Microsoft představil Surface Laptop SE a Windows 11 SE

Microsoft představil Surface Laptop SE a Windows 11 SE
2021-11-10T09:30:50+02:00
• 10. 11. 2021

Zdroj: Microsoft

Microsoft nedávno představil nové produkty v rámci řady Surface, přičemž jsme se dočkali i tabletu s Androidem. Ačkoliv bychom očekávali další zařízení až po delší době, tak dnes zde máme novinku Surface Laptop SE. Sice byste si mohli myslet, že se jedná o nějakou vylepšenou nebo sekundární edici, tak ve skutečnosti je Surface Laptop SE zařízení určené pro školáky.

Surface Laptop SE

Stačí zmínit cenu novinky Surface Laptop SE. Ta začíná na 250 dolarech, což je v přepočtu přibližně 5 450 Kč bez daně. Tomu samozřejmě odpovídají samotné specifikace. Displej má 11,6 palců a rozlišení 1366 x 768 pixelů. K dispozici je až 8 GB operační paměti a až 128 GB prostoru pro data. O výkon se stará Intel Celeron N4120, případně Intel Celeron N4020. Grafiku zajišťuje UHD Graphics 600.

RWHopM 1040x585x

Zdroj: Microsoft

Surface Laptop SE je vybaven USB A a USB C konektory, jedním nabíjecím a nechybí konektor pro sluchátka. O konektivitu se starají technologie WiFi 802.11ac (2×2) a Bluetooth 5.0 LE. Dle Microsoftu by měla baterie poskytnout energii až na 16 hodin práce. Novinka váží přibližně 1,1 kg.

RWHw9H 1095x730x

Zdroj: Microsoft

I vzhledem k ceně se jedná o celkem zajímavé zařízení, ale jestli byste čekali, že se zde nachází plnohodnotný Windows 11, tak byste byli zklamaní. Microsoft společně s tímto notebookem uvedl Windows 11 SE, taktéž určený pro studenty.

Windows 11 SE

Nový systém Windows 11 SE vychází z Windows 11, ale došlo na značné úpravy. Microsoft se soustředil na cloudovou podstatu, takže je hodně propojený s úložištěm OneDrive. Dle dostupných informací nedisponuje obchodem s aplikacemi, ani nelze jen tak instalovat aplikace třetích stran. To může právě jen správce v rámci organizace, tedy samotné školy.

Hailey 1399 1399x525 Devices 1399x525x

Zdroj: Microsoft

Všechny aplikace se nativně spouští v plném zobrazení a vše je designováno tak, aby byl student co nejméně rušen od práce. Microsoft uvádí, že je možné nainstalovat aplikace jako Zoom a Chrome, přičemž bude pokračovat na rozšiřování podpory u Windows 11 SE pro další software.

Windows 11 SE se dá považovat jako odpověď na Chrome OS, s kterým Google má úspěch ve školách, zejména pak s levnějším hardwarem. Microsoft nejde do tohoto boje sám. Už nyní se nabízí obdobná zařízení od firem jako Lenovo, Acer, Dell a Asus.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat