Konec roku 2024 oficiálně přináší povinnost USB-C v EU

Konec roku 2024 oficiálně přináší povinnost USB-C v EU
2022-12-10T15:00:57+02:00
• 10. 12. 2022

Zdroj: Eur-lex.europa.eu

Evropská unie dnešním dnem vyvěsila oficiální směrnici, která přináší změny kolem nabíjení spotřební elektroniky. Sice již v říjnu letošního roku si poslanci odhlasovali tuto novinku, ale až teď bylo publikováno celé stanovisko. Dokument čítající 14 stránek obsahuje celkem 24 důvodů. Kromě povinného nasazení USB-C nařizuje dodržování standardu USB Power Delivery.

Bič na výrobce

Počínaje sobotou 28. prosince 2024 budou muset všechna zařízení dobíjena kabelem obsahovat USB-C port, pokud je výrobci hodlají uvolnit na prodejní pulty obchodů v rámci Evropské unie. Navíc pro přenosné počítače bude platit stejný zákon od 28. dubna 2026. Členské státy do 28. prosince 2023 mají povinnost zveřejnit upravené zákony tak, aby vše vyhovovalo právě této směrnici.

Nabíjecí kabel není jediným předmětem změny, protože všechny výrobky podporující nabíjení o výkonu vyšším než 15 W musí nově podporovat standard USB Power Delivery. Tím pádem změny nečeká jen Apple a jejich iPhone, který se určitě přizpůsobí, ale zůstává otázkou, na jak dlouho. Celá směrnice se zatím vůbec netýká bezdrátového nabíjení, takže kalifornský gigant klidně může mezi prvními přinést telefon bez jakéhokoliv vstupu.

Nakonec poslední novinkou je povinnost na prodejním balení vyobrazit logo, které má znázorňovat, jestli je či není přiložena koncovka nabíječky. A v případě přibalení, tak přímo na ní uvést přesné rozmezí rychlosti nabíjení.

EU nabijecky 1 692x840x EU nabijecky 2 756x832x EU nabijecky 3 430x662x

Povinné štítky na prodejní balení / Zdroj: Eur-lex.europa.eu

Zdroje: eur-lex.europa.eu, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat