EU chce propojit komunikační služby jako iMessage, WhatsApp, Messenger a další

EU chce propojit komunikační služby jako iMessage, WhatsApp, Messenger a další
2022-03-26T09:30:04+02:00
• 26. 3. 2022

Zdroj: EU

Pokud patříte do generace, která si ještě pamatuje dobu, kdy nejpoužívanější platformou pro komunikaci byla ICQ, tak jste možná zkoušeli i alternativní klienty. Každý přinášel jiné funkce, ale všechny spojovala vzájemná kompatibilita. Dnešní služby se snaží o opak. Pokud chcete komunikovat s konkrétní osobou, musíte mít účet na stejné platformě. To by se ale mohlo změnit.

Návrat do dob ICQ?

V Evropské unii se nyní připravuje legislativa, která by mohla přikázat největším komunikačním platformám otevření jejich systému těm menším. Zákonodárci EU (zástupci rady, parlamentu a komise) se na osmihodinovém dialogu dohodli na vytvoření legislativy, která by přikázala toto otevření.

Konkrétně se zmiňují služby Whatsapp, Facebook Messenger a iMessage. Zatímco v případě prvních dvou se pracuje na vzájemném propojení společně s Instagramem, tak v případě iMessage se bude jednat o výzvu. Tato služba patří Applu a ten není největším fanouškem takovýchto kroků. Ostatně stačí připomenout, že se zdráhá nasadit byť jen podporu pro RCS, což je náhrada za SMS.

1642620067978 20220119 EP 124561D HAS 711 4928x3280x

Zdroj: EU

Pokud legislativa projde a stane se platnou, tak to nebude znamenat vznik alternativních klientů. V tomto případě půjde spíše o možnost, jak jednoduše z jedné platformy odeslat zprávu, obrázek, soubor nebo dokonce uskutečnit video hovor na jinou bez nutnosti registrace. Velcí hráči tak budou muset na vyžádání nabídnout jiným platformám o možnost propojení.

Sice se jedná o zajímavou myšlenku, ale její realizace bude velmi komplikovaná. Problém se týká samotného šifrování, které by se muselo sdílet napříč službami. Firmy by tak musely najít řešení, jak toto zajistit a přitom zachovat zabezpečenou komunikaci. Teoreticky mohou vytvořit separátní sekci nebo místnost, kde budou zprávy z ostatních platforem. Zatím si ale budeme muset počkat, jak dopadne legislativa a jak dlouho bude probíhat implementace.

Zdroje: europarl.europa.eu, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat