TSMC má zvýšit cenu o 25 %, tento nárůst se může podepsat na cenách smartphonů

TSMC má zvýšit cenu o 25 %, tento nárůst se může podepsat na cenách smartphonů
2021-04-06T21:08:28+02:00
• 7. 4. 2021

Zdroj: mexico-now.com

Nedávno se začalo spekulovat o tom, že TSMC, jakožto jeden z největších výrobců čipů na světě, by kvůli přetrvávajícímu nedostatku čipů mohl zvýšit ceny svých produktů až o 15 %. Navzdory spekulacím jsme se během prvního čtvrtletí tohoto roku však žádného cenového navýšení nedočkali, jak ale uvádí zpráva od United News, TSMC plánuje zvýšit cenu svých 12 palcových waferů (polotovarů pro výrobu čipů) o 40 dolarů.

Qualcomm údajně není schopen plně uspokojit poptávku po svých čipech

Historicky největší nárůst cen?

Pokud by se tyto prognózy vyplnily a ceny křemíkových waferů by skutečně vzrostly o 400 dolarů, znamenalo by to 25% nárůst cen, což by v pro společnost TSMC bylo největší zdražení produktů v historii.

Společnost však přesunula své výrobní kapacity především pro výrobu 5nm čipů, což bude mít za následek nejen větší vyšší výkon, ale zejména také větší energetickou účinnost. Pro příští rok se však předpokládá přechod na 3nm výrobní proces, v druhé polovině roku by pak tyto čipy mohly být také masově produkovány. Tento nový proces pak nabízí o 25-30 % lepší energetickou účinnost a také o 10-15 % vyšší výkon.

TSMC 1500x750x

Zdroj: wccftech.com

Nedostatek čipů však není to jediné co TSMC trápí, ve hře jsou také přírodní živly. Město, ve kterém společnost sídlí od minulého roku trpí prudkým nedostatkem vody, konkrétně dešťové, a tak byla nucena zajistit pro své zaměstnance a výrobu tankery s vodou, což jsou další náklady navíc, které se promítnou do koncové ceny produktů.

Chystá-li se společnost skutečně zvýšit ceny svých produktů o 25 %, znamenalo by to tak navýšení cen pro své odběratele, kterým TSMC slíbilo slevy, bohužel je ale muselo vzít zpět. Vyšší pořizovací cena se tak promítne nejen do výrobních nákladů smartphonů, ale zejména do cen pro koncové zákazníky.

Zdroj: gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Kašík

Student IT, zarytý fanoušek Androidu, ale v poslední době si také velmi rozumí s Harmony OS. Ve volném čase hraje florbal a jezdí na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat