Apple mírní podmínky pro vývojáře kvůli žalobě

Apple mírní podmínky pro vývojáře kvůli žalobě
2021-08-28T19:30:59+02:00
• 28. 8. 2021

iPhone SE 2016; zdroj: Dotekomanie.cz

Apple má jedny z nejpřísnějších podmínek pro schvalování aplikací a také samotné vývojáři nemohou ve svých výtvorech mít jen tak něco. Společnost snížila svou provizi z nákupů v aplikacích a také ze samotné ceny aplikací pro ty, kteří za rok vydělají méně jak jeden milion dolarů. Bohužel vývojářům jen tak nedovolila informovat uživatele, že je k dispozici i jiná platební metoda. To se nyní mění.

I bez provize

Na praktiky společnosti Apple podali vývojáři žalobu. V rámci dohody firma ustoupila již jednou, kdy vývojářům dovolila kontaktovat uživatele o jiné platební metodě za obsah v aplikacích, ale nesměli používat informace získané v aplikacích. Jednalo se o zvláštní ústupek, který nějak moc neprospěl samotným vývojářům a neulehčil jim v informování o alternativní platební metodě.

Apple ale nakonec pozměnil toto rozhodnutí a umožňuje vývojářům použít informace získané v aplikaci od uživatele k informování o jiné platební metodě. Z té nebude mít společnost jakoukoliv provizi. Společnost uvádí, že se může jednat například o e-mail, ale vývojáři ho nemohou jen tak použít. První musí získat souhlas se zasláním informací a případně musí nabídnout u odmítnutím zasílání nabídek.

iPhone 14 Pro

Zdroj: Dotekomanie.cz

Vývojáři stále nemají možnost přímé integrace alternativní platební metody do aplikace a musí nativně používat systémy Applu. Sice nyní mohou prostřednictvím e-mailu nabídnout jinou platební možnost, ale i tak se nebude jednat o jednoduchou činnost, jelikož uživatelé mohou ignorovat takovou informaci, nebo ji jednoduše přehlédnout.

Apple také uvedl, že zachová systém vyhledávání aplikací na základě hodnocení, počtu stažení a oblíbenosti. Dojde ke sdílení výroční zprávy kolem zamítnutých aplikací, počtu deaktivovaných účtů a podobně. Je ale otázkou, jestli těchto několik ústupků bude postačovat vývojářům.

Zdroj: neowin.net

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat