Pozor na Apple „Silent“ AirTag, jde o modifikovanou verzi

Pozor na Apple „Silent“ AirTag, jde o modifikovanou verzi
2022-02-04T08:00:07+02:00
• 4. 2. 2022

Zdroj: Apple

Apple představil malé příslušenství nazvané AirTag pro sledování zařízení, případně pro nalezení například ztracených klíčů nebo čehokoliv, kam ho připnete. Díky využívání ostatních Apple produktů se může nabídnout poměrně dobrá síť pro sledování, ale zde hodně záleží na hustotě zařízení v prostředí. Jak to ale bývá, cokoliv lze zneužít, i AirTag. Kromě toho, že se podařilo hacknout tuto drobnost, tak dokonce jsou případy, kdy došlo k zneužití za cílem sledování oběti. Nyní se ale objevuje modifikovaná verze.

AirTag se podařilo hacknout a lze ho zneužít

Ďábelská verze AirTag

AirTag v sobě obsahuje NFC technologii pro možnost naskenování a zjištění informací pro navrácení původnímu majiteli. Toho se dá ale zneužít tím, že bude obsažena webová adresa, která přesměruje uživatele na podvodnou nebo jinak škodlivou stránku. O tomto problému se ví nějakou dobu, ale nyní se objevuje ještě modifikovanější verze.

Našli jste cizí AirTag? Dávejte pozor při jeho skenování

Podařilo se objevit tzv. Apple „Silent“ AirTag, což je modifikovaná verze, u které došlo k hardwarové modifikaci. Ta spočívá ve fyzickém odpojení samotného reproduktoru. Prodejci do AirTagu vyvrtají malý otvor, skrze který odpojí reproduktor, takže zařízení není schopno vydat zvukový signál. Ten se snaží produkovat AirTag v případě, že je vzdálený od původního majitele. Apple zakomponoval tuto funkci z bezpečnostních důvodů. Například byste měli objevit toto zařízení, pokud vám ho někdo schoval například do batohu.

iphone airtag 1267x755x

Zdroj: Apple

Apple „Silent“ AirTag se prodává na různých stránkách, přičemž jeho cena je mnohdy dvojnásobná. Dokonce jsou již k dispozici nejrůznější návody na internetu, jak provést tuto modifikaci. Pro objevení i takto modifikovaného zařízení je tedy potřeba použít oficiálních aplikací od Apple pro skenování svého okolí.

Zatím se Apple nevyjádřil k tomuto problému. Dalo by se očekávat, že zavede nějaký systém vnitřní kontroly hardwaru, jestli nedošlo k odpojení nebo jiné modifikaci.

Apple vydal aplikaci Tracker Detect pro Android

Zdroje: pcmag.com, phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat