Pozor na podvodné SMS předstírající, že pochází od přepravních služeb

Pozor na podvodné SMS předstírající, že pochází od přepravních služeb
2021-05-06T15:00:11+02:00
• 6. 5. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

Existují nejrůznější sofistikované metody, jak dostat do zařízení jakýkoliv škodlivý software. Tou nejjednodušší cestou je ale oklamat uživatele a vyzvat ho ke stažení nějaké aplikace pro dodatečné ověření, vyřešení problému nebo doplnění informací. Nyní se šíří podvodné SMS zprávy, které zřejmě působí i na území České republiky.

APMS varuje

Tentokrát varování přichází od Asociace Poskytovatelů Mobilních Služeb (APMS) a doslova se uvádí, že se ve větší míře šíří podvodné SMS zprávy vyzývající ke stažení aplikace. Zpráva jako taková se tváří, že přichází od poskytovatele přepravních služeb. Například se snaží oklamat uživatele, že textová zpráva je od DHL, PPL či České pošty.

malware android 3 4032x2268x

Zdroj: Dotekomanie.cz

V ní se nadále uvádí, že uživatel musí stáhnout aplikaci z neznámých zdrojů a nainstalovat si ji. V tu chvíli začne působit škodlivá aplikace a v první řadě zneužije samotné telefonní číslo k rozeslání na dalším kontaktům. Vzhledem k této metodice šíření nemají mobilní operátoři možnosti, jak blokovat takové zprávy, když nejdou jen z jednoho zdroje.

„Operátoři nasazením bezpečnostních opatření sice dokážou část škodlivého provozu z ciziny blokovat, nicméně závadné SMS často posílají samotné napadené telefony, do jejichž komunikace nemohou zasahovat. Vyzíváme proto zákazníky především k velké obezřetnosti“, říká Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

Samotná aplikace se následně snaží, aby uživatel vyplnil formulář s bankovními údaji. Jde tedy o zcizení finančních prostředků. Útočníci se spoléhají na naivitu uživatelů a že také například povolí instalaci aplikace z neznámých zdrojů. Zde je nutné podotknout, že mobily nemají tuto možnost standardně povolenou.

I zde tedy platí, že byste neměli do mobilního telefonu instalovat jakoukoliv aplikaci, zejména pak z neznámého odkazu. Aktuální varování se vztahuje na malware Flubot a šíří se přes celou Evropu.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat