Sony Xperia 1 III nedostane jen Android 12 aktualizováno

Sony Xperia 1 III nedostane jen Android 12 [aktualizováno]
2021-07-19T19:30:19+02:00
• 19. 7. 2021

Zdroj: Sony

1

Aktualizováno 19. 7.

Tiskový mluvčí nizozemské pobočky Sony uvedl, že top model Xperia 1 III dostane jen jednu aktualizaci, co se týče systému Android. To by znamenalo, že by tento model dostal pouze Android 12 a dále by dostával jen bezpečnostní aktualizace, případně opravné. Zřejmě se jednalo o špatné vyjádření tiskového mluvčího, jelikož nyní zde máme dovysvětlení. Sony uvádí, že aktualizace budou dostupné po dobu dvou let a počítá se, že se nebudou týkat jen jedné verze systému. Vyjádření ale nebylo konkrétnější, takže se dá konstatovat, že Xperia 1 III dostane Android 12 a Android 13. I tak je samotná podpora spíše kratší, když konkurence už slibuje 3 roky aktualizací, dokonce i 5 let.

Původní článek 18. 7.

Sony už dávno nepředstavuje velké množství mobilů každý rok. V podstatě je zde úzké portfolio zařízení, přičemž Sony se snaží lákat na poměrně dražší top model. U něj vyzdvihuje hlavně fotografické schopnosti. Navíc se jedná stále o jediný model se 4K displejem na trhu. Asi byste očekávali nadstandardní podporu, ale zklameme vás.

Sony představilo novinky Xperia 1 III a Xperia 5 III

Jen jedna verze Androidu?

Nizozemská pobočka Sony byla dotázána webem DroidApp na informace uvedené u mobilu, kde je konstatováno, že Sony Xperia 1 III má garantované aktualizace po dobu dvou let. Ačkoliv byste očekávali, že tato informace jednoduše konstatuje, že mobil dostane Android 12 a Android 12, tak tiskové oddělení Sony v Nizozemsku konstatovalo něco jiného.

Dle vyjádření mobil dostane jednu aktualizaci systému a po dobu dvou let jsou zaručeny bezpečnostní záplaty. Navíc dodává, že bezpečnostní aktualizace mohou být dostupné i po této době, ale jen v nejnutnějších případech. Znamenalo by to tedy, že Android 13 se nikdy nepodívá na Sony Xperia 1 III. Zde prakticky bude muset nastoupit komunita se svou verzí Androidu.

Xperia 1 III Xperia 1 III

Xperia 1 III; Zdroj: Sony

V tuto chvíli ale nemůžeme vyloučit, že Sony změní názor a Sony Xperia 1 III se dočká třeba Androidu 13. Možná je firma jen opatrná na samotné sliby. Na druhou stranu postupuje proti trendu. Mnohé společnosti rozšiřují dobu podpory. Příkladem je Samsung, který už začíná v omezené míře nabízet podporu po dobu 5 let. Google pravděpodobně něco podobného také zavede.

Pro Sony není tato informace příliš pozitivní, jelikož může negativním způsobem ovlivnit případné zájemce o takto drahý smartphone.

Zdroje: droidapp.nl, phonearena.com, techradar.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Michal Janda

20. 7. 2021, 10:38

No, co se týče SONY a speciálně jejich top modelů je už dlouhá léta zvykem, že dostávají kromě aktuální (vždy) nejnovější verze Android automaticky i aktualizaci na minimálně jednu následující další verzi Android, dokonce i na následující dvě verze. A to už od doby, kdy si nechal Samsung o něčem podobném jen zdát. Tenhle článek se moc nepovedl. Nejenže je poměrně chjaotickej ajedna věta popírá tu předchozí, ale hlavně vychází z nějaké nepotvrzené informace od nějakýho mouly, co mu rozvázal alkohol jazyk na nějaký párty. Mimochodem, stále mi tu chybí byt jen zmínka o udělování cen TIPA 2021, kdy byla udělena i cena pro letošní nejlepší fotomobil. Ale to experty na dotekománii asi zajímá daleko mín, než nějaký neověřený informace o budoucí aktualizaci na budoucí verze Android. Tak, čest vaší práci, profíci.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat