Google a Apple musí povolit alternativní platební systémy, ale jen v jedné zemi

Google a Apple musí povolit alternativní platební systémy, ale jen v jedné zemi
2021-08-31T18:00:27+02:00
• 31. 8. 2021

Fotka od Thomas Ulrich z Pixabay

Obchody s aplikacemi si drží monopol ve způsobu placení za obsah v aplikacích a hrách, případně za samotné aplikace. Největší kritice čelí Google i Apple, přičemž v USA se již vedou soudní spory. Výsledkem je například nedávná změna podmínek společnosti Apple, která dovoluje vývojářům kontaktovat uživatele jejich aplikací a nabídnout jim alternativní způsob placení. Bohužel jim není dovoleno integrovat takový platební systém přímo do aplikace. To se ale asi začne měnit.

Apple mírní podmínky pro vývojáře kvůli žalobě

Alternativní způsob platby

Je celkem pochopitelné, že společnosti jako Apple a Google chtějí, aby veškeré platby procházely přes jejich systémy. Berou si z nich totiž procenta, z čehož také financují nejen provoz služeb ale také na tom vydělávají. V tomto ohledu má absolutní monopol na své platformě Apple, jelikož nedovoluje ani instalaci alternativního obchodu s obsahem.

Jižní Korea nově schválila zákon, který nařizuje nejen těmto provozovatelům, aby do vývojáři aplikací měli možnost integrace alternativní platební metody. Také je v zákoně uvedeno, že nesmí zbytečně zdržovat schvalovací proces aplikací a her, což se dá považovat za pojistku. Pokud firmy neumožní využití alternativního platebního systému, hrozí jim pokuta ve výši 3 % jejich domácích příjmů.

iphone 388387 1280 1280x853x

Fotka od relexahotels z Pixabay

Sice zákon platí jen v jedné zemi, ale je docela možné, že se v nějaké úpravě objeví v dalších krajinách. Společnosti tak mohou přijít o značnou sumu, zejména u streamovacích služeb a populárních her. Neočekáváme, že by se Googlu a Applu podařilo vymanit z těchto komplikací a budou muset povolit alternativní způsob plateb.

Zároveň ale odhadujeme, že dojde k úpravám, kde budou zvýhodněni vývojáři využívající platební systém konkrétní společnosti, případně budou mít některé funkce zdarma. Na výsledek si budeme muset počkat, stejně jako na řešení a reakci firem.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat