část, která se pokusí pomocí AI udělat souhrn pro hledaný dotaz. V této oblasti se zaměří i na nakupování, v rámci kterého se pokusí s AI doporučit vhodný produkt, ale i zde bude na výběr z několika produktů.

IOM BryceCanyon Desktop Launch 3500x2600x

Zdroj: Google

Společnost si je vědoma, že i tento systém by nemusel být dokonalý, takže se zaměřuje více na kvalitu poskytnutých výsledků a rovnoměrné rozložení, aby se například nestalo, že bude systém doporučovat jen malé spektrum výsledků. V tuto chvíli ale nečekejte, že by se novinka hned objevila ve vyhledávání. První bude spuštěna jako experiment Search Generative Experience dostupný v Chromu pro počítače a mobilní telefony. Samozřejmě je zde ještě jedno omezení. Testovat budou moci jen uživatelé v USA.

Mapy s AI

Společnost se také pochlubila s využíváním AI u Google Map, respektive u funkce Immersive View a 3D zobrazení. V těchto případech se AI využívá pro generování obsahu. Umělá inteligence si našla ale i lepší využití při plánování cest. Je zde ale stále omezení na vybraná města, byť dojde o rozšíření o několik dalších. Stále se nebude jednat o rozšířenou možnost.

Google Bard

Právě Bard je přímou odpovědí Googlu na ChatGPT. Dnes se společnost také pochlubila, že právě Bard využívá novinku PaLM 2 a rozšiřuje dostupnost do více než 180 zemí. Ruší tak frontu na čekání. Bard ale zatím bude umět jen anglicky, takže je zde stále nějaké omezení. V dohledné době se ale máme dočkat rozšíření o 40 jazyků. Mezi nimi je i čeština.

Screenshot (23) 596x326x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Bard projde grafickým vylepšením a součástí budou i obrázky. Není se ale čemu divit, když do systému implementuje službu Google Lens. Bard tedy bude rozumět obsahu třeba na fotografii, nebo minimálně si získá potřebné informace.

Bard Demo 01 image search v13 1200x675x

Zdroj: Google

Dost z těchto novinek zamíří i do nejrůznějších API pro vývojáře, což je rozhodně dobrá zpráva. Jen je nutné pamatovat, že když Google něco představí nebo uvede, neznamená to, že se hned dočkají všichni uživatelé. Velkým omezovačem dostupnost je jazyková podpora, velikost trhu a další faktory.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat