Apple by mohl přidat do jeho produktů podporu kodeku AV1

Apple by mohl přidat do jeho produktů podporu kodeku AV1
2022-06-21T13:36:25+02:00
• 21. 6. 2022

Zdroj: MacRumors

Je to nedávno, co Apple uvedl svůj nový čip M2 pro MacBooky. Tento čip je nástupcem stávající generace čipů M1. Nové čipy M2 ale nepodporují moderní video kodek AV1. Podle posledních zpráv by se ale situace mohla změnit.

Podpora kodeku AV1 v Apple produktech možná již brzy

Nový čip M2 podporuje video kodeky H.264 (AVC) pro přehrávání videa v rozlišení až 8K a H.265 (HEVC). Rovněž nové čipy podporují vlastní kodek ProRes pro přehrávání až 8K. O novém kodeku AV1 však není zmínka. Je to divné už jen proto, že je Apple součástí AOMedia (Alliance for Open Media), která právě stojí za uvedením kodeku AV1. Jak již ale bylo zmíněno, Apple zřejmě otočil a začal na poli podpory AV1 ve svých produktech podnikat kroky. Naznačují to změny, které byly zaznamenány v AVFoundation Core Media framework knihovnách.

1655699588 apple av1 codec support leak story 760x428x

Zdroj: Neowin

AVFoundation je framwork, který slouží pro práci s časově orientovanými audiovizuálními médii pro iOS, ipadOS, macOS, watchOS a tvOS. Apple tedy chce pravděpodobně zavést širokou podporu kodeku AV1 pro jeho produkty. Pozadu by neměl být už jen proto, že konkurence již podporu nabízí, například výrobce Intel podporuje nejen dekódování, ale také kódování. Kodek AV1 je nový video kodek, který nabízí vysokou efektivitu při doručování online médií a nevztahují se na něj licenční poplatky.

Zdroj: neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat